15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Članstvo u NATO savezu signal čvrste opredijeljenosti za put ka bezbjednijem i prosperitetnijem društvu

Politika

Comments 3

Milatović: Članstvo u NATO savezu signal čvrste opredijeljenosti za put ka bezbjednijem i prosperitetnijem društvu

Autor: Antena M

  • Viber

Članstvo u NATO savezu za Crnu Goru je posebno važno u izazovnim geopolitičkim dešavanjima i ono nam obezbjeđuje zaštitu, predvidivost i stabilnost, u okviru kojih možemo nesmetano nastaviti da razvijamo crnogorsku demokratiju kroz jačanje pravosuđa i izgradnju građanskog društva, kazao je predsjednik države Jakov Milatović na svečanosti povodom obilježavanja 75 godina postojanja NATO saveza. 

Istakao je, kako je saopštila njegova Služba za informisanje, da ispunjavajući ove preduslove možemo obezbijediti pozitivan reformski trend koji bi bio osnov napretka u okviru pregovaračkog procesa, zagledajući se u punopravno članstvo u EU kao finalni cilj kojemu težimo.

"Naglasio je da su prije 75 godina, dok se Evropa oporavljala od posljedica Drugog svjetskog rata, države Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, osnovale NATO, vojni savez sastavljen od demokratskih država kao garanciju mira zasnovanu na kolektivnom sistemu odbrane.

Ukazao je da članstvo Crne Gore u NATO savezu, postignuto 2017. godine, značajna odluka u modernoj crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti za očuvanjem demokratskih vrijednosti, mira i prosperiteta", navodi se u saopštenju. 

Predsjednik države podsjetio je da su regionalna stabilnost i dobrosusjedski odnosi pored NATO članstva i procesa pregovora prioritet naše vanjske politike, istakavši da dobrosusjedstvo nema alternativu i da nestabilan region ne može donijeti korist ni jednoj državi koja taj prostor dijeli. 

Naveo je, dodaju, da konflikt u Ukrajini postaje pitanje globalne bezbjednosti na koje je NATO pojačao stepen snaga za odvraćanje i odbranu posebno na istočnim granicama, istakavši da Crna Gora saosjeća sa patnjama ukrajinskog naroda i shodno tome je u više navrata pružala značajnu podršku toj zemlji, što bilateralno, što kroz ostale mehanizme. 

"Dodao je da se značaj NATO saveza sastoji i u spremnosti da odgovori na moderne izazove koji ugrožavaju bezbjednost država članica poput hibridnih prijetnji, širenja dezinformacija ili sajber napada, koje smo i sami pretrpjeli u Crnoj Gori.  

Na kraju, predsjednik države je poručio da će Crna Gora i u vremenu pred nama ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sjutrašnjice, kako bismo crnogorskim generacijama koje dolaze ostavili bezbjednije i prosperitetnije društvo i državu", zaključeno je u saopštenju.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

d v

3-Misle isto, a nema ko da zucne. Ne zna se što je gore: aktivno neznanje, inat i provociranje; ili licemjerje kukavičluk i karakter gnjide pritalaušenih četničko svetosavskih fašističkih „elita“.

d v

2-Danas i SS spc "velikodostojnik" od njega bukvalno nasađeni zvanični „eksperi“ četničke vlasti, i obični „vjerni narod“ po CG – koji su pred ristom padali ničice, i ljubili mu i skute i krvave ruke nastavljaju „štafetu“ sa drugima i mnogo drukčijima. Da li je i dalje – „NATO novi Treći rajh“?

d v

1-"NATO je novi Treći rajh“, vitezo je risto na sva zvona On je imao mušmule da kaže što misli, i nije se povlačio u defanzivu. Što se danas čini sa njegovom „pastvom“, koja je smjerno tašulala za njim – i navodno sve u glas oduševljeno se ničice poklapala sa svakom njegovom riječi.