18 °

max 18 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Demokrate čuvaju Tanjevića, osuđeni za zloupotrebu položaja treba da brine o integritetu policije

Izvor: Vlada CG

Politika

Comments 0

Demokrate čuvaju Tanjevića, osuđeni za zloupotrebu položaja treba da brine o integritetu policije

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Bezbjednosni sektor u Crnoj Gori je u „sigurnim rukama“ bivšeg premijera Dritana Abazovića, njegove Ure i njima bliskih struktura, iako je nova vlada konstituisana još prije četiri mjeseca. Predizborni koalicioni partner Ure, Demokrate, kojima je u raspodjeli resora pripao sektor bezbjednosti, bespoštedno brinu da nijedan kadar Abazovića i njegovih ljudi ne bude sklonjen sa pozicije na koju ih je imenovala prethodna vlada. 

Uspjeli su da se riješe i direktora Uprave policije Zorana Brđanina kojeg je sud u decembru prošle godine, poslije „duple“ nezakonite smjene prethodne vlade vratio na funkciju, a sudsku presudu odmah i verifikovala Vlada Milojka Spajića.

Demokrate su, međutim, insistirale da Brđanin ponovo bude razriješen, pa je Spajić pod njihovim političkim pritiskom, moguće i ucjenom, zakazao u neđelju veče, 3. marta, hitnu telefonsku sjednicu, na kojoj su smijenili direktora Uprave policije. Iako smijenjen, odlučeno je Brđanin na čelu policije ostane do 12. marta, kada će ministar unutrašnjih poslova, funkcioner Demokrata Danilo Šaranović predložiti novog vršioca dužnosti, jer mu nije prošla inicijativa da on komanduje policijom u „zvanju“ koordinatora.

Na toliku zloupotrebu zakona i politizaciju policije, očito, ni Brisel ne bi „zažmurio“, pa je Šaranović morao da se, makar, formalno odrekne ove pozicije. Sa briselskom administracijom o tome ko može biti na čelu crnogorske policije dogovarao se upravo Šaranović, na insistiranje Spajića.

SLUČAJ TANJEVIĆ

Koliko Demokrate i njihov ministar Šaranović mare za zakone i evropske standarde, za integritet službenika MUP-a, Pobjeda je upozorila i u januaru kada su objavili informaciju da je on za šefa svoga obezbjeđenja imenovao policajca pravosnažno osuđenog za zlostavljanje.

No, bez obzira na žestoku reakciju javnosti Šaranović je istrajao, izrugujući se kritičarima stavom kako „policija prilikom pretresa, i uopšte djelovanja kada su u pitanju BIL (bezbjednosno interesantna lica), mora postupati tako da prvenstveno štite svoju bezbjednost, te su stoga protokoli drugačiji, pa se vrlo često desi da službenici budu žrtve optužbi za prekomjernu upotrebu sile“.

A sila Šaranovićevog šefa obezbjeđenja Vuka Vukovića u slučaju za koji je osuđen, do te mjere je bila prekomjerna da ga je, kako je u izvještaju zaključio i Savjet za građansku kontrolu policije, u zlostavljanju čovjeka koji je ležao na podu i nije pružao bilo kakav otpor, morao zaustaviti kolega?! 

Nije Šaranoviću bilo dovoljno da Vukovića unaprijedi, već mu je omogućio i poziciju u Komisiji MUP-a za davanje licenci za vršenje službe obezbjeđenja i to u svojstvu ispitivača o primjeni sredstava prinude?!

Koliko Demokrate na djelu brinu o integritetu i profesionalizaciji u MUP-u, kojom floskulom, u maniru prethodnika iz Ure, neprestano zatrpavaju javnost, pokazuje ne samo slučaj Vukovića, već i činjenica da Šaranović nije smijenio sa pozicije načelnika Odjeljenja za antikorupciju Predraga Tanjevića, čovjeka koji je 2019. godine pravosnažno osuđen za krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Na ovu funkciju Tanjevića je, naravno, imenovao Šaranovićev prethodnik iz Ure Filip Adžić, što je dovoljno da i dalje ostane na funkciji.

Iako je dvojac iz Demokrata – potpredsjednik Vlade zadužen za sektor bezbjednosti Aleksa Bečić i ministar Šaranović, nepunih mjesec po konstituisanju nove izvršne vlasti, sa sastanka u Bečićevom kabinetu poručio da zaštićenih policajaca neće biti, u praksi se to ne dešava.

Tada je, 11. novembra prošle godine, Šaranović kazao i kako „Unutrašnja kontrola i Odjeljenje za antikorupciju dobijaju sve neophodne resurse za sprovođenje rigoroznih istraga i postupaka, osiguravajući da svaki službenik radi u skladu s najvišim standardima integriteta“.

Šef odjeljenja koje, pored ostalog, treba da brine o integritetu policije, ima kaznenu evidenciju prema kojoj je pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora (uslovno dvije godine), zbog zloupotrebe u službi u produženom trajanju. Tanjević je osuđen za zloupotrebu dok je bio na čelu pljevaljske policije.

Krivično djelo za koje je odgovarao spada u krivična djela iz oblasti korupcije, što je Tanjevića trebalo da eliminiše za bilo kakvo napredovanje u službi, a kamoli da bude imenovan za načelnika Odjeljenja za antikorupciju.

Tanjević je, prema informacijama Pobjede, bio jedan od najbližih saradnika bivšeg ministra Filipa Adžića i njegov čovjek od velikog povjerenja za kojeg je lobirao da bude imenovan za pomoćnika direktora Uprave policije.

Ura i njeni saradnici, kako kažu njihovi izvori, odavno su pripremili spiskove podobnih u policiji i za njihovo napredovanje samo je to „referenca“, sve ostale prepreke, poput osuđujućih presuda, nijesu im važne.

Tako je i ministru iz Demokrata nevažno što je na čulu Odjeljenja za antikorupciju, koje je policiju trebalo da „očisti“ od „prljavih“ službenika, policajac osuđen za krivično djelo upravo vezano za korupciju?!

Kakve je rezultate isporučio Tanjević javnosti - nije poznato.

SLUČAJ VUKOSLAVČEVIĆ

Još jedan sporni kadar Ure u MUP-u pod zaštitom je novog ministra iz Demokrata - generalna direktorica Direktorata za normativne poslove Iva Vukoslavčević.

Građanski aktivista, direktor Nevladinog udruženja „Luča“ Nebojša Mrvaljević upozorio je 6. septembra prošle godine, dan nakon što je Abazovićeva Vlada imenovala, da je ona falsifikovanom potvrdom, bez dana staža u MUP-u i namještenim konkursom stigla do funkcije.

Protiv nje je krajem prošle godine podnešena i krivična prijava zato što je prilikom konkursa na ovu poziciju, priložila potvrdu sa lažiranim podacima da je bila na rukovodećim poslovima, u vremenskom periodu kada je obavljala pripravnički staž u firmi svog svekra, vlasnika „Office centra motors“.

Izvori Pobjede su kategorični da je Ivi Vukoslavčević jedina referenca za imenovanje na važnu poziciju u MUP-u bila što je sestra od tetke Urinog kadra Bojana Ćulafića - državnog sekratara u ovom ministarstvu za vrijeme mandata Urinog Filipa Adžića.

- Za navedenu poziciju gospođa Vukoslavčević nema traženo rukovodno iskustvo ako se uporedi godina u kojoj je diplomirala i godina u kojoj je postala generalna direktorica. Potvrda koju je gospođi Vukoslavčević izdao svekar kako bi prošla na unaprijed namještenom konkursu, predstavlja izigravanje zakona, a nadležni organi će utvrditi da li ovakav postupak predstavlja i krivično djelo – ističu nezvanični sagovornici Pobjede.

Vukoslavčević je, kategorični su, diplomirala 2020. godine što, ističu oni, upućuje na osnovanu sumnju da je priložila lažiranu potvrdu o radnom iskustvu na rukovodećim mjestima.

Mrvaljević je u septembru prošle godine upozorio da je Vukoslavčević na jednu od najodgovornijih funkcija u MUP-u imenovana bez dana radnog iskustva u ovom resoru i sa upitnim radnim iskustvom.

On je tada saopštio da je Vukoslavčević završila pravni fakultet 2020. godine, a da je pripravnički staž obavljala u 2021. godini, sa priloženom potvrdom zaposlena u privatnoj firmi „Ofice centar motors“ kao jedina zaposlena.

Ukazao je i da je ta firma imala ugovorne poslove sa MUP-om.

- To je poruka Demokrata službenicima MUP-a i crnogorskoj javnosti na koji način će brinuti o integritetu u policiji. Svakim potezom potvrđuju da su oni u Vladi Milojka Spajića čuvari Urinih kadrova i ništa više – kategorični su sagovornici Pobjede.

Crnogorski sektor bezbjednosti nakon izbora 2020. godine preuzela je rusko-srpska agenturna mreža. Sve tri vlade koje su formirane u proteklih više od tri godine pod kontrolom su rusko-srpskih službi, a parlamentarnu većinu čuvaju mračne tajne koje znaju jedni o drugima.

Abazovićevoj Uri i njima bliskim strukturama, kako je Pobjeda pisala, bezbjednosni sektor je značajan, jer kontrolom ovih službi čuvaju sebe od krivičnog progona za niz nezakonitosti iza kojih je stajala Vlada, ali i pokušaje državnog šverca duvana i droge – konoplje i proizvoda od industrijske konoplje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR