10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CHO: Zastrašujuće i apsolutno neprihvatljivo ponašanje opštinskih vlasti u Pljevljima

Politika

Comments 2

CHO: Zastrašujuće i apsolutno neprihvatljivo ponašanje opštinskih vlasti u Pljevljima

Autor: Antena M

  • Viber

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) poziva sve društvene činioce, političke stranke i njihove lidere, nevladine organizacije i građanske aktiviste, kao i sve medije u našoj zemlji, da jasno, javno i nedvosmisleno osude djelovanje i odluke koalicione vlasti u Pljevljima.

"Njihova odluka da u opštinskim strukturama (članovima savjeta i upravnih odbora lokalnih javnih preduzeća) od 37 kandidata nema niti jednog (?!) Bošnjaka ili Muslimana je negacija svog vrijednosti i principa na kojima se zasniva građanska i demokratska Crna Gora", poručuje iz CHO.

CHO ne želi, ovom prilikom, da problematizuje i pitanje koje se, takođe, nameće: da li ima i koliko ima Crnogoraca na toj listi od 37 kandidata?

"Takvu fašistoidno ponašanje, u kojem prednjači novoizabrani predsjednik Opštine (čiji registrovani postupci i izjave zaslužuju pažnju Tužilaštva), i “etničku čistoću” pokazuju i primjenjuju stranke i lideri koji nam neprestano serviraju lažnu i pritvornu priču o tobožnjem “nacionalnom pomirenju” i takozvanom “jedinstvu naroda”", ističu u saopštenju.

Sada se vidi, kako kažu, kako to “pomirenje” i “jedinstvo” izgleda u njihovoj političkoj praksi.

CHO očekuje od rukovodstva stranaka bivšeg Demokratskog fronta, Demokratske Crne Gore, URA i Pokreta Evropa sad, čiji pripadnici čine vlast u Pljevljima, da se javno ograde od političke prakse koja isključuje, marginalizuje i vrši segregaciju pripadnika manje brojnih naroda u sjevernoj crnogorskoj opštini i da nalože hitnu promjenu ove sramne i neprihvatljive odluke.

CHO očekuje i od Ombudsmana - Zaštitnika ljudskih i manjinskih prava - i njegove službe da - rade svoj posao! Ukoliko na to nijesu spremni, jedini odgovorni i ljudski čin bi bio da podnese ostavku.

"Dešavanja u Pljevljima, u koje spadaju, na tom dugačkom tužnom spisku - i napadi na građane samo zato što su Muslimani ili Bošnjaci, skrnavljenje i napadi na objekte Islamske zajednice, oslobađajuće presude za počinioce izazivanja rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i nacional-šovinističke “freske” u lokalnoj crkvi - zahtijevaju odlučni odgovor svih progresivnih snaga u našem društvu", ukazuju iz CHO.

To se, napominju, ne tiče samo naših sugrađana islamske vjeroispovijesti, Bošnjaka i Muslimana, već svih nas i cijele naše zemlje.

"Ukoliko neko ne povezuje propagandu koju, među ostalima, sprovodi portal In4s, u vlasništvu rektora Univerziteta Crne Gore, sa ovakvim primjerima u Pljevljima i u drugim gradovima i opštinama u kojima su na vlasti snage koje promovišu nacional-šovinizam, onda još jednom moramo zamoliti Ombudsmana da to učini u ime svih nas, građana, čije interese formalno zastupa, i da, ukoliko želi da se istinski posveti problemima u Pljevljima, konačno dovrši čitanje pamfleta “Ujedinjenje ili ukrajinizacija” - gdje će, pored ostalog, naći i ideološke i propagandne osnove i rezone za sramne odluke pljevaljskih opštinskih vlasti", zaključuje se u saopštenju CHO.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Aleksa

Brzo Ceman i Suada zaboraviše ono što se pevalo OD JADRANA DO IRANA DA NECE NEKOGA BITI"

Eagle stone

To Bošnjaci objasnite vašemu Ćemanu iz Demokrata ili onoj iz URE što je bila uzdržana 18 puta kada su se izglasavale sudije ustavnog suda... eto takvo pomirenje vam žele SrBi - taman ka i sa nama Crnogorcima - i da znate - svi su isti do jednoga, od DF do Demokrata, od URE do PESa, od Milačića do..