7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Vjerujemo da su slike 90-ih iza nas, da smo dovoljno mudri da gradimo bolju budućnost na Balkanu

Politika

Tag Video
Comments 2

Đukanović: Vjerujemo da su slike 90-ih iza nas, da smo dovoljno mudri da gradimo bolju budućnost na Balkanu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na ceremoniji povodom obilježavanja jubileja 30 godina rada UNHCR-a u Crnoj Gori podsjetio je da je UNHCR došao u Crnu Goru 1992. godine kad se suočila s prvim talasima izbjeglih i raseljenih lica iz ratom zahvaćenih jugoslovenskih republika.

"To je za nas bio potpuno nov, nepoznat izazov. Od tada je UNHCR nezamjenjiva snaga i podrška crnogorskim institucijama, nevladinim i humanitarnim organizacijama u prijemu, zbrinjavanju i traženju rješenja za desetine hiljada ljudi. Prvo su došli Srbi iz Hrvatske, pa Srbi i Muslimani iz BiH, a onda Albanci, zatim Srbi i Crnogorci s Kosova. O veličini humanitarnog izazova na koji su Crna Gora i UNHCR morali dati odgovor najbolje govori podatak da su krajem devedesetih izbjegli i raseljeni činili više od petine naše populacije.

Zato je danas prilika da izrazim veliku zahvalnost Programu Visokog komesara za izbjeglice, brojnim međunarodnim donatorima i narodu Crne Gore, na nemjerljivoj pomoći i podršci uz koju smo uspjeli da u izuzetno teškim vremenima širom otvorimo vrata i pružimo sigurno utočište svim nevoljnicima, ne pitajući ih za vjeru i naciju. I da pri tom sačuvamo mir i učvrstimo međunacionalni sklad, kao jedina ex-Yu republika u kojoj nije bilo rata i ratnih razaranja", kazao je Đukanović.

Kako dodaje, u godinama koje su uslijedile nakon smirivanja prilika na Balkanu, naročito nakon obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i podizanja predstavništva UNHCR na nivo kancelarije, uobičajenog za rad u suverenim državama, nastavili smo tijesnu saradnju u traženju trajnih rješenja za izbjegle i raseljene i definisanju njihovog pravnog statusa.

"Crna Gora je važan dio velikog regionalnog stambenog projekta koji je po prvi put potvrdio spremnost i odgovornost država regiona da saradnjom omoguće dobrovoljan povratak ili lokalnu integraciju, poštujući pravo izbora svakog lica pojedinačno. U tome su ostvareni značajni rezultati, dok je implementacija usvojenih rješenja i dalje u toku", poručio je predsjednik.

Kada su, kako kaže, talasi migracija, praćeni porastom broja tražilaca azila i lica bez državljanstva, zahvatili Mediteran, Zapadni Balkan je dobio epitet jedne od najdinamičnijih migratornih ruta.

"Sve je to uticalo na pomjeranje fokusa saradnje na pitanja azila i apatridije, i usmjeravanje na partnersku ulogu Crne Gore i odgovornost prema onome što je zajednička bezbjednost Evrope i zaštita evropskih granica.

UNHCR je nastavio da doprinosi izgradnji nacionalnog zakonodavnog i administrativnog okvira koji će u potpunosti odgovoriti međunarodnim obavezama Crne Gore.

30 godina nakon suočavanja sa enormnim prilivom izbjeglica iz bivše Jugoslavije, i svjesni izazova koji stoje pred Evropom i međunarodnom zajednicom u uslovima ruske agresije na Ukrajinu, uvjeravam vas u nepokolebljivu posvećenost Crne Gore saradnji, humanosti i podjeli tereta, što predstavlja našu obavezu i odgovornost kao ozbiljnog i pouzdanog partnera, članice NATO i kandidata za članstvo u EU", dodaje Đukanović.

Svojim dosadašnjim odnosom, uz poštovanje najviših principa humanosti, Crna Gora je, ističe, afirmisala vrijednosno nasljeđe na kojem je njeno društvo utemeljeno kao multietnička demokratija, i time u dobroj vjeri doprinosila poštovanju Konvencije Ujedinjenih nacija o izbjeglicama.

"Sprovodeći brojne nacionalne i međunarodne inicijative, i dalje ćemo težiti zaštiti i unapređenju položaja izbjeglica, s ciljem osiguranja jednakih prava i ravnopravnih mogućnosti za svakog člana našeg društva".  

Svjedoci smo, kaže, da pitanje izbjeglica u svijetu posljednjih godina poprima dramatične razmjere, uz hroničan manjak humanitarnih fondova koji bi omogućili  UNHCR i partnerskim organizacijama realizaciju hitnih i strateških planova.

"Crna Gora je ponosna na saradnju sa UNHCR i ostvarene rezultate. Želimo da vjerujemo da su slike 90ih ostale iza nas, i da smo dovoljno mudri da ne zaboravljajući prošlost gradimo bolju i sigurniju budućnost na Balkanu", zaključio je Đukanović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

“da izrazim veliku zahvalnost Programu Visokog komesara za izbjeglice, uz koju smo uspjeli da u izuzetno teškim vremenima širom otvorimo vrata i pružimo sigurno utočište svim nevoljnicima” Eee moj Milo! I ti si PROLUPAO kad zahvaljujes na”NEVOLJNICIMA”koji prvom prilikom CG-i zabise NOZ u leđa!!

Tara

G-dine Djukanovicu..vidimo..kako su se izbjeglice CG zahvalile-stojimo na rubu propasti.