19 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zenović sa članovima COELA: CG spremna za narednu fazu pregovora, može da računa na podršku država članica EU

Politika

Comments 0

Zenović sa članovima COELA: CG spremna za narednu fazu pregovora, može da računa na podršku država članica EU

Autor: Antena M

  • Viber

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović i ambasador Petar Marković, šef Misije Crne Gore pri EU, sastali su se danas u Briselu sa članovima Radne grupe za proširenje Savjeta EU (COELA), kako bi informisali o aktuelnim dešavanjima u procesu evropske integracije i izazovima na tom putu, s posebnim fokusom na rezultate u poglavljima 23 i 24, u svijetlu očekivanog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

Marković je u uvodnom obraćanju naglasio važnost ovog sastanka kao prvog zvaničnog sastanka COELA-e čiji je domaćin država kandidat, te naglasio da događaj ove vrste pokazuje koliko EU ozbiljno doživljava napredak Crne Gore na putu ka EU.

U pozitivnom tonu je iskazao uvjerenje da će preostale obaveze biti isporučene u skladu sa definisanim rokovima, te iskazao uvjerenje da će kao rezultat toga uslijediti IBAR i Međuvladina konferencija u junu, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Zenović je podsjetio da je dijalog između Crne Gore i EU kontinuiran i intenzivan i da se odvija na svim nivoima, te poručio da postoji snažna politička volja da se završe preostale obaveze, te da očekuje da će i administracija pokazati svoju snagu i kapacitet kako bi se realizovale preostale aktivnosti, odnosno sprovele reforme u cilju dobijanja IBAR-a.

„Poslednjih mjeseci smo radili intenzivno, Vlada Crne Gore je uspjela da isporuči rezultate u dijelu preostalih privremenih mjerila u vladavini prava“, poručio je Zenović, a zajedno sa ostalim institucijama radićemo i na izazovnim djelovima tri privremena mjerila, kako bi suštinski Crna Gora bez ostatka, u cjelosti ispunila svoj zadatak u ovim poglavljima i dobila završna mjerila.

„Poruke koje dolaze sa političkog nivoa EU i Crne Gore su pozitivne i optimistične, koje ekspertski i tehnički nivo sada treba da prati kroz jasne mape puta, i uvjeren sam da ćemo isporučiti dobre rezultate i postati 28 članica do 2028. godine“, naglasio je Zenović, dodajući da je u Crnoj Gori do sada najpovoljnija klima kada je u pitanju proces evropske integracije i da u ovom istorijskom trenutku sarađuju svi akteri – Vlada, Skupština i civilni sektor, što, uz nikada veću podršku građana članstvu Crne Gore u EU od preko 80 posto daje snažan podstrek da istrajemo na ovom putu.

Od strane država članica stigla je jednoglasna podrška za dovršetak reformi, ohrabrujuće i pozitivne poruke za sve što je u kratkom roku urađeno, kao i čestitke na račun rada pregovaračke strukture i intenzivnih aktivnosti koje su obilježile rad ove Vlade. Svi delegati COELA-e saglasni su u jednom – da je Crna Gora postigla vidljiv napredak na putu ka EU i da očekuju nastavak dinamike u ispunjavanju privremenih mjerila u skladu sa defninisanim rokovima, kako bi uslijedio IBAR i organizacija Međuvladine konferencije u junu.

Takođe, članovi COELA-e su se interesovali i za prioritetne aktivnosti u okviru Reformske agenda i novog Plana rasta, uz poruke da će ovaj instrument dodatno pospješiti dinamiku pregovora i i da će biti pogon za ubrzanje aktivnosti u finalnoj fazi pregovora koja će uslijediti nakon što Crna Gora dobije IBAR.

Poručili su da je Crna Gora na pravom putu i da je ponovo predvodnica u procesu evropske integracije, te iskazali punu podršku za prelazak u novu fazu pregovora, koja podrazumijeva i privremeno zatvaranje tehničkih poglavlja za koje je ostvarena interna spremnost.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR