15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Musliu: Nije riječ o državnom udaru; Spahiu: Poziv na razgovor je pokušaj da se olakša premijeru Kurtiju

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 1

Musliu: Nije riječ o državnom udaru; Spahiu: Poziv na razgovor je pokušaj da se olakša premijeru Kurtiju

Izvor: Gradski.me

  • Viber

Najavu ambasadora SAD-a u Prištini Džefrija Hovenijera da će, suprotno stavovima premijera Kosova Albina Kurtija, pozvati političke lidere, zvaničnike, NVO sektor na sastanak o osnivanju Zajednice srpskih opština, za razliku od političkog analitičara Jasmina Mujanovića, sagovornici Gradske RTV ne vide kao državni udar.

Ne mislim da je riječ o državnom udaru, kazao je za Gradski portal Agim Musliu stručnjak za bezbjednost i direktor Instituta za studije hibridnog ratovanja „Oktopus“ iz Prištine.

“Partnerstvo SAD sa Kosovom ili obrnuto nije takvo da taj poziv možemo nazvati “državnim udarom”. Podsjetiću da SAD ima svoju vojsku na Kosovu i mi to ne zovemo okupacijom, već naprotiv”, istakao je Musliu. 

Ovim gestom, prema njegovoj ocjeni, SAD samo želi da osigura da Zajednica srpskih opština ne bude što i Republika Srpska.

“To je razlog što je SAD pozvao određene političare, zvaničnike i druge na razgovor. Tu će sigurno biti i neko iz Vlade, odnosno partije Albina Kurtija Vetëvendosje”, uvjeren je Musliu.

Dodaje da razumije da SAD žele da odvoje Srbiju od Rusije ali da to ne znači da će ‘dići ruke’ od Kosova.

I politički analitičar sa Kosova Nedžmedin Spahiu smatra da nije riječ o državnom udaru.

“To je pokušaj da se premijeru Kosova Albinu Kurtiju olakša pozicija, da preuzimaju drugi odgovornost za ono što je on rekao da neće biti, a što mora biti. To jeste suprotno Ustavu Kosova ali to je dogovor između država, to je stvar pregovora, tako da ipak nije tako laka stvar “, kazao je Spahiu za Gradsku RTV.

Podsjetimo, politički analitičar Jasmin Mujanović za list Danas kazao je da poziv američkog ambasadora određenim političarima , zvaničnicima, NVO sektoru i dr. predstavlja državni udar na Republiku Kosovo.

“Budimo realni to je državni udar. Ako vi tražite alternativne partnere izabranoj vlasti da bi ostvarili nešto poput teritorijalne reorganizacije jedne države što se ne može ići bez vlade to je državni udar. Možete vi to nazvati kako god hoćete ali to je državni udar”, zaključio je Mujanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bruka!

Koja arogancija i neposyovanje suvereniteta Kosova!