16 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Crna Gora će ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sjutrašnjice

Izvor: Dragan Tomašević/Antena M

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Milatović: Crna Gora će ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sjutrašnjice

Izvor: Media Biro/Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

Atlantski savez Crne Gore (ASCG) danas je u sklopu inicijative “NATO dani u Crnoj Gori” organizovao konferenciju „75 godina NATO: Bezbjednosni štit u svijetu neizvjesnosti“.

“Atlanski savez  Crne Gore je u kontinuitetu od svog osnivanja bio i nastavio da bude centar okupljanja oko demokratskih i razvojnih ideja u euro-atlantizmu. U tom kontekstu smatramo neizostavnim strateški značaj NATO alijanse za stabilnost evropske euro-atlantske zone uključujući Zapadni Balkan,” navela je izvršna direktorica Atlantskog saveza Crne Gore, Azra Karastanović.

Ukazala je da je ova konferencija prilika da razmotre dosadašnje uspjehe, ali i identifikuju buduće izazove i prilike sa kojima se susreću kao saveznici. Kao najveće prijetnje je navela terorizam, dezinformacije i klimatske promjene, ali i sukob u Ukrajini koji je i dalje u toku.

“Ruska agresija na Ukrajinu koja traje već treću godinu zaredom donoseći ogromnu patnju, ljudske i materijalne gubitke, ima za cilj da podrije koheziju i jedinstvo saveznika u podršci i pomoći Ukrajini. Suprotno očekivanjima Rusije to se nije dogodilo, već je upravo bilo katalizator promjene bezbjednosne arhitekture u Evropi imajući u vidu da su Finska i Švedska – vojne neutralne države pristupile NATO alijansi,” navela je Karastanović.

Na početku konferencije prisutnima se obratio i predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović koji je istakao značaj članstva Crne Gore u NATO savezu.

“Članstvo Crne Gore u NATO savezu, postignuto 2017. godine je značajna odluka u modernoj Crnogorskoj istoriji i signal je naše čvrste opredijeljenosti da očuvamo demokratske vrijednosti, mir i prosperitet. Želim da istaknem da je Crna Gora danas kao članica koja proslavlja 75. godišnjicu od osnivanja NATO-a, a uskoro i kao punopravna članica EU, posvećena i regionalnoj stabilnosti i jačanju dobrosusjedskih odnosa. Najznačajniji rezultat ovog pristupa je da ne postoje otvorena pitanja Crne Gore sa susjednim državama, bilo da su one NATO članice ili ne,” naveo je Milatović.

Istakao je da osim predsjednika države svi politički činioci u zemlji, a naročito Vlada Crne Gore trebaju da svoje djelovanje u potpunosti sinhronizuju sa prioritetima državne vanjske politike koja je usklađena sa zajedničkom vanjskom bezbjedonosnom politikom EU i NATO-a.

“Želim još jednom da potvrdim da će Crna Gora i u narednom periodu ostati posvećen NATO saveznik, solidaran da pomogne u rješavanju izazova sutrašnjice kako bismo crnogorskim generacijama koje dolaze ostavili bezbjednije i prosperitetnije društvo,” kazao je predsjednik.

Zamjenica pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Karmen Romero je ovom prilikom poručila da Alijansa ostaje posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana, te je na otvaranju konferencije ukazala da je 75 godišnjica Alijanse prilika da podsjete građane na vrijednosti NATO-a, posebno u opasnim vremenima.

“Važno je da imamo jaki NATO, sa više saveznika. Više investiramo u odbranu, imamo sve veću mrežu partnera. Treba da sačuvamo mir, da ne provociramo rat, nego da ga spriječimo. NATO to radi 75 godina. Zapadni Balkan je region od strateške važnosti za NATO. Alijansa ostaje jako posvećena stabilnosti Zapadnog Balkana,” navela je Romero.

“NATO dani u Crnoj Gori” biće nastavljeni sjutra na Ivanovim Koritima gdje će biti predstavljena vrijedna donacija mobilijara NP “Lovćen” koju je Atlantski savez Crne Gore realizovao uz pomoć pokrovitelja Prijestonice Cetinje i Ministarstva odbrane Crne Gore. 

.

.

.

.

.

.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR