19 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje: Članstvo CG u EU podržava gotovo 80 odsto građana

Politika

Comments 0

Istraživanje: Članstvo CG u EU podržava gotovo 80 odsto građana

Autor: Antena M

  • Viber

Podrška građana Crne Gore pristupanju države Evropskoj uniji konstantna je i visoka, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Evropske unije uradila agencija De Facto u novembru 2023.godine. Skoro četiri petine crnogorskih građana, njih 78,5 procenata, podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji. Bez obzira da li lično podržavaju članstvo ili ne, 76 procenata građana uvjereno je da će Crna Gora postati članica Evropske unije, saopšteno je iz Evropske kuće.

„Dosljedno visoka podrška građana Crne Gore članstvu svoje zemlje u Evropskoj uniji je razlog za ohrabrenje za nas, a vjerujem i za crnogorske vlasti. Ovako snažna i stabilna podrška građana za članstvo od skoro 80 procenata treba da bude pokretačka snaga za sve političke aktere, da ubrzaju reforme na putu pristupanja EU. Naš zajednički cilj ne bi trebalo da bude samo članstvo, već i poboljšanje uslova života građana na tom putu i promovisanje vrijednosti EU kao temelja prosperitetnog demokratskog društva, “, rekla je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Istraživanje je, dodaju, pokazalo da građani kao najvažnijeg političkog, ekonomskog i trgovinskog partnera u budućnosti vide Evropsku uniju, dok njih 50 procenata vide EU kao najvećeg finansijskog donatora Crnoj Gori. Da se sada organizuje referendum o članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji na glasanje bi izašlo 86,8 procenata građana, a od izašlih na referendum njih skoro 90 procenata potvrdno bi odgovorilo na referendumsko pitanje.

Pozitivan stav prema EU i visoka podrška članstvu u uniji, dodatna su obaveza, ali i snažan podsticaj, kako za Ministarstvo evropskih poslova, tako i za Vladu u cjelini, kazala je resorna ministarka Maida Gorčević. 

“Podsticaj da radimo još posvećenije, efikasnije i bolje kako bismo ispunili sve uslove iz procesa pristupanja i osigurali da Crna Gora postane sljedeća članica EU. U tom pravcu ćemo nastaviti, da kroz sprovođenje svih potrebnih reformi, radimo na dostizanju evropskih standarda i unaprjeđenju kvaliteta života naših građanki i građana, što je najvažniji cilj ove, evropske Vlade.” kazala je ministarka Gorčević.

Upitani kako bi ocijenili brzinu kojom se Crna Gora kreće prema članstvu u Evropskoj uniji, 19 procenata građana smatra da se process odvija veoma brzo dok je 35,8 procenata odgovorilo  onoliko brzo koliko okolnosti dozvoljavaju. Da se ne kreće dovoljno brzo ili se kreće veoma sporo smatra njih 40,8 procenata.

“Iako podrška pristupanju Evropskoj uniji u Crnoj Gori ostaje jaka, možemo primijetili određena kretanja iz tzv. čvrste u meku kategoriju podržavalaca. Uočeni trend upozorava na važnost očuvanja jednog od rijetkih, ako ne i jedinog pitanja oko koga postoji konsenzus u Crnoj Gori", kazala je Olivera Komar iz agencije De Facto. 

Većina građana, njih 65,5 procenata smatra da se stvari u Crnoj Gori kreću u dobrom pravcu ali ih je svega 11 procenata u potpunosti uvjereno u to.

Najveći problem crnogorskog društva prema rezultatima istraživanja jeste ekonomska situacija. Zatim slijede nezaposlenost i korupcija. U porastu je i zabrinutost građana za stanje u zdravstvu i životnoj sredini.       

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR