24 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

14° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bešlin: Cilj raspada PES-a je zaustavljanje evropskog puta Crne Gore

Izvor: Arhiva

Politika

Comments 2

Bešlin: Cilj raspada PES-a je zaustavljanje evropskog puta Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Cilj raspada PES-a je zaustavljanje evropskog puta Crne Gore, ocijenio je za Antenu M isoričar Milvoj Bešlin. Dodaje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić katalizator odnosa na crnogorskoj političkoj sceni te da su razni faktori uticali na Jakova Milotovića da napusti PES.

"Dakle, ideja je bila sad u trenutku kada je Crna Gora zaista dobila vrlo jasnu agendu koja govori o tome da je njen put, odnosno učlanjenje u EU realno i moguće, da je sad potrebno izazvati političku nesabilnost. Po istom modelu je zapravo Vučićev režim djelovao i u vrijeme vlade Dritana Abazovića. Dakle, sada kada se vidjelo da se otvara jasna evropska perspektiva za Crnu Goru, pod tom vladom vi imate potpuni raspad, imploziju ključne vladajuće stranke, koja pred našim očima se dekomponuje, što izaziva jednu veliku nestabilnost i samim tim pada u vodu čitava ona priča o nekom brzom učlanjenju", navodi Bešlin.

Dodaje da je jasan cilj režima u Beogradu, a to je da zaustavi Crnu Goru u evropskim integracijama.

"Jasno je da sada više nije riječ o NATO-u, sada je cilj zaustaviti zemlje Zapadnog Balkana u pridruživanju Evropskoj Uniji", ističe Bešlin.

Kaže da nema optimizma da će se dio PES-a sa Spajićem na čelu okrenuti državnim interesima.

"I zaista unutar samog PES-a i u tim njihovim međusobnim sporenjima nismo vidjeli jasne ideološke koncepcije i jasne zaokružene vrijednosne orjentacije. Dakle, ovo je djelovalo i djeluje kao jedan lični obračun, kao jedna dosta beskrupulozna borba za moć", navodi Bešlin.

Upitan da li sukob Spajića i Milatovića podsjeća na sukob između Đukanovića i Bulatovića, Bešlin odgovara odrično:

"Ne, današnji sukob apsolutno se razlikovao u odnosu na taj spor Bulatović-Đukanović iz 1996. godine. Zbog toga što se tada vrlo jasno i precizno znalo koje vrjednosne orjentacije i koje je političke koncepcije stoje iza Momira Bulatovića i koja je iza Mila  Đukanovića. I znalo se ako jedna struja pobijedi šta to znači, ako pobijedi druga struja šta to znači. Dakle, to su zaista bile suštinski suprotstavljene i do kraja zaokružene političke koncepcije. Danas vi to ne možete da vidite, vi danas možete da vidite samo jedno, u verbalnom smislu valjanje u blatu, a da iza toga teško da možete da naslutite suštinske razlike", dodaje Bešlin.

Govoreći o popisu u Srbiji, Bešlin je ocijenio da je popis pokazao da se Srbija ideološki, politički i nacionalno homogenizuje i da su brojne nacionalne zajednice pred iščeznućem, te da je najviše smanjen broj Crnogoraca.

"Ali tu su posebno ipak na udaru bili Crnogorci, zato što je to dvojstvo identitetskog koje je postojalo kod jednog značajnog broja crnogorskih građana, odnosno građana Srbije koji su se identitetski izrašnjavali kao Crnogorci, posebno povećano posle 2019. godine i početka litija gdje ste vi imali od donošenja novog Zakona o slobodi vjerovispovijesti u Crnoj Gori jednu konstantnu anticrnogorsku histeriju u gotovo svi medijima u Srbiji. U opozicionim medijima je ta kampanja bila nešto manje uočljiva, bila je svakako manje agresivna, nije bila tako otvorena, šovinistička i rasistička, dok je u medijima pod Vučićovom kontrolom ta anticrnogorska histerija od donošenja novog zakona, od vremena litija, pa onda naravno promjene vlasti u Crnoj Gori, bila zaista takva, pa se kao što vidimo ogroman broj građana Srbije koji su se na prethodnom popisu izjašnjali kao Crnogorci, sada izrašnjali kao Srbi", zaključuje Bešlin.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Sve je ovo beskrjno tumaranje po lažnim istorijama i lažnim mitovima o "balkanskim nacijama". Glavni problem je kako dekonstruisati "srpstvo" - vjersko-politički konstrukt - koji hrani imperijaliam Srbije prema susjedima. Sve naše "nacije" su vjerske (crkvene) - i izvor su stalnih sukoba.

herceg

ako ce CG u EU uvesti na litijama nastao pokret, koji CG gura u enormna zaduzenja, a sve da bi ostao na vlasti i da tkzv bjelosvjetski Playboy uyme svoj dio, onda ga nikad ne usli u takvu EU, koja i sa crnim djavolom pristaje na kompromise