22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Italijanska ambasadorka na sastanku sa Koprivicom: Sva imenovanja u pravosuđu što hitnije

Izvor: gov.me

Politika

Comments 0

Italijanska ambasadorka na sastanku sa Koprivicom: Sva imenovanja u pravosuđu što hitnije

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Imenovanja u sudstvu treba da se završe čim prije, jer bez tih imenovanja poglavlja 23. i 24. nećete moći zatvoriti, a znamo koliko su vam ona važna na putu ka članstvu u EU. Imenovanja sama po sebi nisu dovoljna, ali su neophodna, poručila je ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela na sastanku sa potpredsjednikom Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momom Koprivicom.

Koprivica je danas ugostio Marselu, predstavnicu države sa kojima Crna Gora dijeli brojne istorijske, kulturne i prijateljske veze.

Ambasadorka Marsela je potvrdila podršku i pomoć svoje države u borbi crnogorskih institucija protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Vlada čiji sam dio je postavila ambiciozan plan kad su u pitanju institucionalne i ekonomske reforme u zemlji. Na spoljno-političkom planu, prioritet je ostvarivanje prava i obaveza iz člansvta u NATO, kao i pristupanje Evropskoj uniji i u tom smislu ispujenje privremenih odnosno završnih mjerila. Zahvalni smo na podršci vaše države kad je riječ o podsticanju procesa evropskih integracija naše zemlje. Želimo da produbimo saradnju naše dvije države, gdje postoji prostor za to i da se brojni procesi koji su započeti, dovedu do kraja - poručio je Koprivica.

On je naglasio da je osnovni prioritet 44. Vlade pravosudna reforma koja podrazumijeva finalizaciju preostalih imenovanja u pravosuđu, i to na najvišim funkcijama.

- Imenovanja u pravosuđu su od kapitalnog značaja za našu državu, jer sve dok imamo vršioce dužnosti umjesto funkcionera u punom kapacitetu, nema dugoročnog horizonta u tim institucijama koji je neophodan za strateško planiranje. Od svih imenovanja, posebno bih apostrofirao važnost izbora VDT-a u punom kapacitetu jer je ta institucija u najkritičnijem stanju. Tu je i izbor sedmog sudije Ustavnog suda i izbor tri člana Sudskog savjeta - kazao je Koprivica.

On je ukazao i da su v. d. stanja u pravosuđu u Cnoj Gori, sa mnogo međunarodnih adresa ocijenjena negativno što je razlog više da se tom pitanju država posveti čim prije.

- Zato je važno da u atmosferi dijaloga, kompromisa i meritokratije kompletno riješimo sva ova imenovanja, nikako parcijalno, jer je kompletno rješavanje garant reforme i održivog sistema ali i političke ozbiljnosti. Želimo da damo punu podršku SDT i GST da neselektivno i objektivno rade svoj posao, i to kroz budžetiranje, kroz zakonodavnu reformu ali i kroz obezbjeđenje novih prostornih kapaciteta. Kad je riječ o antikorupcijskom zakonodavstrvu, kako je kazao radiće na sveobuhvatnoj implementaciji preporuka GREKO - poručio je potpredsjednik Vlade.

Ambasadorka Marsela je pozdravila plan Vlade da se posvete kompletiranju imenovanja na najvišim funkcijama u pravosuđu.

Ona je istakla i da je raduje što je ova Vlada preuzela odgovornost za rješavanje prostornih kapaciteta SDT-a, ocjenivši njihove uslove rada veoma lošim.

Ambasadorka Italije je više puta tokom sastanka ponovila podršku Crnoj Gori na putu proširenja i poručila da su ”Italija i Crne Gora prijateljske zemlje koje imaju tako duboke veze da ponekad nema potrebe da se one ističu”.

- Kad je riječ o pomoći u borbi protiv korupcije, Italija vam može dosta pomoći jer kao što znate naša zemlja, nažalost, ima veliko iskustvo u toj oblasti. Borba protiv korupcije je veliki problem i treba mu isto tako prići široko, što znači da u toj borbi treba uključiti ne samo Vladu i Skupštinu već i sve građane kao i sve institucije, uključujući i škole. Veliku pomoć možemo ponuditi i pružiti i u borbi protiv organizovanog kriminala odnosno Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, jer je naše zakonsko rješenje tim povodom urodilo plodom . kazala je italijanska ambasadorka.

Na sastanku je bilo riječi i o pripremi i potpisivanju Memorandum o razumijevanju koji bi sadržao sve vidove saradnje između dvije države po oblastima, akko bi se krenulo sa konkretnim djelovanjem, a rezultati bili mjerljivi.

- Ako se Vlada Crne Gore slaže, možemo odmah početi sa aktivnostima u dvije oblasti. Najprije sa pomoći pri izradi teksta Zakona o oduzimanju imovinske koristi stičene kriminalnom djelatnošću i drugo u oblasti obuke tužioca, da se organizuju studijske posjete crnogorskih tužilaca Italiji, ali ne tako da samo slušaju predavanja, već da zajedno ruku po ruku učestvuju u kompletnom procesu od početka istrage do njenog zatvaranja - kazala je ambasadorka Marsela.

Koprivica je čestitao ambasadorki na dobrom poznavanju institucionalnih prilika i njihovih potreba, te zahvalio na uočenoj volji i spremnosti Italije da pomogne razvoju crnogorskih institucija.

- Sav naš rad na unapređenju institucija može biti i argument u vašoj politici podsticanja proširenja - zaključio je Koprivica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR