16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Partijske fotelje bitnije od Kovačevićevog poniženja države

Izvor: Pobjeda

Politika

Comments 1

Partijske fotelje bitnije od Kovačevićevog poniženja države

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Podnosioci inicijative za smjenu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, zbog javnog izlaganja poruzi Crne Gore i njenih simbola, ne očekuju podršku u lokalnom parlamentu od odbornika Demokratske Crne Gore i GP URA za koje kažu da su im fotelje bitnije od principa.

O zahtjevu, koji su podnijeli Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i nezavisna odbornica Tanja Knežević Perišić, odlučivaće se na sjednici SO Nikšić zakazanoj za 5. avgust. Međutim, potpisnici inicijative Boris Muratović iz DPS-a i Nikola Zirojević iz SD-a očekuju opstrukcije, slične onima koje su pratile prethodna dva pokušaja da Kovačević bude razriješen zbog nepoštovanja države i njenih simbola.

BEZ VELIKIH OČEKIVANJA

Povod za treću intervenciju opozicionih odbornika u nikšićkom parlamentu je događaj od 3. juna kada je Kovačević ispružio srednji prstom tokom intoniranja državne himne na obilježavanju 13. godišnjice rada Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom,

Protiv predsjednika Opštine Nikšić podnijeta je krivična prijava zbog sumnje da je tim skandaloznim gestom počinio krivično djelo povreda ugleda Crne Gore, a biće saslušan u Osnovnom državno tužilaštvu 4. avgusta, dan prije održavanja sjednice lokalnog parlamenta.

Član Opštinskog i Izvršnog odbora DPS-a u Nikšiću Boris Muratović kazao je za Pobjedu da ovakav postupak Kovačevića ne bi smio da prođe nekažnjeno, ali da nema velika očekivanja od predstojeće sjednice.

- Do sada smo imali dvije inicijative za smjenu Kovačevića i nikada se nijesu našle na dnevnom redu. Pripremne sjednice su bile održane, i kolegijum kod predsjednika Skupštine opštine, ali kada se dolazilo do dnevnog reda uvijek bi bio mijenjan. Nadam se da to neće uraditi ovoga puta i da se neće zažmuriti na skrnavljenje državnih simbola i himne – rekao je Muratović.

Besprizorni čin Kovačevića tokom intoniranja himne, navodi Muratović, nikome ne može služiti na čast, bez obzira na to činio on vlast ili opoziciju u Nikšiću.

- To nikako ne bi smjelo da prođe nekažnjeno, ali nemam neka očekivanja, prvenstveno ne od Demokrata i Ure, pogotovo nakon što su dali izjavu da će čekati izjašnjenje suda u ovom slučaju. Izgleda da ne smiju vjerovati ni svojim očima, kada su fotelje u pitanju. Najbitnije je održati se na vlasti po svaku cijenu. Očekivanja imam od 18 opozicionih odbornika da ćemo jednoglasno biti za smjenu, kao i prilikom potpisivanja inicijative, a od aktuelne vlasti da bude makar toliko parlamentarna i demokratična da dozvoli da se zahtjev nađe na dnevnom redu sjednice koja će biti održana 5. avgusta – istakao je Muratović.

Portparol Socijaldemokrata i odbornik te stranke u SO Nikšić Nikola Zirojević dijeli stav kolege iz DPS-a da niko iz aktuelne lokalne većine neće glasati za smjenu prvog čovjeka Nikšića. On je za Pobjedu rekao da ga ne bi iznenadilo i da ne usvoje dnevni red sa ovom inicijativom, strahujući od rasprave koja bi mogla da uslijedi po toj tački.

- Da živimo u normalnoj državi i društvu, neprimjereni gest kojim se aktuelni predsjednik Opštine Nikšić izrugao državnim simbolima bio bi alarm za svakog odbornika u lokalnom parlamentu da podrži inicijativu za njegovu smjenu. Ali, kako smo daleko od sve te normalnosti, ne očekujem da će odbornici Ure i Demokrata, niti bilo ko iz aktuelne lokalne većine glasati za razrješenje Kovačevića. Tako da ćemo odraditi ono što je u našoj moći i dalje ćemo se boriti za to – poručio je Zirojević.

DILOVI

Sagovornici Pobjede saglasni su da je slučaj Kovačević i dio političke trgovine, čiji je konačni cilj ulazak partija iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u novu vladu.

- Demokrate su marionete u rukama nekadašnjeg DF-a. Slijepo prate matricu ponašanja koju nam širom Crne Gore, kako u Pljevljima i Budvi, evo sad i u Nikšiću prikazuju funkcioneri nekadašnjeg Fronta. Nemaju dovoljno, prije svega političkog, a onda i ljudskog dostojanstva da osude te činove i konačno izađu iz jedne takve vlasti, već im je najbitnije da zadrže fotelju po svaku cijenu. Ne bih se iznenadio da je ovo još jedan od njihovih dilova – vidimo šta se dešava u Zeti, gdje su lideri DNP-a i Nove srpske demokratije Milan Knežević i Andrija Mandić pozvali odbornike da ne glasaju za smjenu aktuelnog predsjednika SO koji dolazi iz redova Demokrata, kako bi dali doprinos dogovoru na državnom nivou. Moguće je da se i ovdje radi o nekom kompromisu, a da pritom Demokrate ne vode računa kako se i na koji način urušava integritet i dostojanstvo Crne Gore. Puna su im usta demokratičnosti i odnosima prema državnim simbolima i Crnoj Gori, ali to ne dokazuju djelima – stava je Muratović.

Nikšić kao Zeta

Nikola Zirojević iz SD-a podsjeća na situaciju u Zeti i konstatuje da se slična stvar dešava i u Nikšiću.

- Demokrate šalju jasnu poruku da su saglasni sa stavom, mišljenjem i djelovanjem aktuelnog predsjednika Opštine, da su im od principa za koje se deklarativno zalažu mnogo bitnije fotelje i da je na kraju očigledno da se radi o jednoj vrsti trgovine. Imali smo situaciju u Zeti gdje je prije dva dana sačuvan predsjednik Skupštine opštine, gdje su odbornici „Za budućnost Crne Gore“ odbili da glasaju za njegovu smjenu, iako su je inicirali. Sada se dešava trgovina u Nikšiću, a konačni cilj je ulazak partija iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ u novu vladu, čijim pregovorima i danas svjedočimo. Sve je to dio jedne igre. Sasvim je jasno da su fotelje mnogo bitnije od principa političkih partija i onoga za šta se one deklarativno zalažu – zaključio je Zirojević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR