22 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

22° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora, lokalni će biti održani i bez Ustavnog suda

Izvor: Kabinet predsjednika

Politika

Tag Video
Comments 1

Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora, lokalni će biti održani i bez Ustavnog suda

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegova odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom. Kaže i da to što nemamo Ustavni sud, nije prepreka za održavanje lokalnih izbora 23. oktobra. 

"Kao i do sada, slijediću ono što je tekst i duh Ustava Crne Gore. Kao što znate, moja odluka da ne prihvatim nepotpuno zaokruženu kandidaturu gospodina Lekića za mandatara za sastav Vlade je apsolutno u slovu i duhu Ustava i sada je naravno odgovornost na Parlamentu jer Ustav je jasno predvidio da mogu ili predložiti mandatara za sastav Vlade ili predložiti Parlamentu da sebi skrati mandat nakon čega bih ja raspisao izbore.

Dakle, sada je Parlament na potezu. Imam naravno na umu da je Parlament prije izvjesnog vremena uskratio legitimitet izvršnoj vlasti. Nakon što je većina u Parlamentu propustila priliku da na ustavan način kandiduje mandatara za izbor nove izvršne vlasti, danas je Parlament u situaciji da bira: ili će skratiti sebi mandat i stvoriti uslove za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora da bismo kao i u svakoj normalnoj državi dobili legitiman parlament i legitimnu izvršnu vlast, ili će nastaviti da se kao i prethodnih mjesec dana bavi malim političkim igricama određenih parlamentarnih partija koje su u želji da jedna drugoj naude zaboravili na svoje zajedničke odgovornosti prema nacionalnim interesima i time kreirati jednu vrlo jedinstvenu političku situaciju u čitavom svijetu. Da imamo navodno legitiman parlament i da imamo istovremeno nelegitimnu Vladu kojoj je baš taj Parlament uskratio legitimitet i da to može da traje u nedogled imajući u vidu da Ustav naše zemlje kao ni bilo koje druge zemlje ne predviđa sve mogućnosti, ne predviđa i takvu neodgovornost važnih političkih čimbenika u toj zemlji", kazao je Đukanović.

Podsjetio je i da je predložio da sjednica bude održana 30. septembra

-Vrijeme je kratko - predložio sam sjednicu za 30. septembar i tada ćemo vidjeti imamo li većine koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Crnoj Gori - kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave... To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi. Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo - dobijanje legitimne vlade - poručio je crnogorski predsjednik.

Upitan kakav je sljedeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović kaže da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

-Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa Ustavom. Naš ustav ne moze predvidjeti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogriješim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra - naveo je Đukanović.

Upitan da li je nemanje Ustavnog suda prepreka za održavanje izbora, Đukanović kaže da te dvije stvari nisu međusobno uslovljene.

-Kao što znamo kad teče izborni proces posljednja mogućnost za onoga ko osjeća da su mu povrijeđena izborna prava je Ustavni sud. Zato bi se svi mnogo komfornije osjećali da imamo Ustavni sud. Zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalan Ustavni sud i da imamo disfunkcionalne sve institucije države. Ja mislim da su to, radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država. Da li sada treba pristati na ono što je očigledno njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one instirucije ne možemo da organizujemo izbore da bismo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji, ja se nadam da se slažemo da ne. Treba da ispunjavamo obaveze koje nam nalaže Ustav. Ustav nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati. U međuvremenu ćemo raditi na izboru sudija Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna.

Ako se to ne dogodi, ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću onda imamo odgovor i na ta pitanja. Vidjećemo da li se neko žalio US, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti u nekoj opštini dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem - zaključio je Đukanović.

Kazao je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije.

-Mislim da je sve to savladivo. Resursi su i dalje tu, problem je u neodgovornom upravljanju. Ne kritikunem promjenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za drustvo, zato smo se odgovorno ponijeli prema promjeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dvije godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vrijeme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prijevremenih parlamentarnih izbora - ocijenio je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

-Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dvije godine ali će nam trebati više vremena da izađemo iz močvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom - navodi predsjednik Crne Gore. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

Nije neodgovorno, nego zlonamjerno upravljanje Državom. Predsjedniče treba da raspuštite Parlament i zakažete izbore!!!!! Pa onda sa većinom formirati Ustavni sud!!!! poslije možemo ponoviti izbore nakon godinu i pol.... ponovno suđenje za državni udar idijota, ali orimjerene kazne. Da su kažnjeni realno ili makar još po šest mjeseci preko 5 g. bili bi u zatvoru i počinula bi CG. Proces za pranje para takođe završiti!!!!