15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Snažna podrška Švedske u procesu EU integracija

Politika

Comments 0

Snažna podrška Švedske u procesu EU integracija

Autor: Antena M

  • Viber

Švedska snažno podržava integraciju Crne Gore u Evropsku uniju (EU), zaključeno je na sastanku ministra pravde Andreja Milovića i švedske ambasadorke Anike Ben David.

Iz Ministarstva pravde saopšteno je da je Milović na sastanku uputio Ben David u sveobuhvatne reforme koje Crna Gora sprovodi u oblasti pravosuđa.

Navodi se da je naglasak Milovića bio na implementaciji ključnih zakona koji će unaprijediti pravosudni sistem i na Strategiji reforme pravosuđa 2024-2027 koja predstavlja strateški dokument razvijen sa ciljem da se obezbijedi reformski kontinuitet zasnovan na dugoročnom planiranju kako bi crnogorsko pravosuđe bilo spremno da zadovolji kriterijume EU.

Iz Ministarstva su naveli da je Milović pojasnio da je posebna pažnjatog resora posvećena zakonima o državnom tužilastvu, o Sudskom savjetu i sudijama, oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, o sprečavanju korupcije i o Specijalnom državnom tužilaštvu, koji su ključni za poglavlje 23 i dobijanje pozitivnog Izvještaja o ocjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

"Kao jedan od najvažnijih planova, istaknuta je priprema okvira za formiranje Specijalnog suda za borbu protiv organizovanog kriminala, visoke korupcije i ratnih zločina", kaže se u saopštenju.

Ben David je, kako se navodi, upućena da će biti završena strategija digitalizacije pravosuđa, čime se otvara strateški važan proces digitalizacije, koji će omogućiti brži pristup pravdi, transparentnost i efikasnost u radu.

Navodi se da je Milović istakao kontinuirani rad na poboljšanju pravosudne infrastrukture, ukazujući na projekte poput razvoja Pravosudnog kvarta i preseljenja Ministarstva pravde u novu zgradu koja će u potpunosti zadovoljiti potrebe rada institucije.

"Ali i preseljenja Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) u staru zgradu Vlade čija rekonstrukcija podrazumijeva NATO standarde, što će pomenutim institucijama obezbijediti neuporedivo bolje uslove za rad", navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno, Ben David je pohvalila napore u sprovođenju reformi koje su neophodne za postizanje članstva u EU, istakavši vidnu ulogu Ministarstva pravde, budući da je ključno poglavlje 23 u njegovoj nadležnosti.

Ona je kazala da Švedska čvrsto podržava Crnu Goru na putu EU integracija.

Ben David je naglasila da je uspjeh koji Crna Gora ostvari u procesu evropskih integracija veliki podstrek za sve zemlje Zapadnog Balkana i njihovu evropsku perspektivu.

U tom cilju, kazala je Ben David, Crna Gora može da računa na svaku potrebnu pomoć Švedske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR