14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović za Antenu M: Splasnuće aspiracije Meloni ka teritoriji Hrvatske nakon izbora; Da bi oživjeli integracije, neophodni su nam izbori

Politika

Comments 0

Vujović za Antenu M: Splasnuće aspiracije Meloni ka teritoriji Hrvatske nakon izbora; Da bi oživjeli integracije, neophodni su nam izbori

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore Zlatko Vujović za Antenu M dao je osvrt na situaciju koja je trenutno zadesila jug Evrope: izbor krajnje desničarke Đorđe Meloni za prvu premijerku Italije, koju mnogi svjetski mediji nazivaju nasljednicom Musolinija.

Naš sagovornik je na početku svoje analize ocijenio da ipak ne treba da postoji toliki strah od buđenja konzervativizma u Evropi, jer vjeruje da će stavovi Melonijeve ipak splasnuti sada kada se našla na mjestu liderke izvršne vlasti Italije.

Italija se oduvijek nalazila na "klackalici nestabilnosti"

"Italija se uvijek suočavala sa nestabilnošću i tražila je u institucionalnom okviru rješenja koja omogućavaju da i oni koji dobiju relativnu većinu, kao što je ova koalicija dobila, imaju izuzetno ubjedljivu većinu u parlamentu. No, bilo kako bilo, pobjeda desnih strana u Italiji je bila snažna, ubjedljiva i u velikom djelu leži u nezadovoljstvu građana, nesigurnosti koja postoji među njima i razočaranošću elitama, zato jedan veliki broj italijanskih građana nije glasao, razočaran što nema adekvatnu ponudu", objašnjava Vujović.

On dodaje da tako ekstremna energija koju proizvodi pokret koji zagovara Melonijeva ne može opstati kao takav u originalu, pa smatra da će se i njeni stavovi uklopiti u tokove današnjice.

"Meloni će, bez obzira na to što je imala prilično radikalne izjave, i to ne samo oko unutrašnjih pitanja, već i oko susjednih stvari. Prisjetimo se dosta ofanzivnih izjava oko svojatanja teritorije Hrvatske: Istra, djelovi Dalmacije. Ipak, lično vjerujem da će napeta buka koja je stizala od Melonijeve i njenih partnera prilično da splasne. Smatram da će pokušati da se dokažu kao neko ko nije remetilački faktor unutar Evropske unije", vjeruje Vujović.

Vujović vidi novu koaliciju unutar Evropske unije između Melonijeve i Viktora Orbana, jer ih smatra podudarnim po ideološkoj ravni.

Konzervativizam još nije uzeo mnogo maha

Govoreći o pobjedama konzervativaca u EU, naš sagovornik ističe primjere iz prakse koji pokazuju da, ipak, val desničarske struje još nije zahvatio umnogome naš prostor.

"Jesu konzervativci tijesno pobijedili u Švedskoj, pa sada u Italiji, ali sa druge strane vidimo, recimo situaciju u Velikoj Britaniji gdje, prema svim istraživanjima, laburisti, odnosno lijeve snage prednjače 17 procentnih poena u odnosu na konzervativce. Takođe, u mnogim državama EU na snazi su liberalne ili socijalističke vlade", objašnjava Vujović.

Ukoliko bi se ipak na vlasti pojavili populistički lideri, koji bi bili promoteri proruske politike, naš sagovornik kaže da bi to bilo u potpunosti u suprotnosti sa očekivanjima zapadnih partnera. 

"To je bio slučaj sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom i vjerujem da je to veoma opasno po male zemlje, poput Srbije, u našem regionu. Predsjednik ove zemlje sprovodi veoma nacionalističku i populističku politiku. Međutim, u tom smjeru neće ići i politika predsjednice Meloni, pogotovo nakon upućene čestitke Volodimira Zelenskog. Nakon razmjene tih poruka, vidjelo smo da ona neće igrati po Putinovom planu, već se odlučila da u potpunosti stoji iza ukrajinskog teritorijalnog integriteta", kaže Vujović.

Politika proširenja - sudbina na koju samostalno utičemo

Iako mnogi svjetski mediji sugerišu da je Evropa skrenula desno i da se prodemokratske struje polako potiru, Vujović kaže da ne vidi stanje stvari kao takvo, već da je Evropski parlament još uvijek prodemokratski profilisan. Ipak, tvrdi, treba da budemo na oprezu.

Kako će se dalje odvijati situacija sa politikom proširenja EU prema Crnoj Gori, Vujović kaže da na to znatno više utiču unutrašnje prilike nego događaji na globalnoj sceni.

Tako, Vujović procjenjuje da smo kao zemlja kandidat već dvije godine u zaostatku sa pregovorima i reformama na polju integracija.

"Da bismo oživjeli proces integracija kojeg već više od dvije godine nema veoma je važno da imamo prijevremene izbore i da na tim izborima dobijemo novu proevropsku vladu koja može da isporuči odgovore na sve zadatke. Mi se sada nalazimo na klizavoj površini koja može da dovede do toga da vlada koja je preživjela svega 117 dana, ima mnogo duži vijek trajanja u tehničkom mandatu nego u punom kapacitetu, dok je uživala povjerenje parlamenta", kaže naš sagovornik.

On kaže da je veoma važno da se uspostavi Ustavni sud kako bi izborni proces, naposljetku, bio kompletiran i regularan.

"Oni koji trenutno vrše vlast apsolutno nemaju odgovornost prema onoše što je javni interes. Zato je potrebna što hitnija reakcija građana, jer imamo disfunkcionalnu, nesposobnu vladu", zaključio je Vujović za Antenu M.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR