11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak POSP-a danas i sjutra u Strazburu

Politika

Comments 0

Sastanak POSP-a danas i sjutra u Strazburu

Autor: Antena M

  • Viber

Sastanak Parlamentarnog odbora Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) biće održan danas i sjutra u Strazburu, a crnogorsku delegaciju predvodiće potpredsjednik Skupštine Boris Pejović.

Funkcionisanje tog najbitnijeg mehanizma saradnje sa Evropskim parlamentom (EP) odblokirano je nakon dvije godine, budući da je posljednji sastanak održan u decembru 2021.

Sastankom će, uz Pejovića, predsjedavati šef delegacije Evropskog parlamenta (EP) u POSP-u, Vladimir Bilčik.

Na sastanku POSP-a učestvovaće i glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović, koji će predstaviti stanje pristupnih pregovora i odnosa između Crne Gore i Unije.

U uvodnom dijelu, kako je najavljeno, članovi POSP-a razmijeniće mišljenja sa Zenovićem o stanju pristupnih pregovora i odnosima između EU i Crne Gore, kao i predstavnicima belgijskog predsjedavanja Savjetu EU, Evropske komisije i Evropske službe za vanjske poslove.

Tokom dvodnevnog rada, crnogorski i evropski poslanici, razgovaraće i o reformi u oblasti vladavine prava, uz poseban osvrt na naimenovanja u pravosuđu, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i o slobodi medija i borbi protiv stranog mišljenja i dezinformacija.

Na kraju diskusije uslijediće usvajanje preporuka, shodno ustaljenoj praksi POSP-a.

Pejović je ranije u saopštenju medijima naveo da je cilj crnogorske delegacije da kolegama iz EP ukažu na činjenicu da su evropske integracije jasno opredjeljenje građana Crne Gore, ali i njenog političkog vrha.

On je rekao da EU opet pokazuje jaku želju za proširenjem.

„Zadatak parlamentarne većine i Skupštine je da svojim rezultatima pokažemo da članstvo i zaslužujemo“, naveo je Pejović.

Prema njegovim riječima, rezultati Skupštine i Vlade ostvareni u prethodnom periodu ključni su za kreiranje značajno pozitivnije atmosfere kada je u pitanju proces pristupanja Crne Gore EU.

POSP je obrazovan u junu 2010. godine, nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a čine ga po 14 poslanika Skupštine Crne Gore i EP.

Po pravilu, POSP se sastaje dva puta godišnje, naizmjenično u Podgorici i Briselu ili Strazburu.

Poslednji sastanak održan je 2. decembra 2021. godine u virtuelnom formaru, a sastankom su kopredsjedavali Bilčik i tadašnji predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR