16 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Avdić: Najbolji opis Dodikove posjete Crnoj Gori dala je RTRS; Filipović: Dolazak Dodika nam govori do čega smo došli

Izvor: EPA-EFE

Politika

Comments 0

Avdić: Najbolji opis Dodikove posjete Crnoj Gori dala je RTRS; Filipović: Dolazak Dodika nam govori do čega smo došli

Autor: Antena M

  • Viber

Povodom najavljenog dolaska predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Crnu Goru, sagovornici Antene M ocjenjuju da se srpski političari otvoreno miješaju u unutrašnja pitanja Crne Gore, te da Dodikova posjeta ne čudi i da je jasno da će se prvo sresti sa njegovim političkim istomišljenikom u Crnoj Gori Andrijom Mandićem.

Bosanski novinar Avdo Avdić kaže da je Dodikov dolazak najbolje opisala televizija Republike Srpske, koja je navela da nakon Rusije i Bjelorusije Dodik putuje u Crnu Goru.

"Najbolji opis Dodikove posjete Crnoj Gori dala je Radio Televizija Republike Srpske. Dakle, to je javni servis Republike Srpske koji je pod kontrolom Milorada Dodika. Oni su sinoć počeli svoj centralni dnevnik ovako: ‘Nakon posjete Bjelorusiji i Rusiji, nakon susreta sa Lukašenkom i Putinom, Milorad Dodik putuje u Crnu Goru’. Dakle, to najbolje pokazuje gdje je Milorad Dodik dobrodošao. Ako je čuti na osnovu onih informacija koje je objavila Radio Televizija Republike Srpske, jasno je da će se Milorad Dodik susresti sa Andrijom Mandićem, predsjednikom Skupštine Crne Gore - to je evidentno", poručuje Avdić. 

Politički analitičar Ljubomir Filipović smatra da se srpski političari u regionu, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, transparentno miješaju u politiku Crne Gore, te da u tom kontekstu ne čudi Dodikova posjeta.

"Poziv na ujedinjenje, secesija Republike Srpske, osnovane Bosne i Hercegovine, ponašanje političara Demokratskog fronta prije dolaska Milorada Dodika, gdje konkretno mislim na gospodina Darija Vraneša, daje težinu u ovoj posjeti. Ako stavite u taj kontekst i činjenicu da on dolazi u političku krizu, koju je dijelom i on sam izazvao i njegova porodica, i situaciji u kojoj on dolazi iz Bjelorusije i Rusije u kojoj je primio medalju od zločinca, a čovjek koji vodi zemlju, odnosno, ne zemlju, nego vodi entitet koji je nastao na ratnim zločinima, treba da bude primljen uz najviše državne počasti od strane njegovog ideološkog sabrata presjednika naše Skupštine Andrije Mandića. To govori dosta o tome gdje smo kao društvo i država došli, do čega smo došli. I iz tih razloga šalje se poruka o Crnoj Gori, a šalje se poruka i iz Crne Gore", kaže Fiipović. 

Avdić kaže da nije siguran da li je povod Dodikovog dolaska eventualni ulazak Bošnjačke stranke u Vladu Crne Gore, ali je, kako kaže, sin Milorada Dodika, Igor Dodik izjavio kako je pomagao Milojka Spajića i njegovu politiku.

"Gledajte, ja ne znam da li je povod dolaska Milorada Dodika Vlada u Crnoj Gori, međutim evidentno je da je sin Milorada Dodika, Igor Dodik prije nekoliko dana, nekoliko dana prije nego što je Jakov Milatović napustio strukture PES-a, optužio zvanično gospodina Spajića da ga je on pomagao, da je Dodikov sin pomagao Spajića i njegovu politiku u Crnoj Gori. Sada dolazimo do toga da je Milatović napustio Spajića. Vrlo interesantno i vrlo indikativno je sve to",smatra Avdić. 

Kako navodi ne zna šta će odlučiti BS, ali smatra "da nije poželjno da uđu u Vladu koja je u koaliciji sa političkim subjektima kojima je partner deklarisani četnik Andrija Mandić". 

Ističe da je u ovom trenutku premijer Spajić u boljoj poziciji od predsjednika Jakova Milatovića.

"To nije prvi put da neko napušti političku partiju. Međutim, ovdje sad imamo situaciju što su se razišla dvojica, u ovom trenutku, politički najjačijih ljudi u Crnoj Gori. Sada sve zavisi o putu gospodina Milatovića, gdje će on krenuti i gdje će krenuti Spajić, ali čim Milorad Dodik proziva gospodina Spajića, to znači da je u ovom trenutku, čini se, ipak Spajić na boljem putu od samog Milatovića", kaže Avdić. 

Podsjećamo, predjsednik parlamenta Andrija Mandić juče je potvrdio da će se sjutra ili u srijedu sastati sa Dodikom, i to je do sada, uz Dodikovu najavu na društvenim mrežama da dolazi u Crnu Goru, jedina zvanična informacija o njegovoj posjeti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR