12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitrović: Nadam se da vam mandat neće trajati do petka; Vojinović: Multivjerska CG nema alternativu

Politika

Tag Video
Comments 0

Mitrović: Nadam se da vam mandat neće trajati do petka; Vojinović: Multivjerska CG nema alternativu

"Polazni princip rada depolitizacija obrazovnog sistema"

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Ministar prosvjete Miomir Vojinović odgovarao je danas u Skupštini na pitanja poslanika.

Tok sjednice:

Poslanica Bošnjačke partije (BS) Kenana Strujić Harbić pitala je Vojinovića da li smatra da je kompletno školstvo dovedeno do ivice funkcionisanja i hoće li 43. Vlada i on kao resorni ministar preduzeti nešto da se počne raditi na saniranju štete koju je u Ministarstvu prosvjete načinila prethodna administracija?

"Imajući u vidu da je fokus rada Ministarstva prosvjete u poslednjih 17 mjeseci sveden isključivo na revanšižam, bespravne smjene direktora, zatim mobing i veoma malu uključenost inspekcija, mišljenja sam kao i mnogi građani i prosvjetni radnici da se sve radilo isključivo i samo na štetu djece i odraslih koji pohađaju obrazovne institucije", navela je Strujić Harbić u pitanju upućenom ministru Vojinoviću.

"Polazni princip rada depolitizacija obrazovnog sistema"

Vojinović je odgovorio da prethodno Ministarstvo nije moglo funkcionisati na dobar način jer je uključivalo četiri važna resora, među kojima je i resor prosvjete koji je dosta kompleksan.

Dodao je da će njegov polazni princip rada biti depolitizacija obrazovnog sistema.

"Protok vremena nije dozvoljavao da povučemo neke poteze čime bi ostavili neki trag za ovako kratko vrijeme, ali budite sigurni da ću se posvetiti tome da se poboljša položaj prosvjetnih radnika. Na prvim mjestima obrazovnih ustanova moraju biti kompetentni ljudi, bez obzira na političku pripadnost, to je jedan od prvih zadataka ovog Ministarstva. Jedan od sljedećih korka jeste poboljšanje materijalnog statusa prosvjetnih radnika".

Govoreći o procesu smjene direktora u prethodnom periodu, Vojinović kaže da će Ministarstvo ispoštovati svaku odluku sudskih organa, i da će gledati da iz njega izađu sa što manje troškova kada je u pitanju resor na čijem je čelu.

"Siguran sam da ćemo, u saradnji sa kolegama, skupa smoći snage da odgovorimo krupnim zadacima koji stoje pred nama".

Poslanica Strujić-Habrić kazala je da je ministrov odgovor zapravo taksativno nabrajanje poslova koje će Ministarstvo da obavi.

Ona je podsjetila da su svi direktori smijenjeni po istom osnovu, što je, ističe, apsurd.

"Koliko će nas nečiji bijes i neznanje koštati", upitala je ona.

Dodala je i da je potreban veći broj asistenata.

Proceduralno je reagovala poslanica Božena Jelušić te podsjetila da će asistenti dobiti ugovore na neodređeno vrijeme, kako je odlučeno u Skupštini.

"Voljela bih da ministar riješi to što su se škole oglušile o ovu odluku. Važno je da ove ljude uvažimo", kazala je Jelušić.

Mitrović: Nadam se da vam mandat neće trajati do petka; Ministar: Multivjerska CG nema alternativu

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović čestitao je ministru Vojinoviću izbor na fukciju s nadom da mu se mandat neće završiti u petak.

On je pitao ministra da li će se dvojezična nastava, u odjeljenjima u kojima je započeta, sprovesti do kraja osnovno školskog obrazovanja?

"Na ideju Ministarstva prosvjete tokom 2016/2017 godine, Vlada Crne Gore, odnosno resorno ministarstvo započelo je realizaciju pilot projekta, po kome se dio nastave u prvom razredu osnovne škole realizovao na engleskom jeziku.

Od te 2016. godine do danas realizovano je nekoliko ciklusa obuka nastavnika kako razredne, tako i predmetne nastave za nastavu na engleskom jeziku. Školske 2017/2018. godine nastava po ovom modelu je realizovana u četiri razreda osnovne škole, 2018/2019. ukIjučeno je još četiri odjeljenja prvog razreda, pa je ukupno bilo osam odjeljenja u kojima je bila dvojezička nastava.

Isti trend upisa djece po ovom programu je nastavljen i u narednim godinama, pa je takom 2019/2020. godini upisano još četiri odjeljenja, godinu kasnije još tri, dok je prethodne školske godine upisano pet odjeljenja. Znači da je u Crnoj Gori ove školske godine bilo ukupno 20 odjeljenja koja su ufiila po ovom modelu. Ova aktivnost Ministarstva prosvjete smatrana je značajnim iskorakom u osavremenjavanju i unaprjeđenju nastavnog procesa i obrazovnog sistema u cjelini. Da li će se kao takva i nastaviti u odjeljenjima u kojima je nastava započeta do kraja osnovno školskog obrazovanja", objasnio je Mitrović.

Vojinović je kazao da multietnička i multivjerska CG nema alternativu, te da je takav i stav ministra i stav partije iz koje dolazi.

"Ja sam naveo u kojim školama je sproveden proces dvojezične nastave do kraja. U ovom trenutku bolje je dati realan odgovor, ponuđeno je da tri škole izvode nastavu na engleskom i maternjem jeziku i razmatramo mogućnosti, postoje indicije, da ta nastava bude nastavljena iz određenih predmeta ali je za to potreban kadar koji odgovara i s jedne strane poznavanjem materije i sa druge strane engleskog jezika, bez obzira na kurs koji se prolazi od četiri mejseca.

Imamo pretpostavke da bi nastava mogla da se nastavi iz matematike, biologije, hemije i fizičkog vaspitaja i trudićemo se da pokušamo da odgovorimo ovom zadatku. Saglasan sam da treba iznalaziti mogućnosti, ali u tom pravcu je potreban kvalitet".

Sjednicu pogledajte u nastavku.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR