Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za reforme neophodan dijalog i posvećenost partija evropskom putu

Politika

Comments 0

Za reforme neophodan dijalog i posvećenost partija evropskom putu

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora treba da iskoristi povoljni trenutak za intenziviranje pregovaračkog procesa sa Evropskoj unijom (EU), a za adekvatno sprovođenje daljih reformi neophodan je politički dijalog i posvećenost svih političkih aktera evropskom putu.

To je zaključeno na sastanku Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), koji je održan u Strazburu.

Sastank POSP-a, kojim su predsjedavali potpredsjednik Skupštine Crne Gore Boris Pejović i poslanik Evropskog parlamenta (EP) Vladimir Bilčik, završen je usvajanjem zajedničke Deklaracije sa preporukama.

Iz Skupštine Crne Gore kazali su da je dvodnevni sastanak obilježila rasprava o trenutnom stanju u pristupnim pregovorima i vladavini prava, sa fokusom na imenovanjima u pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i na slobodi medija i borbi protiv stranog miješanja i dezinformcija. 

„Na POSP-u je zaključeno da Crna Gora treba da iskoristi povoljni trenutak za intenziviranje pregovaračkog procesa sa EU, te da je za adekvatno sprovođenje daljih reformi neophodan politički dijalog i spremnost i posvećenost svih političkih aktera evropskom putu Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je fokus rasprave drugog dana bio je na slobodi medija i medijskoj pismenosti, kao i na sprečavanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

„Poslanici Skupštine Crne Gore i EP saglasili su se da treba nastaviti sa medijskom reformom, kroz usvajanje novog medijskog zakonodavstva, koje će imati za cilj veću zaštitu novinara i suzbijanje govora mržnje, uz očekivanje da će predloge zakona Vlada ubrzo dostaviti Skupštini“, rekli su iz Skupštine.

Kako su kazali, na sastanku je predstavljen i predlog formiranja skupštinskog odbora koji bi pratio uticaj stranog miješanja i razmatranja stranog uticaja u ekonomskom, političkom i medijskom smislu.

Na sastanku je saopšteno da se očekuje da će novo medijsko zakonodavstvo obezbijediti lakše utvrđivanje odgovornosti za napade na novinare i govora mržnje.

Sastanak je završen usvajanjem preporuka sadržanih u zajedničkoj Deklaraciji.

„Članovi POSP-a istakli su da je članstvo u EU geostrateško ulaganje u mir, stabilnost i napredak, uz napomenu da pristupanje EU treba da zavisi od pojedinačnih zasluga država kandidata“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je pozdravljena dugoročna posvećenost Crne Gore procesu evropskih integracija i istaknuta podrška EU za ulaganje daljih napora u pogledu ispunjavanja kriterijuma i ubrzanja procesa evropskih integracija.

„Politički konsenzus, kao i redovna komunikacija sa relevantnim institucijama EU, treba da bude osnov daljih reformi u cilju otpočinjanja nove faze pristupnih pregovora, oličene u privremenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja“, ističe se u saopštenju.

Iz Skupštine su rekli da je ovaj sastanak POSP-a bio posljednji u aktuelnom sazivu EP.

Crna Gora će biti domaćin narednom POSP-u, kada se očekuje učešće nove delegacije evropskih poslanika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR