15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banović: Izjava Džulijen Smit bi trebalo da bude veliko upozorenje crnogorskim zvaničnicima

Politika

Comments 0

Banović: Izjava Džulijen Smit bi trebalo da bude veliko upozorenje crnogorskim zvaničnicima

Izvor: TV E

Autor: Antena M

  • Viber

Izjava ambasadorke Sjedinjenih Američkih Država pri NATO-u Džulijen Smit, koja je kazala da se Rusija koristi klasičnim metodama kako bi izazvala nestabilnost na Zapadnom Balkanu, treba da bude jedno veliko upozorenje crnogorskim zvaničnicima – kazao je analitičar u Digitalnom forenzičkom centru Marko Banović, gostujući na TV E.

“Ali, to nije prva takva izjava te vrste koju smo mogli čuti od naših zapadnih partnera već imamo kontinuitet takvih izjava u posljednjih sedam-osam godina, koji u kontinuitetu upozoravaju na maligno djelovanje Rusije na kompletnom zapadnobalkanskom regionu, ali ono što nijesmo vidjeli u kompletnom tom prethodnom periodu jeste adekvatan odgovor crnogorskih institucija, ali i političku volju zvaničnika da se odupru takvim negativnim pojavama”, kazao je Banović, u emisiji “Na kraju dana”.

Uoči sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, Smit je istakla da se već godinama na Zapadnom Balkanu primjećuje “klasično rusko djelovanje”, koje uključuje upotrebu raznih hibridnih taktika radi destabilizacije regiona. Na pitanje da li će najavljeni ulazak koalicije ZBCG u Vladu, pojačati maligne uticaje, Banović odgovara:

“Koalicija ZBCG je drugi po veličini konstituent parlamentarne većine i logično je da oni budu dio izvršne vlasti. Oni i sada imaju određeni broj predstavnika unutar izvršne vlasti, doduše - to nije na najvećem nivou, to jest na ministarskim pozicijama. Tako da je logično da oni budu – ako je to parlamentarna većina unutar crnogorskog parlamenta, dio vlasti, ali ujedno se i postavlja pitanje koliko su takozvani proevropski djelovi te parlamentarne većine stvarno proevropski orijentisani. Zato što političke strukture iz koalicije ZBCG prate agendu političkih struktura na vlasti iz Srbije, a vrlo jasno su proruski orijentisani – što su pokazali nebrojeno puta”, objašnjava Banović.

Sagovornik TV E kaže da se Crna Gora sa malignim uticajima prvenstveno ne može izboriti zbog nedostatka političke volje.

“Mi smo imali, i to u našim radovima često ističemo, tri vrste pojava kada je u pitanju ova tema. Prva je zloupotreba teme malignih stranih uticaja gdje smo imali konkretne primjere da se upozorava na postojanje upliva drugih zemalja i miješanje u unutrašnje prilike u Crnoj Gori, ali nijesmo imali konkretne mjere kojima bismo se suprotstavili. Zatim imamo relativizaciju malignih stranih uticaja odnosno tvrdnje - na primjer, bivši predsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je u Crnoj Gori za vrijeme mandata njegove vlade ruski uticaj bio na najmanjem mogućem nivou, gotovo da ga nije ni bilo – što bukvalno nije tako - zato što ruski uticaj u kontinuitetu, na jednakom nivou je od 2014, 2015. godine do danas. Imate i manipulisanje tom temom gdje se poistovjećuje uticaj i partnerstvo između Crne Gore i Zapada sa malignim uticajem Rusije”, istakao je Banović.

Treća pojava je, kako navodi, konkretan narativ koji dolazi direktno iz Rusije, gdje se pokušava stvoriti slika da Crna Gora nije suverena, nezavisna zemlja i da se njom upravlja sa Zapada

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR