17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

12.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

17° / 14°

Srijeda

15.05.

18° / 14°

Četvrtak

16.05.

22° / 15°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako su Demokrate i DF podijelili fotelje u CEDIS-u

Politika

Comments 8

Kako su Demokrate i DF podijelili fotelje u CEDIS-u

Nepotizmom i partitokratijom umjesto obećanog forsiranja stručnosti nova je vlast uspješnu kompaniju "transformisala" u gubitaša sa ozbiljno ugroženim poslovanjem u narednoj godini

Autor: Antena M

  • Viber

Energetski sektor kao zdravo tkivo crnogorske ekonomije posebno je privlačan za ustoličenje partijskoga vrha Demokratskog fronta i Demokrata i za uhljebljenje stranačkih aktivista. Pod teretom sumnjive kompetentnosti novoga menadžmenta i stotina zaposlenih nakon dolaska nove uprave, poslovni rezultati počinju alarmantno da klecaju.

Procjene dobro obaviještenih izvora Antene M su da će Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ove godine zabilježiti gubitak od cca 15 miliona eura, a da će značajan doprinos takvome rezultatu dati povećanje troškova za zarade - oko 300 hiljada eura mjesečno!?

O partijskim namještenjima u EPCG već smo pisali.

Danas se bavimo istim fenomenom u "sestrinskom" CEDIS-u. S važnom napomenom na početku: podatke o rukovodstvu lako je pronaći na zvaničnom sajtu; "reference" koje su ih dovele na čelne funkcije i raspored partijskih vojnika "po dubini" moguće je saznati samo uz pomoć anonimnih izvora. Njihov zahtjev za anonimnošću lako je razumjeti, a informacije koje smo dobili iz izvora u čiju smo se pouzdanost više puta uvjerili, provjerili smo daleko iznad "dužne novinarske pažnje".  

Krenimo od vrha... 

Predsjednik Odbora direktora CEDIS-a je DF-ov Rajko Radošević. Na zvaničnom sajtu su i njegove stručne reference, koje sugerišu da je, ako ništa, čovjek iz branše. Završio je Elektrotehnički fakultet UCG – odsjek Energetika, u EPCG je od 1993. tamo je bio šef Odeljenja za održavanje, a zatim šef  Odeljenja za mjerenje i kontrolu, pa šef Službe za održavanje 35 kV vazdušnih vodova. U CEDIS-u je od početka samostalnog poslovanja, gdje je takođe bio šef  Službe za održavanje 35kV vazdušnih vodova, a zatim šef  Centra za održavanje 0,4kV i 10kV mreže, pa šef Centra za obuku.

Nema sumnje da je kompletan Odbor direktora popunjen "po ključu" a najviše pažnje mediji su posvetili članici toga organa Jeleni Bošnjak, tvrdeći da je sestra potpredsjednice Skupštine CG i poslanice PZP Branke Bošnjak. Zanimljivo, tu je i Miloš Krivokapić, ali ne sin premijera, nego osoba u čijem CV, pored ostaloga, piše i da je "od januara 2014. do decembra 2016. godine bio je službenik za podršku, animaciju i pozivni centar u Odeljenju maloprodaje Societe Generale banka. Od marta 2017. do septembra 2019. godine je kao službenik za podršku u Britanskoj kladionici radio na upravljanju odnosa sa klijentima širom svijeta, a nakon toga prelazi u Alucon Portonovi Kumbor, gdje je zadužen za rukovanje različitim alatima za radove na putnoj infrastrukturi, izolaciji cijevi i šahtama"!? Zanimljivo... u najmanju ruku. Oni koji su ga prethodnih godina "pratili" na društvenim mrežama prisjećaju se da se snažno zalagao protiv partijskog zapošljavanja.

Izvršni direktor CEDIS-a je Vladimir Čađenović, predsjednik Podgoričkog odbora Demokrata, advokat koji "govori ruski, služi se engleskim" i sa strujom je, koliko se može utvrditi, ranije imao veze jedino preko plaćanja računa!?

Demokrate su svoju žrtvu ministara lijepo kompenzirale (i) prisustvom u upravljačkoj strukturi CEDIS-a. Na čelu Operativne direkcije je Vladimir Ivanović. Taj podatak je na zvaničnom sajtu, a jedan izvor Antene M otkriva i šta ga je, navodno, preporučilo: "Bečićev komšija i drug", dok je, po drugome, ovaj gospodin iz porodice zaslužne za "srpsku stvar", pa bi ga i SNP i DF 'ladno mogli smatrati svojim?!

Već smo pisali da je na čelo Sektora za pravne poslove postavljena Jelena Martinović, sestra Vladimira  Martinovića potpredsjednika Demokrata. 

Sektor za komercijalne poslove dopao je u ruke stanovitoga Milutina Kusovca. Kako? Tako što je, tvrdi naš izvor, "Kusovac kum Danila Šaranovića, poslanika Demokrata"!? Kod kuma Kusovca je, čitali smo i slušali već, počela da radi Šaranovićeva supruga Slađana, student srpskog jezika i književnosti!? Preciznije - zaposlena je, jer, navodno, još nije počela da dolazi na posao!?

Naši izvori kažu da je i Vuko Vukićević, šef Sektora za održavanje dobio namještenje iz kvote Demokrata?

Dakako, ni Demokratski front nije ostao bez dijela izbornoga plijena u upravi CEDIS-a. "Preporuke" za rukovodeće pozicije zaista izgledaju i smiješno, ali - to je naša stvarnost. Dakle...

Rukovodilac Sektora za ekonomske poslove je Valentina Bojović, navodno -  sestra od tetke ključnog DF-ovog čovjeka u kompaniji, predsjednika Odbora direktora Rajka Radoševića!?

Na čelu Sektora za ljudske resurse je Biljana Medojević, supruga advokata Medojevića koji je zastupao optužene za učešće u pokušaju "državnog udara" 2016.

Sektorom za regulatorne poslove upravlja Aleksandar Perović, koji je, kako tvrde naši izvori, do namještenja došao zahvaljujući prijateljskim vezama sa predsjednikom Odbora direktora Radoševićem?

Interesantan je i podatak, potvrđen iz više izvora, da je višemjesečni angažman u Herceg Novom dobila i sestra ministarke Vesne Bratić. Nema spora među našim izvorima da je sestra četvoroministarke angažovana u nekoj od gomile "komisija za koordinaciju, koje su u CEDIS-u formirane po opštinama da bi se što više njihovih podržavalaca uhljebilo", a izvjesno nesaglasje u vezi njenoga sasvim konkretnoga zaduženja i ne čini se pretjerano bitnim. 

Po porodičnom, kumovskom ili nekom drugom emotivnom osnovu  primljeno ih je "ni broja se ne zna", a "većina ne dolazi na posao"!? Tragikomično djeluju informacije da se u talasu "zaslužnih" stranačkih aktivista i nosilaca litijaške "spomenice" koje treba zaposliti često elementarno "prespoji", pa guslar završi u IT sektoru, a kuvar u Službu održavanja!

Takvom kadrovskom politikom, nepotizmom i partitokratijom umjesto obećane stručnosti, nova je vlast i upravljačka garnitura koju je postavila uspješnu kompaniju CEDIS "transformisala" u gubitaša sa ozbiljno ugroženim poslovanjem u narednoj godini, kategorični su sagovornici Antene M!

Izvori Antene M upozoravaju da paralelno sa partijskim zapošljavanjem teku pokušaji ostavljanja bez posla grupe ranije zaposlenih u CEDIS-u! Na meti je, navodno, njih šest. Problem u realizaciji te nakane, međutim, tvrde naši izvori, nastao je kad se pokazalo da bi "zahvat" morao neplanirano da se proširi na još oko 80 zaposlenih, među kojima su brojni glasači "apostolskih" stranaka!?

Uz to, šestoro "odabranih" koji trpe kontinuirani mobing još od maja, angažovali su  advokate, a i sindikat je, makar i prilično stidljivo, stao u njihovu zaštitu. Inspekcija rada, navodno veoma kooperativna prema novom menadžmentu, svjesna je da će, ako dođe do spora, radnici dobiti na sudu.

 

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Kost13

I rukovodilac sektora za razvoj i investicije iz cedis-a je zaposlila supruga bez ikakvog konkursa!

Bajo

znam pouzdano za toga Ivanovica da je odlican u struci i poslu i da pokusava da zastiti ili dovede samo one koji su kvalitetan kadar . Nije ekstremni litijas a zna posao i mogao je jos veci polozaj uzeti ali nije zelio . Ovo znam od nekih ljudi koji su njegovoj radnoj okolini , a Crnogorci su .

Koza

@BELVEDER Potpuno se slažem. Treba biti korektan.