12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ivanović u Atini: Crna Gora i Grčka prijatelji i saveznici, snažna podrška procesu evropske integracije

Izvor: MVP

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Ivanović u Atini: Crna Gora i Grčka prijatelji i saveznici, snažna podrška procesu evropske integracije

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj na poziv ministra vanjskih poslova Grčke Jorgosa Gerapatritisa.

Kao prijateljske zemlje i saveznice, Crna Gora i Grčka su posvećene kontinuiranom jačanju bilateralnih odnosa, utemeljenih na bliskim vezama i dodatno osnaženih podrškom Grčke našoj evropskoj budućnosti, ocijenjeno je tokom razgovora šefova diplomatija dvije zemlje. 

“Crna Gora je zahvalna Grčkoj na političkoj i ekspertskoj podršci koju nam pruža u reformskim procesima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, veoma cijenimo privrženost principu napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama,“ kazao je Ivanović.

Kako je saopšteno iz MVP-a, govoreći o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa, istakao je da postoji prostor za njihovo dalje jačanje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja.

“Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i to kroz dva pravca djelovanja. Prvi je da nastavimo da budemo promoter učlanjenja, a drugi da vam pružimo svu potrebnu, ekspertsku podršku u integracionom procesu. Kao zemlja partner i saveznica, želimo da vas vidimo u EU što prije“, istakao je ministar Gerapetritis.

On je, dodaju, ocijenio značajnom dinamiku političkog dijaloga na visokom nivou, istakavši da treba dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

Izvor: MVP 

Iz Ministarstva vanjskih poslova kažu da se pored susreta sa domaćinom, prvog dana posjete ministar Ivanović sastao i sa potpredsjednikom Skupštine Janisom Plakiotakisom.

Tokom razgovora je, navode, ukazano na važnost širenja oblasti bilateralnih kontakata, a sagovornici su ocijenili da odličnim odnosima doprinosi i veoma dobra parlamentarna saradnja, kao i da Grčka i Crna Gora, kao zemlje koje dijele temeljne vrijednosti i pravce razvoja, treba da se fokusiraju na brojne potencijale za intenziviranje saradnje.

Izvor: MVP

Ministar je, dodaju, danas položio vijenac na grob crnogorskog generala Vasa Brajovića Mavrovunjotisa, koji je igrao veoma značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost od 1821. godine i koji je preminuo u Atini 1847. 

Nakon ceremonije polaganja vijenca, razgovarao je i sa crnogorskim kadetima koji se obrazuju na grčkim vojnim školama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR