12 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veber: Legitiman je pokušaj formiranja nove vlade koja je sposobna da djeluje

Izvor: Foto: UGC

Politika

Comments 2

Veber: Legitiman je pokušaj formiranja nove vlade koja je sposobna da djeluje

Autor: Antena M

  • Viber

S obzirom na to da Vlada Crne Gore više ne uživa podršku svih koalicionih partnera, inicijativa za izglasavanje nepovjerenja je legitiman pokušaj, u skladu sa Ustavom, za formiranje nove vlade koja je sposobna da djeluje, kaže u razgovoru za Pobjedu ambasador Njemačke u Crnoj Gori dr Robert Veber.

Ističe da će Berlin sarađivati sa bilo kojom budućom vladom koja Crnu Goru čvrsto drži na evroatlantskom kursu.

Da li će izbor manjinske vlade doprnijeti stabilizaciji političke situacije u Crnoj Gori?

VEBER: S obzirom na to da Vlada Crne Gore više ne uživa podršku svih koalicionih partnera, inicijativa za izglasavanje nepovjerenja je legitiman pokušaj, u skladu sa Ustavom, za formiranje nove vlade koja je sposobna da djeluje. Da li će to doprinijeti političkoj stabilizaciji u zemlji, zavisi od mnogih faktora, između ostalog, da li će sve strane prihtatiti takav rezultat. Važno je da se sve odvija po Ustavu i zakonima, unutar institucija, a ne na ulicama.

Političke stranke koje nastoje da formiraju manjinsku Vladu, očigledno toj Vladi hoće da daju jasan proevropski profil. Međutim, za to je potreban široki konsenzus svih proevropskih snaga u Skupštini. Dakle, odgovornost za saradnju leži ne samo u mogućoj budućoj manjinskoj vladi, već u svim proevropskih strankama u Skupštini

Smatrate li da manjinska vlada može odblokirati proces evropskih integracija kako bi se Crna Gora što prije okrenula reformama?

VEBER: Od otvaranja posljednjeg poglavlja pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom proteklo je dosta, previše vremena. Napredak isključivo u poglavljima 23. i 24, pojedini mogući samo uz dvotrećinsku podršku Skupštine, mogu ponovo dati zamah procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Političke stranke koje nastoje da formiraju manjinsku vladu, očigledno toj vladi hoće da daju jasan proevropski profil. Međutim, za to je potreban široki konsenzus svih proevropskih snaga u Skupštini. Dakle, odgovornost za saradnju leži ne samo u mogućoj budućoj manjinskoj vladi, već u svim proevropskih strankama u Skupštini.

Kakav će biti odnos Njemačke, kao partnera Crne Gore u integracijama, prema novoj vladi ako se formira?

Kao što smo sa predhodnim vladama i sa sadašnjom Vladom usko i povjerljivo, ponekad i konstruktivno-kritično, sarađivali, tako ćemo sarađivati i sa bilo kojom budućom Vladom koja Crnu Goru čvrsto drži na evroatlantskom kursu.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

Tako je,a preci ovih danasnjih svetosavaca su bjezali sa hitlerovcima 1944 prema Zidanom mostu.

Nera

Ko god je sa njima sarađivao poslije rata je strijeljan.