15 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 17°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milorad Marković izabran za Vrhovnog državnog tužioca

Politika

Tag Video
Comments 4

Milorad Marković izabran za Vrhovnog državnog tužioca

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici crnogorskog parlamenta danas su za Vrhovnog državnog tužioca izabrali Milorada Markovića.

Za izbor Markovića glasao je 61 poslanik.

Uručena su 74 glasačka listića. Važeći su bili svi. Za Maju Jovanović nije glasao ni jedan. Za Suzanu Mugošu glasalo je njih 13.

Tok rasprave:

Poslanici su prije početka sjednice, minutom ćutanja odali počast povodom tragedije koja se jutros desila u Podgorici.

Milun Zogović iz DNP-a kazao je da od potencijalnog kandidata VDT-a želi da otkloni sve nedoumice koje su opterećivali društvo.

"Cjelokupna javnost mogla da prati ovaj proces od oktobra 2019. godine. VDT je u v.d stanju i drago mi je što ova parlamentarna većina ima priliku da isporuči rezultate koji su važni za naš evropski put. Od potencijalnih kandidata za VDT-a želim da otkloni sve nedoumice i neriješene afere kao i krađe svih aktera društveno- političkog života i očekujem da će Skupština danas izabrati VDT-a ", kazao je Zogović.

Čarapić: PES će podržati Milorada Markovića za VDT- a

Vasilije Čarapić iz PES-a smatra da je cjelokupni postupak saslušavanja kandidata protekao transparentno.

"Danas imamo situaciju da kristalno jasno možemo da izberemo najboljeg kandidata. VDT mora biti izabran i PES će podržati Milorada Markovića. Impresionirani smo njegovim planom rada, smatramo da nema mrlju u karijeri, niko za njega ne može da kaže da je u nekom trenutku bio nečiji, radi se o čovjeku koji je nezavistan". 

Nikolić: Suzana Mugoša ima našu podršku

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić atmosfera u susret izboru VDT-a nije dobra i zdrava.

"Ne možete ključna imenovanja u pravosuđu uslovljavati političkim pitanjima. DPS se nikad nije miješala u rad pravosudnih organa. Suzana Mugoša ima našu podršku. Mislimo da dolazi iz pravosuđa đe je provela svoj profesionalni vijek i da u ovom trenutku Crnoj Gori treba tužilac sa tim iskustvom. Što se Markovića tiče nemamo prigovore na njegovu profesionalnu karijeru, ali u tom odnosu prednost smo dali Mugoši, jer ima više iskustva".

Radunović: Da nema Markovića Jovanović bi dobila našu podršku

Poslanik ZBCG Slaven Radunović kazao je da je Marković favorit što se njih tiče, jer nije bio dio sistema koji je pokazao ogromne slabosti u nekoliko prethodnih decenija.

"Klub koji ja predstavljam smatra da je tužilačka organizacija ozbiljno zatrovana kriminalom. Da nema Markovića Jovanović bi dobila našu podršku".

Bogdanović: Markoviću dajemo povjerenje i šansu

Boris Bogdanović iz Demokrata kazao je da im je cilj da grade zdravu tužilačku organizaciju.

"Ni po babu, ni po stričevima. Vrijeme je da se danas sa tim završi. Markoviću dajemo povjerenje i šansu da pokaže ono što je CG čekala punih 30 godina".

Knežević: DNP će Markoviću dati uslovnu podršku

Poslanik ZBCG Milan Knežević kaže da VDT u Crnoj Gori ima faraonske nadležnosti, a zajedno sa njim te nadležnosti ima i glavni SDT.

"Komplikovanije je smijeniti glavnog SDT-a i VDT-a nego rimskog papu".

Knežević kaže da Mugoša treba da bude predmet ozbiljne tužilačke istrage i pozvao Novovića da je sasluša i da kaže ko je kupio presudu na Apelacionom sudu.

Navodi da će DNP dati Markoviću uslovnu podršku.

Adžić: Jovanović zavrijeđuje našu podršku, Marković može dati vjetar u leđa pravosuđu

Poslanik URE Filip Adžić kazao je da Jovanović zavrijeđuje njihovu podršku.

"Jovanović je ostvarila značajne rezultate. Žao mi je što je već izvjesno da ona neće dobiti većinu. Marković je dobar kandidat koji može dati vjetar u leđa našem pravosuđu".

Poslanički klub SNP i Civis će podržati Milorada Markovića, kazao je poslanik Bogdan Božović.

Zirojević: Podržaćemo izbor Markovića, u potpunosti poštujemo dosadašnji rad Mugoše

Poslanik SD-a Nikola Zirojević kaže da smo umjesto dijaloga, svjedočili nesuglasicama unutar parlamentarne većine.

"Bio sam iznenađen jer su neki drugačije duvali do jutros. Pitanje izbora VDT-a smo sveli na političku trgovinu. Došli smo u situaciju da samo jedan kandidat ima realnu šansu da bude izabran, a to je Marković. Radi se o kvalitetnom kandidatu. Podržaćemo izbor Markovića. U potpunosti poštujemo dosadašnji rad i Mugoše".

Nikola Camaj iz Albanskom foruma kazao je da će podržati Markovića za VDT-a.

"Mislim da smo obezbijedili većinu da odblokiramo tu instituciju".

On je dodao da od novog VDT-a očekuje da se procesuiraju svi slučajevi nasilja nad albanskim narodom, a koji su se desili po nacionalnoj osnovi.

Dragović: Markoviću srećan rad, pravda ne traži nikakve nagrade

Poslanik Pokreta Evropa sad Darko Dragović poručio je Markoviću da pravda ne traži nikakve nagrade jer je to onda trgovina.

"Želim mu srećan rad u narednom periodu jer je očigledno da će biti izabran za VDT", poručio je Dragović.

Nakon izlaganja Dragovića poslanici DPS-a su se vratili u salu.

Smailović: Potrebna deblokada pravosuđa, podrška Markoviću

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Amer Smailović rekao je da BS podržava izbor Markovića za novog vrhovnog državnog tužioca. 

"Imajući u vidu interes Crne Gore da što prije uđe u EU i potrenu deblokade pravosuđa, kao i izjave samog Markovića da će za njega rasvjetljavanje ratnih zločina biti jedan od prioriteta", kazao je Smailović. 

Poslanik DPS-a Jevto Eraković ponovio je da će ta partija podržati Mugošu.

"Naše Tužilaštvo se nalazi u nikad težoj situaciji i sami svjedočimo kakve sve afere izlaze na djelo. Vidjeli smo tkz. plavu svesku i da postoji ozbiljna organizovana zajednička akcija prema Odboru za bezbjednost i odbranu gdje je Šuković sa Milom Božovićem kreirao politiku tog odbora i sami znamo da su u tim informacijama dijeljeni podaci o pripadnicima savezničkih tajnih službi koje borave u Crnoj Gori i odavane su najvažnije tajne iz bezbjednosnog sektora Crne Gore", poručio je Eraković.

Abazović: Tačno je da je bilo onih koji su htjeli da kontaminiraju Skaj, Europol ima sve originale

Poslanik URE Dritan Abazović kazao je da je njihova partija potpuno solidarna i da Crna gora izborom Markovića samo može da dobije.

"Pružio bi punu podršku Mrkoviću".

Abazović rekao je Erakoviću da je Skaj najveći doprinos.

"Mi smo bili pod "emargom" vezano za dostavljanje informacija od Europola. Građani će tek u narednom periodu imati priliku da vide mnoge stvari koje će im postati jasnije čak i za neke političke događaje. U tom kontekstu najviše podržavam transparentnost i da se oko plave sveske i oko svega govori javno. Nijesam podržavalac odluka Odbora za bezbjednost, zbog toga je kataklizma jer Knežević više nije na čelu. Oni su sad donijeli odluku o saslušanju a da nijesu zvali čovjeka na koga se to odnosi. Da su zvali oko navodne afere Do Kvon Milovića, Šukovića koji nema nikakve veze s tim, a nijesu bivšeg i aktuelnog premijera", naveo je Abazović.

Kad je riječ o kontaminaciji Skaja, kaže da je tačno da je bilo ljudi koji su htjeli da kontaminiraju Skaj.

"Da bi relaksirao građane, sve originale ima Europol. Mi imamo mogućnost, ako nam ne zatvore taj kanal, da dobijemo original. Na taj način će žurka samo da dobije na dinamici, muzika će samo da se pojača", saopštio je Abazović.

Napadi na Šukovića su uvod u pokušaj smjene Novovića.

"Izborom Markovića mislim da ćemo učiniti veliku stvar".

Eraković: Pitanje za Tužilaštvo ko ima privilegiju da objavljuje Skaj prepiske

Eraković je nakon pauze od pet minuta kazao da DSP insistira na potpunom razotkrivanju Sky aplikacij.

"Čuli smo od Abazovića da je došlo do kompromitacije sky aplikacije. Pitanje je za tužilaštvo ko ima privilegiju da prije advokata ima mogućnost da objavljuje sky prepisku".

Dobričanin: UCG će podržati izbor Milorada Marković

Ujedinjena Crna Gora (UCG) će podržati izbor Milorada Markovića za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Poslanik te partije Vladimir Dobričanin rekao je da smatraju da bi konačno trebalo da dobijemo VDT.

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović, rekla je da se iz diskusija predstavnika DPS-a može zaključiti zašto se njihovi unutarstranački izbori održavaju onlajn - jer "njihov najveći aktivista (šef kavačkog klana) Radoje Zvicer ne može fizički da prisustvuje".

Poslanik DPS-a Nikolić odgovorio je da Kaluđerović pominjanjem Đukanovića i DPS-a pokušava da podigne rejting partiji "koja praktično ne postoji".

Nakon izlaganja Nikolića prešlo se na glasanje.

Mandić dao pauzu, u toku prebrojavanje glasova.

Jovanović nije izabrana za VDT-a u prvom krugu glasanja 21. decembra, u kojem je za izbor bila potrebna dvotrećinska podrška poslanika.

U drugom krugu glasanju za izbor VDT-a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika.

Jovanović je, na saslušanju na Odboru za politički sistem, pravosuđu i upravu, 7. decembra, kazala da je u svom poslu uvijek postupala držeći se najviših standarda profesije, štiteći javni interes i tražeći pravdu za žrtve i oštećene.

Kako je poručila, tim istim principima rukovodiće se i ako bude izabrana za VDT-a.

Jovanović je rekla da je odluku da se prijavi na javni poziv za VDT-a u punom mandatu donijela, jer smatra da ima volju, snagu, znanje i odlučnost da nastavi sa reformama koje su započete.

Ona smatra da bi sa pozicije VDT-a u punom mandatu doprinijela ostvarenju konkretnih i vidljivih rezultata.

"Ukoliko mi svojim glasovima u parlamentu pružite podršku, ja sam spremna da to u praksi i pokažem", kazala je Jovanović.

Ona je rekla da to, međutim, ne znači da će odluke donositi u skladu sa očekivanjama poslanika, ili bilo čijim političkim potrebama.

"Ukoliko takvog VDT želite, ja vam sad poručujem – nemojte glasati za mene", navela je Jovanović.

Mugoša je, na saslušanju pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu održanom 17. januara, ocijenila da ključnu ulogu u izboru VDT-a ima politika.

Ona je rekla da bi VDT-a trebalo da biraju ljudi iz struke.

Mugoša je kazala da je cijelo vrijeme radila objektivno i nepristrasno, isključivo rukovodeći se onim što je u spisima predmeta.

„Ako se pogleda struktura optuženih tokom moje karijere, više se nego jasno može zaključiti i vidjeti da nikakve selektivnosti nije bilo u mom postupanju, jer su bili optuženi i iz različitih kriminalnih struktura i organizacija, kao i društveno-političkih struktura“, dodala je Mugoša.

Marković je, na salušanju pred Odborom 17. januara, kazao da je spreman da preispita postupanje tužilačke organizacije u bilo kom predmetu za koji postoje interesovanje javnosti i bilo kakve indicije.

On je poručio da će procesuiranje svih ratnih zločina biti njegovo lično, ali i strateško opredjeljenje Državnog tužilaštva, ukoliko bude izabran za VDT-a.

Marković je rekao da će kao VDT insistirati na primjeni zakonskih odredbi kojim se garantuje nezavisnost svakog pojedinog državnog tužioca, isključujući svaku mogućnost konflikta interesa, ili neprimjerenog uticaja.

Portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero ranije je poručila da je imenovanje VDT-a vitalno značajno za vladavinu prava u Crnoj Gori.

Ona je, uoči glasanja o VDT-u, rekla da u EK očekuju da crnogorski politički akteri iskoriste trenutni zamah proširenja Evropske unije.

“I da pozovu sve poslanike da pokažu konstruktivan pristup imenovanju VDT-a bez daljeg odlaganja”, navela je Pisonero.

Državno tužilaštvo je posljednje četiri godine u VD mandatu.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dfgh

@Aleksa Evo je nova URA , tamo đe smo se najmanje nadali . Tužno

Aleksa

Pisao sam prijed godinu dana ..da se sprema nova URA..

ljeposava

Zirojevic će se prevariti ali biće kasno.Isto vazi i za bosnjacku stranku.Sve se odvija u potpuno drugom pravcu a od njih se traži da ne budu prepreka evropsko putu.Trebalo bi biti principijelan a u ovom slučaju toga nema.Postoji nepremostiva prepreka da se bira covjek bez iskustva u sudskoj funkciji(Iako ustav dozvoljava tu mogućnost) zbog interesa vecine a kandidati koji imaju prednost se ne uzimaju u obzir.Greska teška.To ćemo tek vidjeti.