9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: Ovo je težak dan, nastavićemo sa nekom drugom Vladom, Abazović: Tužan dan za ljude koji žive u prošlosti

Politika

Comments 15

Krivokapić: Ovo je težak dan, nastavićemo sa nekom drugom Vladom, Abazović: Tužan dan za ljude koji žive u prošlosti

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Sjednica Vlade na čijem dnevnom redu je inače bilo preko 50 tačaka, protekla je u znaku danas potpisanog ugovora sa SPC. Sjednicu je otvorio premijer Dritan Abazović sat nakon što je u vili ''Gorica'' sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao ugovor, a polemika o tom pitanju trajala je skoro dva sata. Sjednici od početka nijesu prisustvovali Raško Konjević, Adrijan Vuksanović i Ervin Ibrahimović, a iz sale je nakon rasprave o ugovoru sa SPC izašao Ranko Krivokapić. 

Krivokapić: Ugovor je ništavan i oktroisan akt, ovo ulazi u istorijske prevare

Na početku rasprave o evropskim integracijama šef diplomatije Ranko Krivokapić je rekao da ''nimalo nije dobar dan''.

''Nijesu glavne teme hotel i ostale stvari, da je to tako, onda bi Austrougarska još bila ovdje. Osnova je sloboda i to piše u Ustavu. Namjerno sam čekao informaciju o evropskim integracijama. U briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zašto se u prvi plan stavlja temeljni ugovor i time ne koristi istorijska šansa i izvještaj za ovu godinu je prilično nepovoljan. Politika je puna prevare, a ovo ulazi u dio tih istorijskih prevara. Nije lijepo da vam na upad neko dođe u kuću da bi ga častili'', rekao je Krivokapić i dodao da Abazović nema pravo ništa da ratifikuje.

''Više nego moja baba'', dodao je Krivokapić. 

Napomenuo je da je vjerska zajednica koja je sto godina protiv Crne Gore.

''Kada su došli na vlast ponovo su izvadili bajonete'', rekao je Krivokapić i poručio da je danas tužan dan za evropsku Crnu Goru.

''Akt je ništavan, protiv je Ustava i oktroisan. Oktroisan je u Beogradu i donešen u Crnoj Gori. Zato nije mogao biti promijenjen. Svako će ponijeti svoje breme istorije'', kazao je Krivokapić.

Abazović: Nikad nijesam izašao iz arene niti ću, uvijek sam spreman da donosim hrabre odluke

''Danas je tužan dan samo za ljude koji žele da žive u proslosti. Žao mi je ako pripadate toj kategoriji'', rekao je Abazović reagujući na izjavu Krivokapića. Tvrdi da religijska pitanja ne spadaju u pregovarački proces sa EU.

''Temeljni ugovor je trebalo da se potpiše da bi se došlo do većine od 49 ili 54 poslanika. Sada smo ostvorili novu perspekitvu. Austrougarska nije ovdje ali okupacija i dalje psotoji, ona se manifestuju kroz capture state. U prevodu to su kriminalci koji su zarobili državu, zbog kojih mi nijesmo u EU. Spreman sam i da idem, kući, ali ne i da dozvolim da neko drži Crnu Goru kao taoca. Što se tiče izbora projektujem sunovrat onih koji su na tom brodu. Danas niko nije upao u Crnu Goru, mi smo odlučili da, bez pompe i želje da nekog provociramo, bez 4. i 5. septembra, bez Nikšića, u vrlo prijatnoj atmosferi stavimo ovo pitanje ad acta'', rekao je Abazović.

Smatra da destabilizaciju žele oni koji su u SKY aplikacijama.

Očekuje od svih koji smatraju da ovo nije u skladu sa Ustavom, to i procesuiraju.

''A kada se potvrdi da je u skladu sa Ustavom, očekujem od Vas da mi se izvinite'', rekao je Abazović.

''Nikad nijesam izašao iz arene niti ću, i uvijek sam bio spreman da donosim hrabre odluke'', poručio je Abazović i dodao da politika stavljanja stvari pod tepih da bi se pušili tompusi, njemu nije svojstvena.

Reagovao je Krivokapić podsjećajući da je SDP tri puta izašao iz Vlade.

''Inače ne pušim tompus. Vi ste ovo pitanje stavili ispred evropskog puta i ispred države. Nije isto katolička crkva sa tom crkvom, koja je došla anšlusom i okupacijom, i nezakonito drži kulturno-istorijske spomenike Crne Gore. Nemojte druge crkve u vjerske zajednice da izjednačavate sa SPC, koja negira postojanje najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori To niđe ne može sem u Crnoj Gori'', kazao je Krivokapić.

''Ovo je čin koji ništa nije zatvorio. On jke samo otvorio ranu koji je curila, a sad aje raskopana. Molio sam da to odložimo za novembar, kada bi dobili završne kriterijume i bili bi konsolidovanija država. Ponavljam, ovo je ništavan i oktroisan akt, koji neće donijeti ništa dobro'', rekao je Krivokapić.

Oštre riječi o poruci ''kolege koji danas nije na sjednici'', Abazović optužio Gradsku TV da širi fašizam  

Abazović je u odgovoru Krivokapiću govorio o poruci koju je dobio od neimenovag kolege koji danas nije na sjednici, misleći na Raška Konjevića, čije ime međutim nije pomenuo.

''Recite kolegi koji je danas odsutan, onome što je rekao da će prije no što uradi nešto što je već uradio jedan službenik visokopozicioniran u sektoru bezbjednosti, da će pasti mnoge glave, da požuri. Jer, ako ne padne glava, oni će odgovarati pred zakonom. Poručite mu to. On neka nastavi da finansira vašu propagandu, raumijete, nikakav problem. Ali pošto je tu poruku poslao da će prije toga da padnu glave, što se mene tiče, s obzirom da sam prvotargetovani, nega požuri. Ako se to ne desi, onda će se desiti suprotno, i završiće tamo đe mu je mjesto”, rekao je Abazović. 

Osvrnuo se i na navodnu prodaje Aerodroma. ''Je li možda problem to što Aerodrome treba da uzme Albanac. U vezi Temeljnog ugovora, vaša ideja je bila da se to pitanje aktivira pred izbore u Podgorici, da bi se desio novi Belveder i da bi Vuković zadržao Gradsku TV da širi fašizam. Vaši poslanici traže da se hapse sveštenici. To ako uđete u 44. Vladu , u ovoj se to neće raditi''. 

Abazović je rekao i da očekuje da sada ''krene velika galama''.

''Ja sam spreman i tvrdim da ovo nema veze sa TU nego sa pravdom'', kazao je Abazović. 

''Nemojte mi implicairati odnos prema Albancima. Srbima i svima ostalim. Jedna je stvar odnos prema crkvi koja negira Crnu Goru, a druga prema svim građanima. Nijesam ja ćerao Albance sa Kosova, nego ovi sa kojima potpisujete Temeljni ugovor'', rekao je Krivokapić.

On je pitao Abazovića i o detaljima o Belvederu.

''Kako ste recimo objavili da je bačen molotovljev koktel'', kazao je Krivokapić.  

''Ovo je težak dan, ali viđeli smo i gorih. Dan koji nije ništa riješio i koji je zasutavio put ka EU. Nastavićemo sa nekom drugom Vladom'', poručio je Krivokapić koji nije prisustvao nastavku sjednice nakon što je okončana rasprava o ugovoru sa SPC.

Joković: Ispunili smo glavni cilj

Sa Krivokapićem je u polemiku ušao i potpredsjednik Vlade i lider SNP-a Vladimir Joković.

''Razumijem da ste pod nabojem, pod kojim sam i ja često bio. Ne možete očekivati da neko ispuni sve svoje ciljeve, a neko drugi ništa. Ovo je bio naš glavni cilj zato smo ušli u Vladu, i Vi to znate. Drugo, preteške su riječi koje ste koristili, poput anšlusa i aneksije, a znate da to nije tačno. Što se tiče kvalifikovane većine, ako je moglo na referendumu 55:45, zašto ovdje ne može 60:40. Znam za suzavac, žao mi je zbog toga, ali ću Vas podsjetiti da je vaš predsjednik bio ministar kada je pretučen Mijo Martinović'', kazao je Joković.   

Kaže da je zadovoljan saopštenjem DPS-a, koji najavljuju da će nova Vlada oboriti TU. Svi će se izjasniti da li su za ili protiv danas potpisanog ugovora'', dodao je Joković. 

Ograničene cijene peleta, u trgovinama do 320 eura po toni

Vlada je usvojila uredi o ograničavanju cijene pelete. Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurovič je saopštio da se na predlog ministarstva poljoprivrede i u dogovoru sa proizvođačima cijena ograničava na 269 eura po toni u prometu na domaćem tržištu, odnosno na 320 eura po toni u maloprodajnim trgovinskim objetima. 

''Cijena je u regionu od 450 do 480, a u zemljama EU od 500 do 600 eura po toni. Znači da je kod nas sada pelet  najjeftiniji i Evropi. Takođe, određeno je i da 15 odsto svoje proizvodnje naši proizvođači moraju namijnenti domaćem tržištu. Ako bude potrebe, spremni smo i da zabranimo izvoz, ali za sada nema te potrebe'', rekao je Đurović. 

Sjednicu možete pratiti uživo:

Komentari (15)

POŠALJI KOMENTAR

sds

Za ovo je DPS kriv. Zasto? Zato sto nije oburdao prije nego sto je Abazovic dobio podrsku DF-a. Sad ga niko ne moze zaustaviti. Covjek igra obje strane kako njemu odgovara, samo za vlast. Ne moze mi niko rec da nisu znali, da ih je prevario, covjek je svo vrijeme otvoreno pricao da ce izdati CG.

Javor

E ti si, nesrećo od danas prošlost.

Ljiljana

SRAM TE BILO ABAZOVICU OD DANAS DO POSLEDNJEG TI KOLJENA!