11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savić: PES ne može nametnuti ostalima u vlasti, posebno bivšem DF-u, svoje viđenje vanjske politike

Politika

Comments 0
''Crna Gora nema konzistentnu vanjsku politiku''

Savić: PES ne može nametnuti ostalima u vlasti, posebno bivšem DF-u, svoje viđenje vanjske politike

Oni nemaju tu političku snagu da to nametnu onima koji su dosta iskusniji i sa snažnijim ideološkim uporištem

Autor: Antena M

  • Viber

Slučaj glasanja o prijemu Kosova u Savjet Evrope logičan je slijed pogrešnog formiranja vlasti, sa strankama različitih vrijednosnih stavova, kaže za Antenu M politikolog sa FPN-a Marko Savić.

Ne vjeruje da će PES moći da nametne ostalima u vlasti, konkretno bivšem DF-u i SNP-u, svoje viđenje vanjske politike. Upravo u vanjskoj politici, prema ocjeni Savića, Crna Gora pokazuje najveću degradaciju od 2020. godine.

Razlike između vladajućih stranaka o odnosu prema prijemu Kosova u Savjet Evrope potvrđuju nekonzistentnost crnogorske vanjske politike.

Upravo u toj oblasti aktuelna vlast pokazuje najvidljiviju degradaciju u odnosu na period do 2020. godine, ocjenjuje Savić. 

''Mi danas ne možemo reći da Crna Gora vodi jedinstvenu, strateški usmjerenu, vrijednosno i ideološki zasnovanu spoljnu politiku, osim onoga što su floskule konstituenata ove vlasti. Na terenu, odnosno u praksi, ona pokazuje sve manjkavosti ovakvog koalicionog aranžmana. Spoljna politika se može fingirati do određene mjere, ali ona uglavnom, u ogromnom procentu reflektuje jedinstvo, odnosno unisonost na unutrašnjem planu, što kod nas nije slučaj'', kaže Savić.

Uzroke toga vidi u načinu formiranja aktuelne vlasti.

"Zato što su, moram reći neuko, političke partije smatrale da samo lukrativni momenat u okviru koalicionog sporazuma, sa nekim floskulama kada je u pitanju spoljno-politička orijentacija, može sve njih da uveže zajedno i da oni funkcionišu čitav mandat bez trzavica.

Međutim, na ovakvim pitanjima, koje oni nijesu mogli da pretpostave ili, ako su ih pretpostavili onda su ih ignorisali, se potvrđuje još jedna teza.

To je da vi ne možete imati stabilnu vladu, odnosno stabilnu koaliciju, ako nijeste makar minimalno vrijednosno uvezani’’, smatra Savić.

Glasanje o Kosovu je, prema ocjeni našeg sagovornika, pokazalo loše strane formiranja vlasti na različitim vrijednosnim stavovima.

''Ovo pitanje zapravo pokazuje koliko se oni među sobom razlikuju, koliko su njihove vrijednosti suprotne, i koliko Pokret Evropa Sad, kao subjekt koji je sam nastao od prebjega sa raznoraznih strana ideološkog spektra, nije uspio da konkretizuje i popravi svoje redove kada su pitanju ovi vrijednosni stavovi. I da ih onda, kao okosnica Vlade, nametne drugim partnerima'', kaže Savić.

Na pitanje da li će PES na kraju ipak nametenuti svoje stavove, Savić odgovara odrično. 

''Definitivno ne. Oni nemaju tu političku snagu da to nametnu onima koji su dosta iskusniji i sa snažnijim ideološkim uporištem, kao što su bivši konstituenti Demokratskog fronta, SNP i ostali'', smatra naš sagovornik.

Umjesto toga, pokušaće, kaže Savić, da relativizuju otvorena pitanja, ali i to će, približavanjem rekonstrukcije Vlade, biti sve teže.

''I posebno će, mislim, to biti teško u odnosu prema DNP-u, odnosno Milanu Kneževiću i njegovim partijskim saborcima'', dodaje Savić.

On, makar za sada ne očekuje da bi Crna Gora zbog svoje vanjske politike mogla ''zakočiti'' na putu ka EU.

Smatra da će, diplomatskim putevima u Podgorici, prije svega preko ''kvinte'', pokušati da se utiče na sprovođenje zapadne agende u vanjskoj politici.

''A taj diplomatski pritisak zapravo je usmjeren ka tome da se tenzije spuste i da se stvar završi bez da se ulazi u dodatne rasprave i dodatne sukobe, a opet i s njihovom namjerom da vlast, iako je ovako raznorodna, bude što stabilnija'', ocijenio je Savić.

U ovom tenutku, međutim pokazujemo međunarodnim partnerima da nijesmo kadri da vodimo vanjsku politiku utemeljenu na vrijednostima, zaključio je Savić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR