23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Imamo saveznike ali će nam pomoći samo ako vide da smo spremni da se borimo za Crnu Goru

Politika

Comments 23
30.08.2020. - 30.08.2023.

Popović: Imamo saveznike ali će nam pomoći samo ako vide da smo spremni da se borimo za Crnu Goru

Autor: Antena M

  • Viber

Nova vladajuća struktura u Crnoj Gori ubrzano mijenja nacionalni i politički karakter Crne Gore, kako bi ostvarila svoj ključni cilj, ponovnu aneksiju Crne Gore Srbiji, kaže u komentaru za Antenu M, povodom treće godišnjice od prve smjene vlasti istaknuti književnik Milorad Popović.

"Zbog toga se na sva zvona divinizuje 30. avgust 2020. godine, kao prekretnica u novoj crnogorskoj istoriji, na sličan način kao što je to bio datum prethodne aneksije Crne Gore Srbiji, 26. novembar 1918. godine. Politička retorika nove vladajuće klase koja duhovno, ideološki i politički izvire iz pokušaja državnih udara 2015. i 2016. i tzv. Moleban revolucije, u protekle tri godine uspjela je ostvariti veliki dio zamišljenih planova u denacionalizaciji i desubjektivizaciji Crne Gore. Pod izgovorom borbe pritiv jednopartijaskog monopolzma, klijentelizma i korupcije – slični argumenti su bili i 1918. protiv apsolutizma kralja Nikole – napravljena je potpuna nacionalna, kulturna i politička reinterpretacija društva i države koja je ovaploćena na Ustavu iz 2007. godine", ukazuje Popović.

Dobitnik Trinaestojulske i Njegoševe nagrade precizira da je Crna Gora, tokom prethodne tri godine, u unutrašnjem smislu izgubila suverenitet, građanski i multikulturni karakter, a relativno većinska crnogorska nacija tretira se kao parija, otpadak od srpske nacije koji je stvoren u labarotorijima Kominterne. 

"U skladu sa tim političkim ciljevima, ključne pozicije u svim ministarstvima institucijama prosvjete, kulture, nauke, medija, diplomatije, bezbjednosnih strukatura, zauzeli su djelatnici koji suštinski, manje ili više otvoreno, sprovode politiku 'rusko-srpskog sveta'", ističe Popović.

Istaknuti stvaralac upozorava na naredne korake pobjednika na izborima 30. avgusta 2020.

"U narednom kratkoročnom periodu vladajuća velikosrpska ideologija – koja u klasičnom fašističkom maniru, ukoliko nema stopostotnu kontrolu nad svim društvenim političkim procesima protestuje da je obespravljena – priprema dovršetak uništenja crnogorske nacije i države, te multikulturnog karaktera Crne Gore. Njihovi prioriteti su falsifikovanje popisa stanovništa u kojemu će Srbi postati većinska nacaija, promjena Zakona o državljanstvu i promjenu Ustava."

Popović smatra da crnogorskoj političkoj opoziciji, subjektima civilnog duštva i javnim djelatnicima koji se zalažu za suverenu, građansku i prozapadnu Crnu Goru, ostaju dva izbora.

"Ili da umjesto sitnih stranačkih politika organizuju jedinstven nadstranački multinacionalni pokret za odbranu Crne Gore od velikosrpskog fašizma ili da postanu  (ne)voljni saučesnici njenog definitivnog zatiranja kao istorijskog i političkog subjekta."

Milorad Popović upozorava da je "odsudno vrijeme da se pokaže karakter, sposobnost i zrelost naše političke i intelektualne elite, njena spremnost da se suoči sa  savremenim iskušenjima". Konstatuje, međutim, kako u ovom času mnogima izgleda da je "izvorni suverenizam u defanzivi, kontaminiran gubitničkim mentalitetom i međusobnim surevnjivostima".

"No, 'Nove nužde rađu nove sile'. Crna Gora je neuništiva, nije nestala ni u Državi SHS, ni poslije velikosrpske Antibirokratske revolucije 1989.

Međunarodno priznata Crna Gora, 2023. godine, ima neuporedivo više saveznika nego 1918. godine, ali nužno se odreći zabluda da će neko drugi umjesto nas odbraniti crnogogrsku voljnost i slobodu. Saveznici će nam pomoći, ukoliko vide da smo spremni i sposobni da se borimo za nacionalno dostojanstvo, demokratiju i građanska prava, vrijednosti koje i oni sami propagiraju", poručuje Popović u izjavi za Antenu M.

Komentari (23)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Mora se formirati organizacioni odbor,koji bi predvodio sve aktivnosti,od poziva kad izaci na proteste,kao i druge smjernice sta treba raditi,sve ostalo je prazna prica,jer ne mozemo cekati partije i njhovo rukovodsto da to rade,oni su nas do ovog i doveli

DON QUIJOTE

@Fori takvi nam "crnogorci" i ne trebaju. Samo oni koji će dušom i tijelom braniti svoju Majku CG. Zapamtite, sloboda se ne stiče na lak način. Oni su nam je oteli jer smo zaboravili ko smo, ćekajući da "institucije" odrade svoj posao. Od njih ništa jer su izdale.

Licina

Možda Crnogorci čekaju Saveznike da prvi krenu da brane Crnogorsku kuću. Oće aha.. samo čekajmo. Ko će ti kuću branit ako ti nećeš? Komšija? Pa taj oće da je uzme. Kakav smo to Narod i dali sa ovakim ponašanjem našim uopšte i zaslužujemo Državu?! Šta ste se uśeli, dižite se!!