16 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gegaj: Vlast ne može izgurati cijeli mandat, vanredni izbori su jedino rješenje

Politika

Comments 0

Gegaj: Vlast ne može izgurati cijeli mandat, vanredni izbori su jedino rješenje

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da vlada Milojka Spajića ne može izgurati cijeli četvorogodišnji mandat i tvrdi da su potrebni vanredni parlamentarni izbori.

- Po mom mišljenju, ako želimo da učvrstimo svoj kredibilitet u NATO savezu, a time nastavimo svoj put prema članstvu u EU, neophodno je da u najskorije vrijeme organizujemo vanredne parlamentarne izbore i nakon njih formiramo prozapadnu vladu koja bi Crnu Goru ubrzanim tempom učlanila u EU - rekao je Gegaj.

On smatra da „ovakva neprirodna i heterogena skupina ne može doprinijeti ni ekonomskom razvoju Crne Gore, a ni približavanju članstvu EU, koji nam je i cilj“.

POBJEDA: Polemike oko glasanja predstavnice Skupštine Crne Gore iz DNP-a na sjednici Odbora Savjeta Evrope ne prestaju, a bilo je o tome riječi i na premijerskom satu. Da li je ovo još jedan šamar regionalnoj stabilnosti i sigurnosti ili lični stav poslanika, kako tvrde iz Vlade?

GEGAJ: Prvo, gospođa Maja Vukićević je u Savjetu Evrope glasala ispred Crne Gore, a ne samo u ime DNP-a. Njen glas imao je sigurno saglasnost predsjednika države i predsjednika Vlade koji su ključni akteri u domenu međunarodnih aktivnosti države Crne Gore. U to sam ubijeđen zato što je, nekoliko dana prije toga, vijest kako će Vukićević glasati u tom slučaju punila naslovne strane štampe i portala kako domaćih medija, tako i okruženja.

Takvo glasanje nije samo loše po Crnu Goru, nego ne donosi ništa dobro ni Srbiji, te ni manjinama koje žive na Kosovu.

Uostalom, članstvo Kosova u Savjetu Evrope je - i sa tim niskim udarcem protiv evropskog puta Crne Gore - postalo fakat. To će omogućiti svim građanima Kosova, pa samim tim i Srbima koji tamo žive, da imaju veći stepen zaštite svojih prava, upravo pred Evropskim sudom za ljudska prava. Bojim se da je ovim postupkom međunarodnoj zajednici poslata poruka da je Crna Gora skrenula sa evroatlantskog kursa. Dodajem tu i to da neko namjerno želi da naša država kvari dobrosusjedske odnose, što je suprotno sa definisanim spoljnopolitičkim interesima naše države.

POBJEDA: Da li je iznenađenje to što nije bilo reakcije vlasti u Crnoj Gori izuzev jasnog stava ministarke za EU integracije?

GEGAJ: Moram iskreno reći da nijesam iznenađen njihovim ćutanjem poslije tog čina. Smatram da su za takvo glasanje više odgovorni Milatović i Spajić nego osoba koja je izvršila tu radnju. Time su oni pokazali da ova parlamentarna većina ima za cilj da držanjem na vlasti, i to po svaku cijenu, nanosi nenadoknadivu štetu Crnoj Gori.

POBJEDA: Vjerujete li da ovakva vlada može izgurati cijeli mandat?

GEGAJ: Ne može. Po mom mišljenju, ako želimo da učvrstimo kredibilitet u NATO savezu, a time nastavimo svoj put prema članstvu u EU, neophodno je da u najskorije vrijeme organizujemo vanredne parlamentarne izbore i nakon njih formiramo prozapadnu vladu koja bi Crnu Goru ubrzanim tempom učlanila u EU.

POBJEDA: Utisak je da pojedine partije na vlasti u Crnoj Gori nastavljaju politiku Aleksandra Vučića u vezi sa Kosovom?

GEGAJ: Samo da napravim kratku hronologiju što se tiče Republike Kosovo. Postojala su tri modela za Kosovo. Prvi, sa kontrolom iz Beograda, koji je kulminirao diktaturom Miloševića i njegovim pokušajem genocida tokom 1999. godine. Drugi model je bio da Kosovo bude protektorat pod Ujedinjenim nacijama. Tek treći model je bio da Kosovo bude nezavisna država. Prvi model je okončan tokom rata 1999. godine i može se reći da je bio u suprotnosti sa prihvaćenim demokratskim vrijednostima.

Drugi model je doživio svoj prirodni kraj u vremenima mira. Uostalom, protektorat UN ne može da zamijeni niti jedan demokratski oblik vladavine. Neko, očigledno, želi vraćanje prvog modela, što znači izlaganje cijelog regiona nasilju i ratu. Zbog neodrživosti prva dva modela otvoren je put za treći model. To je, u stvari, današnja realnost - Kosovo je građanska, nezavisna i međunarodno priznata država. Zna se da sve zemlje Zapadnog Balkana teže ka evropskim integracijama. Ta integracija nije moguća bez definisanja principa na čemu se evropska zajednica zasniva. A najvažniji princip je zajednica međunarodno priznatih država.

POBJEDA: I pored deklarativnih izjava, niko iz vlasti, pogotovo niko iz PES-a, nije se odazvao pozivu ambasadorke Kosova povodom 16. godišnjice nezavisnosti...

GEGAJ: Da. Bio bih pozitivno iznenađen da je Andrija Mandić prisustvovao prijemu u Ambasadi Kosova i na takav način poslao istinsku pomirljivu poruku koja bi značila mir i dobrosusjedske odnose.

Priznajem da sam iznenađen neprisustvom nikoga iz redova PES-a, kojima su puna usta demokratije, regionalne stabilnosti i evropskih integracija. Bojim se da su time pokazali nepoštovanje prema državi Kosovo i njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Mislim da ni u politici nije sve u sticanju jeftinih političkih poena. Da je to tako, nikada Milo Đukanović, koji je bio na čelu vlade, ne bi donio odluku da Crna Gora prizna Republiku Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Ta odluka je bila teška, ali je vremenom potvrđeno da je bila veoma mudra.

POBJEDA: Niko više ne pominje „Otvoreni Balkan“. Vi i Vaša stranka ste više puta ukazali na pogubnost ove ideje. Premijer Albanije Edi Rama je prvi napustio ovaj eksperiment, ali ni Vučić ga više ne pominje.

GEGAJ: Taj termin je bio, ništa drugo, nego eufemizam za projekat „srpski svet“. U konkurenciji sa Berlinskim procesom taj lukavi potez bi izgubio sve što bi mu dalo neku šansu za uspjeh. U ovakvim uslovima svi su ga tretirali kao da je bio mrtvorođena beba, pa su nju sahranili. Ovo ne znači da su kreatori tog eufemizma odustali od „srpskog sveta“. Treba da držimo uvijek otvorene oči prema opasnosti tog projekta za nezavisnost Crne Gore.

Vraneš ne predstavlja budućnost, on je sluga prošlih vremena

POBJEDA: Kako ocjenjujete to što predsjednik jedne multietničke sredine, kao što su Pljevlja, promoviše jednu religiju, naciju i jednoumlje? Kuda ovakvi putevi vode Crnu Goru?

GEGAJ: Smatram da je taj gradonačelnik predstavnik projekta „srpski svet“. Kao takav će doživjeti neuspjeh u svom naumu. On ne prestavlja budućnost jer je obični sluga prošlih vremena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR