14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Episkopi Crkve Srbije: Manjinska vlada nije rješenje, treba sačuvati pobjedu i ispoštovati narodnu volju

Izvor: MCP foto

Politika

Comments 38

Episkopi Crkve Srbije: Manjinska vlada nije rješenje, treba sačuvati pobjedu i ispoštovati narodnu volju

"Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi."

Autor: Antena M

  • Viber

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, Episkop mileševski Atanasije, Episkop budimljansko-nikšićki Metodije i Episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Crkve Srbije objavili su zajedničko saopštenje za medije povodom političke situacije u Crnoj Gori.

Prenosimo ga intgralno:

"Poslije bratskog savjetovanja i razmatranja trenutnog položaja Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori, mi njeni arhijereji kojima je povjerena arhipastirska služba na području Crne Gore obraćamo se vjernom narodu i vaskolikoj javnosti našim zajedničkim saopštenjem:

Mi, dolje potpisani arhijereji ćemo sa našim sveštenstvom i vjerujućim narodom, slijedeći Svetog Vasilija Ostroškog i Svetog Petra Cetinjskog, ići za Hristom Spasiteljem i nećemo dijeliti od Boga povjereni nam narod po stranačkoj pripadnosti nego ćemo, kao i do sada, izgrađivati Crkvu i jedinstvo našeg naroda u svetoj pravoslavnoj vjeri i zajednici Duha Svetoga.

Želeći da svaki čovjek zadobije punu slobodu misli i savjesti, ponajviše slobodu od grijeha, poštujemo različitosti nacionalnog izjašnjavanja i stranačkih opredjeljenja i smatramo da, bez obzira na različitosti, svi treba da radimo za opšte dobro i opredijelimo se, umjesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. Takvim iskrenim dijalogom ćemo najbolje rješavati probleme i dostići željenu harmoniju narodnog jedinstva, uz poštovanje svih pomenutih različitosti.

Dužni smo podsjetiti naš blagočestivi narod da borba za slobodu vjere još nije završena i da Srpska Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori decenijama trpi gnusne klevete i nepravde od strane bivšeg režima čiji politički predstavnici i poslije poraza na izborima 30. avgusta 2020. godine, šire mržnju i netrpeljivost protiv naše Crkve.

Zbog nepravdi koje i danas trpimo od ostataka bivšeg režima ne vidimo rješenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi. Kako će, draga braćo i sestre, rješavati nagomilane društvene probleme i primjenjivati civilizacijske standarde oni što svaki čas prijete novim progonom Crkve, deportacijama sveštenstva i otimanjem svetinja!? Primjećujete li kako ovih dana krotko i umiljato nude danajske darove narodu Crne Gore koji je upravo od njih branio svoje svetinje?

Pobjeda nad prethodnim bogobornim režimom 30. avgusta 2020. nije donijela rješenje svih problema u društvu, ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvjereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju. Dobar cilj može se postići samo dobrim sredstvima. Nije nam namjera da kočimo društvene procese i u tom smislu očekujemo da će političari pobjednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rješenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor. Tako bi se doprinijelo smirivanju tenzija u Crnoj Gori i postigla ravnopravnost svih vjera u našoj državi.

Komentari (38)

POŠALJI KOMENTAR

Mira

Kako popovima objasniti ono sto bi morali da znaju.Crkva I drzava se ne preplicu u sekularnoj drzavi.Umjesto da propagiraju slogu I ljubav ,oni podizu tenzije a sve u interesu druge drzave

mb

Besposleni popovi i jariće krste. Sikter

Cicko

Crnoj Gori je pod “Hitno” potreban jedan novi Slavko Perovic. Ali jos glasniji, bezobrazniji, i odlucniji. Sve ovo sa crkveno - cetnickim urusavanjem Crne Gore je otislo predaleko.