10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kabinet Abazovića se oglasio povodom susreta sa Porfirijem i Joanikijem: Priču treba zaokružiti u skladu sa zakonom

Politika

Comments 5

Kabinet Abazovića se oglasio povodom susreta sa Porfirijem i Joanikijem: Priču treba zaokružiti u skladu sa zakonom

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Za rješavanje otvorenih pitanja Srpska pravoslavna crkva će u Vladi Crne Gore imati korektnog sagovornika, s ciljem da se priča zaokruži pravedno i u skladu sa zakonom, na obostranu korist države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović prilikom današnjeg susreta u manastiru Ostrog sa patrijarhom Crkve Srbije Porfirijem i mitropolitom crnogorsko-primorskim Joanikijem, tokom svečanosti povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog. 

Sastanku su prisustvovali i ministar pravde Marko Kovač i ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka. 

Porfirije se zahvalio predsjedniku Vlade Abazoviću što je došao na svečanost povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog i iskoristio priliku da čestita izbor na funkciju predsjednika, ističući uvjerenje da će to biti na lično zadovoljstvo i korist svih građana Crne Gore. 

"Želim da Vam Bog da snage da nosite teret i odgovornost, imajući u vidu napor koji to nosi, naročito na našim prostorima", istakao je Porfirije. 

On je naglasio da Crkva poštuje državu u kojoj se nalazi i njene institucije, a minimum što očekuje i želi je da svoj život organizuje tako da nikoga ne ugrožava, ali i da uživa prava i slobode propisane zakonima. 

Abazović je naveo da je najvažnije da nikad ne zaboravimo ljudsku ravan i da je čitavi smisao u tome da izgradimo društvo u kojem će različiti ljudi živjeti slobodno jedni sa drugima, uz sve specifičnosti i razlike. 

"U tom pravcu nikakvih restrikcija neće biti i mi ćemo svojim primjerom doprinositi da se zavidni vid tolerancije koji postoji u Crnoj Gori i regionu razvije u još ispravnijem smjeru", zaključio je Abazović.
 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

delboj

- Jedan euro bi ajde da recemo bilo u redu, donacije, odrzavanje... Manje-vise u redu. - Dva eura, to je vec ulaganje u cisti luksuz, dzipovi, hoteli, zgrade, vile... - Tri eura, e to je vec cifra sa kojom mogu da se planiraju raznorazne drzavno-regionalne politicke turbulencije u regionu.

delboj

Ne znam kako je sad, prije 10 godina je bilo ovako - Litar vode da napunis, sa cesme, u svoju bocu, pod Ostrog je kostao 3 eura. Ako cemo vjerski, ljudski i bilo kako da gledamo trebalo bi da je dzabe. Pristupacno svim ljudima, vjerujem da ni Sveti Vasilije, slava mu i milost ne bi htio drugacije.

Anthropos

Prije nego što pravno se zaokruži pitanje Temeljnog ugovora, premijer bi morao da provjeri da li u CG postoji SPC kao pravna osoba? Drugo, Vatikan je priznata država (članica UN). SPC to nije? Treće, pitanje vlasništva nad svetinjama jos nije rašćišćeno pred Ustavnim sudom i u Hagu (ako zatreba)?