18 °

max 23 ° / min 12 °

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

19° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDT: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom DIK do povjerenja i fer izbora

Politika

Comments 0

CDT: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom DIK do povjerenja i fer izbora

Autor: Antena M

  • Viber

Neprecizno postavljeni zakonski okvir, nerazvijena stručna služba, i nedovoljne garancije finansijske nezavisnosti i transparentnosti sprečavaju rast i razvoj Državne izborne komisije, što direktno koči razvoj demokratskih procesa u zemlji, saopšteno je iz CDT-a.

"Ove manjkavosti su i plod nedostatka političke volje da imamo jaku “izbornu vlast”, nezavisnu od političkih uticaja i zasnovanu na strogoj primjeni zakona i međunarodnih standarda.

Nejasnoće u zakonodavstvu nijesu samo formalna prepreka, već i razlog smanjene efikasnosti i niskog povjerenja u izborni sistem. Bez adekvatnog pravnog temelja, teško je ostvariti ciljane reforme ili osigurati integritet izborne administracije, što je ključno za osiguranje poštenih i transparentnih izbornih procesa", navode u saopštenju. 

Kako kažu, bez obzira na političku pripadnost, građani traže integritet i pouzdanost u izbornom procesu.

"Postizanje ovakvog integriteta zahtijeva temeljnu profesionalizaciju i depolitizaciju izborne administracije, te zakonske reforme koje će osigurati razvoj stručnih i tehničkih kapaciteta. Ovi su elementi ključni ne samo za osiguravanje vjerodostojnih izbora, već i za stalno unapređenje izbornih procedura kako bi odgovorile na savremene potrebe i standarde demokratskog procesa.

Ovo su najvažniji zaključci analize “Reforma DIK: Proširenjem djelokruga, izgradnjom stručne službe i modernizacijom do povjerenja i fer izbora”, koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pripremio i uputio Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu sa ciljem da doprinese kvalitetnijoj raspravi i pronalaženju najboljih modela i rješenja za uspostavljanje povjerenja u izborni proces.

U prvoj publikaciji (“Reforma Državne izborne komisije: Depolitizacijom i profesionalizacijom do integriteta”) koja se bavi reformom DIK dali smo pregled najznačajnijih problema i propusta u funkcionisanju i radu ove institucije koji su postojali u prethodnim izbornim ciklusima, i koji su negativno obilježili njen rad, a ponudili smo i predloge za rješavanje tih problema, odnosno puteve za buduću reformu", navode iz CDT-a.

U nastavku, u publikaciji koju danas objavljuju, bavili su se, kažu, problemima nerazvijene stručne službe, neprecizno definisanih nadležnosti koje onemogućavaju razvoj i nedovoljne finansijske nezavisnosti i transparentnosti, i predložili rješenja koja se moraju realizovati kroz zakonodavnu intervenciju, kako bi se stvorio osnov za dalje unapređenje praksi.

"Zato predlažemo da, u cilju boljeg razumijevanja svih problema koji postoje u radu i funkcionisanju Komisije, čitaoci analiziraju oba dokumenta, kako bi stekli sveobuhvatnu sliku o potrebi reforme i predloženim rješenjima. Jer ukoliko se ispuni samo dio naših preporuka, proces reforme neće biti kompletan i neće proći mnogo vremena kad će početi razgovori i potrebi novih reformskih zahvata.

Ova publikacija nastala je u okviru projekta “Doprinos procesu EU integracija”, koji provodi Centar za demokratsku tranziciju (CDT) u saradnji sa Udruženjem za odgovorni i održivi razvoj (UZOR). Ovaj projekat je finansiran uz doprinos Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije. Sadržaj ovog dokumenta predstavlja stavove njegovih autora i ne predstavlja stav Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije", zaključuju iz CDT-a.

Kompletnu analizu možete preuzeti ovdje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR