24 °

max 24 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

24° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zirojević: Ministar prećutao brojne uvrede na račun Crne Gore; Ivanović: MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 1

Zirojević: Ministar prećutao brojne uvrede na račun Crne Gore; Ivanović: MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da su vanjsko-politički prioriteti Crne Gore jasni te da su poruke koje dobijamo od naših partnera su jasna potvrda da je država na ispravnom vanjsko-političkom kursu.

On je danas, u Skupštini odgovarajući na poslanička pitanja, rekao da MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa te da u tom cilju koriste mehanizme koje predviđa diplomatska komunikacija.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević postavio je pitanje ministru vanjskih poslova Filipu Ivanoviću "kada će se probuditi iz zimskog sna" i osuditi brojne uvrede na koje su stigle na račun Crne Gore. 

"Prvo posjeta predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kada ga je predsjednik Skupštine Andrija Mandić dočekao ovdje i kada nam je MVP Bosne i Hercegovine poslalo protestnu notu zbog te posjete i zastave koja je stojala na sastanku. Takođe, na presu Mandića i Dodika su izrečene opasne poruke o tkzv 'srpskom svetu' na koje ste ćutali", rekao je Zirojević.

On je ministra podsjetio i na izjavu ambasadora Srbije Nebojše Rodića koji je nedavno izjavio da su granice "nešto što je nestajalo i nastajalo te da nema te sile koja može odvojiti jedan narod (Srbe i Crnogorce)".

"Očekivali smo da reagujete i to ste prećutali. Tu je i izjava ruskog ambasadora Maslenikova koji je rekao da uvođenje zemalja Zapadnog Balkana u EU znači konfrotaciju sa Rusijom. Imamo uvredljive poruke koje je Vučić uputio Vašoj kolegenici Maidi Gorčević na Kosovu. I to ste prećutali, iako sam očekivao da ćete makar stati u zaštitu svoje partijske kolegenice. Nijesmo čuli izjašnjenje o spornom glasanju poslanice DNP-a Maje Vukićević o članstvu Kosova u Savjetu Evropu koja je tamo predstavljala parlamentarnu većinu a ne DNP", ukazao je on.

Ivanović je rekao da MVP preduzima sve mjere i radnje u cilju zaštite državnih interesa te da u tom cilju koriste mehanizme koje predviđa diplomatska komunikacija.

"Obzirom da se 90 odsto Vaših pitanja baziralo na propali pokušaj mog kontrolnog saslušanja, podsjetiću Vas da niste pratili izjave i reakcije u vezi sa Palestinom, glasanje u Ujedinjenim nacijama UNESCO, kao ni ostale tvitove i saopštenja koja samo objavljivali pa bih Vas zamolio da se prije svega informišete. Što se tiče pokušaja duhovitosti o zimskom snu za - vas bi bilo bolje da malo prespavate", poručio je Ivanović.

Poslanik SD-a je ministru kazao da se ne radi o propalom kontrolnom saslušanju, već o brutalnom gaženju Poslovnika.

"Neće vam poći za rukom da nas uspavate. Znam da biste voljeli da nas anestezirate i da mi ovdje ne kažemo ništa. Vi možete da nastavite da spavate, a mi ćemo biti veoma budni", poručio je Zirojević.

"Vlada usvojila prijedloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema"

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Milan Zečević je Ivanovića pitao kada će biti imenovani ambasadori na brojnim pozicijama, koje su upražnjene, a istovremeno veoma važne za unapređenje odnosa sa evroatlantskim partnerima i šta je do sad urađeno po ovom pitanju.

"Imenovanje ambasadora jedan je od prioriteta 44. Vlade i Ministarstvo vanjskih poslova je, u skladu sa svojim nadležnostima, u kontinuitetu radi na rješavanju ovog pitanja. Cijeneći da je ova tema, sasvim razumljivo, predmet interesovanja javnosti, ipak moram istaci da imenovanje ambasadora podrazumijeva stroge procedure kako sa naše, tako i sa strane države prijema, te da su te procedure u najvećem svom dijelu, internog karaktera. To znači da se imena predloženih ambasadora ne saopštavaju javnosti do dobijanja agremana, odnosno saglasnosti države prijema", kazao je Ivanović i dodao da dužina trajanja procedure varira, ali i da će javnost biti blagovremeno informisana o svim imenovanjima, te da je Vlada usvojila prijedloge za neke ambasadore za koje se čeka potvrda države prijema.

Koristeći pravo na dopunsko pitanje, Zečević je pitao zašto je MVP vratilo Dušanku Jeknić na rukovodeće mjesto u tom resoru, na šta je Ivanović odgovorio da je ona vraćena na posao "po odluci inspekcije", ali i da je ona zaposlena, a ne na rukovodećoj poziciji.

Sjednicu možete pogledati na linku ispod:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola

Ivanović dobro zna da samo njegova poslušnost garantuje da ostane u tu fotelju Da ima obraza i karaktera nebi dozvolio da ga Mandić gazi i ponižava