25 °

max 32 ° / min 23 °

Nedjelja

23.06.

32° / 23°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

30° / 20°

Srijeda

26.06.

31° / 21°

Četvrtak

27.06.

29° / 19°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opasna nacionalna segregacija

Izvor: Pobjeda/Dobrilo Malidžan

Politika

Comments 3

Opasna nacionalna segregacija

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Klub odbornika DPS-BS biće protiv imenovanja budućih funkcionera u lokalnoj vlasti u Pljevljima jer u tim partijama smatraju da većina predloženih kandidata, među kojima nema nijednog Bošnjaka ili Muslimana, nijesu kompetentni za pokrivanje tako odgovornih pozicija.

U Stranci pravde i pomirenja (SPP) nijesu iznenađeni što iz srpskih nacionalnih partija nema delegiranih pripadnika bošnjačkog naroda, ali nije jasno, ističu, zbog čega su ih izostavile ,,građanske“ stranke koje su upravo od njih dobile značajan broj glasova u Pljevljima.

Pobjeda je juče objavila da je Odbor za izbor i imenovanja predložio 37 kandidata za članove savjeta i odbora direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima, i na tom spisku nema niti jednog Bošnjaka ili Muslimana kojih u tom gradu, prema popisu iz 2011. godine, ima više od 13 odsto.

Nova vlast je za članove upravljačkih organa predložila isključivo partijske kadrove od kojih mnogi, prema saznanjima Pobjede, imaju sumnjive stručne reference. To je za Pobjedu potvrdio i šef Odborničkog kluba DPS-BS u SO Pljevlja i kandidat za poslanika koalicije ,,Zajedno“ Marko Tošić koji kaže da većina predloženih imena u dosadašnjem profesionalnom radu nijesu imali dodira sa ovakvim poslovima.

UPITNE BIOGRAFIJE

- Klub odbornika DPS-BS u SO Pljevlja biće protiv imenovanja novih članova u savjete i odbore direktora u javnim lokalnim preduzećima u Pljevljima zato što smatramo da većina predloženih kandidata nijesu kompetentni za obavljanje ovako odgovornih funkcija. Sa žaljenjem želim da istaknem da biografije pojedinih kandidata za članove savjeta i odbora direktora već nekoliko dana u Pljevljima izazivaju sarkastične komentare, ali i nedvosmisleno potvrđuju da nova skupštinska većina ni kadrovski ni organizaciono ne može odgovoriti onome što su potrebe građana Pljevalja - rekao je Tošić.

On je kazao da DPS, kao građansku partiju, najviše brine nedostatak stručnosti predloženih kandidata, ali i činjenica da među njima nema Bošnjaka ili Muslimana, a pretpostavlja ni nacionalnih Crnogoraca. Napominje da prethodna vlast, predvođena DPS-om, nikada nije dijelila ljude po nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti, već da su se vodili principom stručnosti i kompetentnosti.

- Ponosno ističem da su na čelnim mjestima u lokalnoj samoupravi, savjetima odborima direktora bili ljudi svih vjera i nacija, što mogu potvrditi svi dobronamjerni građani Pljevalja - naglasio je Tošić.

NI GRAĐANSKI NI ,,PLJEVALJSKI“

Predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Pljevljima Meško Đurđević kazao je za Pobjedu da su u toku kampanje upozoravli na ovakav scenario u tom gradu, ističući da je Bošnjačka stranka svojim odlukama ,,zaključala Bošnjake“ u opoziciji. Na gubitku su, kako kaže, Bošnjaci, a onda i svi građani Pljevalja.

- Stranka pravde i pomirenja je očekivani rezultat lokalnih izbora predstavila Bošnjačkoj stranci prije predaje liste i ponudila joj bezuslovnu saradnju da formirano lokalni savez dvije bošnjačke partije koji je garantovao osvajanje minimum dva mandata i koji bi sasvim sigurno bio dio nove vlasti u Pljevljima, pa samim tim ne bismo gledali ove civilizacijski poražavajuće podatke kakve danas gledamo. Jedini naš uslov je bio pominjanje imena naše stranke u nazivu te bošnjačke liste, ili da izaberemo neutralni termin bez pominjanja stranaka. Sve su to decidno odbili i “zaključali” Bošnjake u opoziciji. Sada se suočavamo sa posljedicama takve odluke - istakao je Đurđević.

On ističe da je pravno-legitiman izbor nacionalnih ili građanskih partija koje su formirale vlast u Pljevljima da delegiraju sve kandidate, ali napominje da to nije ni građanski ni „pljevaljski“.

- Jasno nam je zašto nema Bošnjaka ili muslimana delegiranih iz redova srpskih nacionalnih partija, ali nam nije jasno zašto ih nema iz redova ,,građanskih“ iako su sve te partije dobile značajan broj i bošnjačkih glasova u Pljevljima, a na nekima su bili čak i nosioci lista. U svakom slučaju, Bošnjaci u Pljevljima sada imaju na uvid praktičnu demonstraciju politike tih partija. Mi iz SPP smo u toku kampanje javno i nedvosmisleno upozoravali na sve ovo. Rezultat svi znaju, SPP nije dobila dovoljan broj glasova i nema odbornika u lokalnom parlamentu, pa samim tim ne može ni da utiče na tok stvari - podsjeća Đurđević.

OPŠTA PROPAST

Što se tiče posljedica ovakvih odluka i politike nove lokalne vlasti u Pljevljima, Đurđević kaže da je jedno sigurno - svako slabljenje jednog naroda u Pljevljima diskriminacijom, podsticanje na iseljavanje ili segregaciju u konačnici ne donosi ništa dobro ni drugim narodima.

- I na to smo javno upozoravali i srpske i građanske partije tokom predizborne kampanje. Ovakva praksa lokalne vlasti, ali i kompanija poput Rudnika uglja, TE Pljevlja i CEDIS-a, koji u kontinuitetu od dolaska novih menadžmenata imaju istu politiku zapošljavanja. tj. diskriminacije prema Bošnjacima, taj proces ubrzava. Ako imamo u vidu da Bošnjaci dominantno žive u gradskoj sredini i da se grad ubrzano prazni, takva politika prema Bošnjacima u konačnici proizvodi iste posljedice i po Srbe i Crnogorce. Niko ne želi da živi u gradu duhova. Svako ko misli da će mu u Pljevljima biti ljepše ili komotnije bez Bošnjaka ubrzano doprinosi nestanku i Srba i Crnogoraca u Pljevljima - naglasio je Đurđević.

Prema njegovim riječima, rezultat i u jednom i u drugom slučaju je identičan - „opšta propast“. Vrijeme je, napominje on, jedino čega građani u Pljevljima nemaju.

- Ono ubrzano radi protiv nas, a diskriminacija, segregacija, političko ili nacionalno sljepilo samo ubrzava stavljanje tačke na život u ovom gradu. Ko god kaže da je to nemoguće ili manipuliše građanima radi lične koristi sa pozicija koje zauzima trenutno, ili je politički diletant koji ne zaslužuje tu poziciju - zaključio je za Pobjedu Đurđević.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bobo

Ovo je prava slika Crne Gore. Tužno ali istinito.

d v

Svetosavci jednu „stavili ruku“ na ustav cg a drugom se „zavještali bogu“… Jer su im bliže propovijedi „najmudrijeg Srbina“ i „drugog Isaije“ nacističkog Nikolaja Velimirovića. Koji je 1935. god.u štampanom autorskom radu zavještao potomstvu da je „vjera bez nacionalizma beživotna stvar"..

d v

To nam je mlada lijepa pametna borba dala od 2006-2020 "svetosavski svet" u kom će Crnogorci u svojoj CG biti proćerani kao onomad Sijuksi po prerijama zapada do istrijebljenja, eto samo za početak treba oduzeti nam zemlju jer smo “felerični“..i nemogući za "popravku"..pv po pv,ba po ba,nk po nk..