34 °

max 34 ° / min 22 °

Nedjelja

23.06.

34° / 22°

Ponedjeljak

24.06.

31° / 20°

Utorak

25.06.

31° / 20°

Srijeda

26.06.

33° / 22°

Četvrtak

27.06.

30° / 20°

Petak

28.06.

31° / 20°

Subota

29.06.

32° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Upravni sud: Nezakonita odluka kojom je razriješen predsjednik Skupštine opštine Zeta

Politika

Comments 0

Upravni sud: Nezakonita odluka kojom je razriješen predsjednik Skupštine opštine Zeta

Izvor: Analitika

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa od 12 odbornika DNP-a, NSD-a, PZP-a i Prave Crne Gore je 31.05.2023. godine Skupštini opštine Zeta, podnijela zahtjev za sazivanje sjednice radi donošenja odluke o razrješenju Predsjednika Skupštine opštine Zeta. Na sjednici Skupštine opštine Zeta održanoj 25.08.2023 godine, donijeta je Odluka o razrješenju predsjednika Skupštine opštine Zeta.

"Odredbom člana 60 stav 1 Statuta Opštine Zeta propisano je da predsjednik Skupštine može biti razriješen prije isteka vremena na koje je izabran ako ne izvršava poslove utvrđene zakonom, Statutom opštine i Poslovnikom skupštine, zloupotrijebi funkciju, svojim ponašanjem naruši ugled funkcije koju vrši, nastupi neki od slučajeva nespojivosti funkcija u skladu sa zakonom i kada Skupština ocijeni da je nepodoban za obavljanje funkcije", navode iz Upravnog suda.

Članom 93 Poslovnika Skupštine propisano je, dodaju, da se o radu sjednice Skupštine vodi zapisnik koji sadrži imena odbornika koji nijesu prisustvovali sjednici Skupštine, osnovne podatke o radu na sjednici, učesnicima i raspravi i zaključcima usvojenim u vezi sa pojedinim tačkama dnevnog reda i nazive akata koje je Skupština donijela na sjednici. Osim toga u zapisnik se između ostalog unosi rezultat glasanja, a usvojeni zapisnik o čijoj izradi se stara sekretar Skupštine, potpisuju predsjednik Skupštine i sekretar Skupštine.

Kako dodaju, odredbom člana 33 stav 5 Zakona o upravnom sporu (’’Sl. list RCG’’, broj 60/03 i ’’Sl. list CG’’, broj 32/11), propisano je da sud donosi odluku na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog u spisima predmeta, dok je članom 27 stav 3 istog zakona propisana obaveza tuženog da sudu dostavi sve spise predmeta.

"Imajući u vidu da spisima predmeta nije priložen zapisnik sa VII sjednice, kao pisani dokaz o izvršenim radnjama sa sjednice Skupštine opštine Zeta, koja je održana 25.08.2023. godine, ne kojoj je donijeta osporena odluka, te kako tužena SO Zeta nije dostavila sve spise koji se odnose na predmet, to je Sud bio onemogućen da ispita činjenično stanje koje se tužbom osporava. Osim navedenog,osporena odluka ne sadrži obrazloženje, kao bitan element upravnog akta, već je samo konstatovano da je razriješen funkcije L.K., predsjednik Skupštine opštine Zeta, pa kako se ne radi o prestanku mandata zbog podnošenja ostavke ili po sili zakona, to je odluka o razrešenju morala sadržati neki od razloga za razrješenje, propisanih odredbom člana 60 stav 1 Statuta opštine Zeta, a koji su u ovom slučaju izostali, iz kograzloga je osporena odluka nezakonita", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR