15 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 13°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Raspušten budvanski parlament, slijede vanredni izbori

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 3

Raspušten budvanski parlament, slijede vanredni izbori

Autor: Antena M

  • Viber

Budvanski parlament raspušten je danas nakon brojnih političkih peripetija.

Za skraćenje mandata, na 13. sjednici, pored podnosilaca inicijative koalicije okupljene oko DPS-a, glasao je i budvanski SDP, Demokrate, URA, i odbornici ispred kluba "Budva naš grad, naša porodica, naša kuća". Za je glasalo 21, uzdržanih i protiv nije bilo.

Sada se očekuje raspisivanje vanrednih izbora.

U nastavku pročitajte tok sjednice:

Na početku sjednice utvrđen je kvorum kako bi se sjednica nastavila. Pored odbornika sjednici su prisustvovali glavna administratorka, potpredsjednica opštine Budva, starješine organa lokalne uprave kao i direktori preduzeća i ustanova opštine Budva.

Skupština je usvojila pročitani prijedlog dopune Dnevnog reda - Prijedlog rješenja i razrješenja o imenovanju Člana odbora za statut.

Nakon usvajanja prijedloga Dnevnog reda data je pauza od 15 minuta kako bi se odbornici upoznali sa predloženim Dnevnim redom.

Ponovo je nakon pauze utvrđen kvorum kako bi nastavili sa radom.

Prvi se obratio predlagač inicijative za skraćenje mandata Saša Samardžić (DPS), koji je rekao da su se stekli uslovi za skraćivanje mandata SO Budva i da treba organizovati nove izbore.

"Svi snosimo odgovornost, a posebno parlamentarna većina da se ova inicijativa izglasa. Ovako se više ne može, moramo dati mandat građanima, danas biramo da li će nas pamtiti po lošem ili dobrom. Pozivam vas da izglasamo ovu inicijativu", rekao je Samardžić. 

Istakao je da se zahvaljuje u ime građana i da se nada funkcionalnom parlamentu za dobrobit grada.

Odbornik Demokratske Crne Gore Krsto Radović kazao je da se danas treba skratiti mandat SO Budva, kako bi situacija bila riješina.

"Mislim da nije bilo u redu da se danas sin Mila Božovića obraća, jer nas kao opozicioni klub ne interesuje što je to bilo među vama. Danas je ključ gospodinu Božoviću bio u rukama i mogao je podnijeti ostavku, kako bi se ovo riješilo, u svakom slučaju tu smo gdje smo, pozivam odbornike da podrže skraćenje mandata", kaže Radović.

Ivan Ivanović iz pokreta URA istakao je da opravdanja nema za ovu političku situaciju.

"To će se pokazati i na izborima koji će doći vrlo brzo. Ono što građani Budve moraju da znaju jeste da je Andrija Mandić prodao Budvu Milojku Spajiću. Digao je ruke od nje, jer mu je lični interes ispred partije. To ne treba da dozvolimo, jer ako mi ne možemo da vodimo ovaj grad, kako neko drugi može da ga vodi bolje od nas", kazao je Ivanović.

Nikola Jovanović predsjednik SO Budva istakao je da se mandat mora vratiti građanima i da oni odlučuju kome će dati pravo da upravlja u lokalnom parlamentu.

"Mi imamo odgovornost za sve i zato nam nije niko kriv. Stvari ovdje očigledno ne funkcionišu, a krivci su u parlamentalnoj većini i da te greške treba priznati. Što se same inicijative tiče, smatram da je opravdana, ali ne kako je izlagao kolega Samadržić, jer smatram da je lokalni parlament funkcionisao u veoma teškim okolnostima. Ponosan sam što se nisam odrekao prijatelja, ni po koju cijenu, jer prijatelje doživljavam iskreno", kaže Jovanović.

Filip Vujović iz DF-a pročitao je pojedince koji su podržali inicijativu jer je, kako kaže, dokument dostupan u skupštinskoj službi.

Milan Tičić iz DPS kaže da su građani Budve svjesni da je do ove situacije došlo zbog nesuglasnica u parlamentarnoj većini.

"Građani su predali inicijativu, a mi ćemo, nadam se, prekinuti ovu agoniju", rekao je Tičić.

Petar Odžić iz SDP-a navodi da mu je drago što su došli do samog kraja, jer je njegov odbornički klub od početka predlagao skraćenje mandata.

"Najveću štetu Milu Božoviću pravili su ljudi iz njegovih redova.", istakao je Odžić.

Nikola Jovanović istakao je da DPS više nije problem Crne Gore.

"Taj problem smo riješili 2020. godine, sada imamo neke nove neprijatelje. Nema više DPS-a, ali ima PES-a i nije DPS prinudnom upravom krenuo na vlast u Budvi, valjda ne treba toliko da vas učim", kazao je Jovanović.

U ime kluba Demokratske partije socijalista obratila se Maja Miljanjić rekavši da se iz tog kluba više neće javljati za diskusiju sve do glasanja Prijedloga za skraćenje mandata.

Milan Kažanegra iz SNP rekao je da se može "kalditi da Nikola Jovanović i gospođa Božović neće glasati za inicijativu".

Na njegovo izlaganje Jovanović je odgovorio kako je očigledno da ga ne poznaje kako treba.

"Reću ću vam što će se desiti, ako mislite da blefiram onda me ne poznajete. Vrlo sam transparentan glasaću za ovu inicijativu. Prinudna uprava nije rješenje jer znam ko je uvodi, moja odgovornost jeste u ovom domu da nekad donesem tešku odluku", objašnjava Jovanović.

Potpredsjednica Opštine Budva Jasna Dokić obratila se odbornicima s porukom da su pred izborima i da ih se ne treba plašiti.

"Tu smo gdje jesmo, na pragu novih izbora i zašto ih se bojati. Podržavam nove izbore. Prije dva dana sam izabrana od strane svih vas vjerujući da je to rješenje naše situacije. Prihvatila sam tada i opet bih, jer mi je ovaj grad na prvom mjestu. Smatram da smo dovoljni sposobni da sačuvamo grad jer prinudna uprava nije u opcija. Sledeći izbori će biti u zakonskom roku raspisani", istakla je Dokić.

Sjednicu pogledajte na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Dan

..narkomani su dojahali.. konji su im premoreni, neuhranjeni, gladni.. ( sve govori o njihovim vlasnicima ) ..sad da se molimo ...za njih i da se postaramo, da ih nebi cetnici oteli.. ( uzjahali ) to bi bio kraj za te bozje andjele kao i za gradjane Budve !!

roki

Srecno Budvani. Verujem da vam je sve jasno.

Breeee

Jovanoviću, toliko ste korumpirani, nezaježljivi, nesposobni… da bi ste i kliker pokvarili. A za kršenje Zakona… o tome ćemo kada predate vlaat .