31 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Proširenje EU glavni cilj djelovanja CEI

Politika

Tag Gallery
Comments 0
Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike učestvovao na prvom sastanku CEI konvencije u Trstu

Proširenje EU glavni cilj djelovanja CEI

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović učestvovao je na Prvom sastanku konvencije za jačanje Centralnoevropske inicijative održanom u Trstu 11. i 12. februara.

Kako je saopšteno iz Skupštine Crne Gore, sastanak koji je okupio predstavnike parlamentarne i vladine dimenzije CEI, bio je prilika za razmjenu mišljenja i razgovore s ciljem pronalaska novih modaliteta djelovanja i daljeg jačanja uloge ove regionalne inicijative na međunarodnom planu, posebno u kontekstu evropske integracije zemalja kandidatkinja za članstvo u EU.

"Obraćajući se učesnicima sastanka predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović zahvalio je na prepoznavanju značaja dinamizacije procesa proširenja, posebno kroz primjer Crne Gore kao najnaprednije zemlje kandidatkinje za članstvo, te u tom kontekstu naglasio da je naša država u parlamentu nedavno napravila veliki korak u pravcu približavanja EU, kroz promptnu reakciju novog skupštinskog saziva i imenovanja u pravosuđu.

Stjepović je takođe istakao neophodnost boljeg pozicioniranja, snažnijeg i konkretnijeg djelovanja Centralnoevropske inicijative, kao foruma koji okuplja značajan broj zemalja članica EU i većinu država kandidatkinja za članstvo u Uniji", navodi se u saopštenju. 

Na sastanku je ocijenjeno da uzimajući u obzir sve veće, kompleksne i nove izazove koji utiču na međunarodni mir i bezbjednost, kao i potrebu za daljim napretkom u procesu proširenja EU, evidentno je veliko očekivanje i zahtjev zemalja Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope - za jačim promovisanjem evropske integracije kao pravog modela za efikasno rješavanje aktuelnih izazova.

"U tom smislu, organizacija poput CEI-a označena je kao jedinstven forum koji okuplja ove zemlje i koji može predstavljati priliku za pružanje brzih i fleksibilnih rješenja izazovima. S tim u vezi naglašena je i potreba za iznalaženjem mogućnosti da CEI postane snažan sagovornik u korist evropske integracije i proširenja.

Imajući u vidu ključnu ulogu regionalne saradnje u izgradnji Evrope tokom protekle tri decenije, naglašena je neophodnost daljeg pozicioniranja procesa proširenja Evropske unije kao centralnog elementa aktivnosti CEI. Istaknuto je da bi ovakav pristup omogućio CEI-u da djeluje kao zagovornik proširenja EU za države članice CEI koje su u kandidatskom statusu za članstvo u EU. 

Sastanku u Trstu pored predsjednika Odbora Stjepovića prisustvovao je i nacionalni koordinator za CEI u Ministarstvu vanjskih poslova Radovan Bogojević i sekretar delegacije Skupštine Crne Gore pri CEI PD Jasmin Bojadžić", navode iz Skupštine. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR