16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Objavljivanje podataka Europola predstavlja još jedan šamar međunarodnom obrazu Crne Gore

Politika

Comments 0

Bošković: Objavljivanje podataka Europola predstavlja još jedan šamar međunarodnom obrazu Crne Gore

Izvor: gradski.me

Autor: Antena M

  • Viber

Jača kontrola informacija koje se plasiraju u javnost, koju će od crnogorskih tužilačkih i sudskih organa, prema najavama, tražiti Europol sagovornike Gradske TV ne čudi. Na crnogorskom tužilaštvu je, dodaju, da utvrde kako je moguće da su podaci označeni kao tajni izašli u javnost.

Nakon 30. avgusta 2020. imali smo potpuno urušavanje svih institucija, samim tim međunarodnog ugleda Crne Gore, tvrdi poslanik DPS-a Predrag Bošković. To se pokazalo i nakon curenja povjerljivih podataka koje je Odboru za bezbjednost i odbranu dostavio tadašnji direktor ANB-a Dejan Vukšić, a očigledno da, ni sada, kako kaže, toga nijesmo pošteđeni.

“Nadam se će se ovim promjenama koje su se desile stati na put tome, da se oni čija  to nije nadležnost, bave određenim pitanjima, tako da i ne čudi to što je ovo sto još jedan šamar na međunarodnom obrazu Crne Gore i iskreno se nadam se ćemo pustiti instuticije da rade svoje poslove”, kazao je Bošković.

Za novinara i publicistu Šekija Radončića, slučaj objave transkripata svojevrsni je skandal.

“To je najbolji dokaz koliko Crna Gora ima nesposobnu vlast, nesposobnog premijera, premijera egzibicionistu i premijera koji direktno ugrožava živote ljudi iz bezbjednosnog sektora, jer rušenje presumpcije nevinosti  je fundamentalno ljudsko pravo, za koje Dritan Abazovic ne zna, odnosno koje ne želi da poštuje”, smatra Radončić.

O transkriptima u kojima Miloš Medenica tvrdi da je njegova majka, bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, navodno upoznata sa njegovim nelegalnim poslovima, te da od nje mogu da očekuju zaštitu, njen branjenik Zdravko Begović upoznat je iz medija. Dodaje kako nema uvid u te presretnute razgovore.

“Dakle, očigledno je da smo mi negdje zakinuti, da ta ravnopravnost ne postoji, očigledno je da je neko dobio podatke koje nije smio da objavi, budući da postoji naredba Specijalnog tužioca, da su to tajni podaci. To je upravo naredba koja implicira da se iznošenjem tih podataka može uticati na dalji tok istrage, odnosno ometati istraga”, kazao je Begović.

Europol je moguće poslao informaciju u kojoj je bio iznenađen i začuđen kako je moguće da su ti podaci objavljeni i ko je odgovoran za tako nešto, dodaje Begović. Očekuje reakciju crnogorskih institucija.

“U svakom slučaju ostaje na tužiocu i organima gonjenja da utvrde kako je moguće da su ti podaci izašli u javnost, ko je praktično odao takve podatke i da se jednom za svagda stane na put protivzakonitostima koje se tiču odavanja službene tajne u predmetima koji su vrlo karakteristični, medijski izuzetno interesantni”, kazao je Begović.

Bošković zaključuje kako se mora stati na put senzacionalizmu i populizmu što urušava naš međunarodni ugled. Očekuje da će Vlada, kako kaže, početi ozbiljno da se bavi politikom i da državu vode ka proklamovanom cilju, a to je ubrzana evropska integracija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR