7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori

Politika

Comments 4

Uljarević: Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Ne vidim logično obrazloženje za insitiranja premijera Dritana Abazovića na "Temeljnom" ugovoru kao i rokovima čija pozadina javnosti nije poznata, kazala je za Antenu M izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

"To zacijelo ne doprinosi potrebnom snižavanju tenzija, polarizacije a ni kvalitetnom i održivom rješavanju odnosa između izvršne vlasti i SPC-a. Možda premijer računa da kroz ovo jača vezu između SNP-a i URE, koji bi mogli biti  koalicija na vanrednim izborima, pa se osjeća opušteno i ako dođe do izglasavanja nepovjerenja Vladi. Problematično je i neodgovorno da premijer manjinske vlade sa ograničenim rokom trajanja pokušava preko koljena da riješi pitanje koje mnoge druge politički stabilnije vlade nisu uspjele da riješe, bilo da su ga izbjegavale ili da su manipulisale njime ili cijenile da nije adekvatno vrijeme,  a što dodatno stvari usložnjava i, tim prije, sada zahtjeva drugačiji pristup, a posebno transparentnost, inkluzivnost i konsesualnost u rješavanju ovog pitanja", kazala je Uljarević.

Uljarević navodi da Abazović nije ništa naučio ni iz greške predjsednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je, kako kaže, takođe preko koljena insistirao na Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, pa on sad pokušava na sličan način da rješava isto pitanje, samo sa drugom agendom.

"Moje mišljenje je da premijer manjinske vlade koja okuplja političke subjekte sa izraženom rezervom prema Temeljnom ugovoru, ne smije kreirati situaciju u kojoj bi se takav dokument preglasavanjem usvojio na Vladi, jer to ne samo da stvara razdor među tim političkim subjektima, koji može voditi vanrednim parlamentarnim izborima, već nastaviti da doprinosi podjeli unutar pravoslavnih birača u Crnoj Gori", poručila je Uljarević za Antenu M.

Upitana da li je prihvatljivo objašnjenje da Abazović insistiranjem na ekspresnom usvajanju "Temeljnog ugovora" na Vladi, ispunjava direktivu iz Beograda kako Crna Gora ne bi ispunila zahtjeve Brisela i stala na “brzu traku” za EU, Uljarević kaže kako ne zna da li premijer ispunjava nečiju direktivu ali da je jasno da Vučiću ne odgovara stabilna priča u Crnoj Gori i nastavak evropskih integraciija. Sa ili bez brze trake, pitanje je da li to postoji u ovom trenutku

"Ako pogledamo analitičnije, moj utisak je da Abazović slijedi značajne Vučićeve prioritete u Crnoj Gori. On snažno afirmiše Otvoreni Balkan, ima protekcionistički stav prema SPC i čuva pozicije DF-a u izvršnoj vlasti", ukazuje naša sagovornica.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

BELVEDER

Tekst za svaku pohvalu! G-đa Uljarević je potpuno objektivno dala osvrt na našu jadnu zbilju.

Boka

Drago i je da je gospođa Uljarević objektivna i da jasno artikuliše ono što je istina. Vučić i Dritan su vlasnici 95 posto medija u CG i mnoge ljude zaluđuju svojim poluistinama i lažima. RTCG tu prednjači naravno. Glasao sam Dritana, neću više jer je ovo skroz protiv Crne Gore.

MaRko

Da mičemo čupavog izdajnika gospođice.