24 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

26° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

23° / 13°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Vučić morao da bira riječi, izjava Gorčević u parlamentu politička floskula; Mandić duguje odgovor građanima

Politika

Comments 4

Milatović: Vučić morao da bira riječi, izjava Gorčević u parlamentu politička floskula; Mandić duguje odgovor građanima

Izvor: CDM / RTCG

Autor: Antena M

  • Viber

 
Na prozivke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića upućene ministarki evropskih poslova Crne Gore Maidi Gorčević trebalo je da odgovori premijer, ja bih to uradio da sam na njegovom mjestu, rekao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, odgovarajući na pitanje kako komentariše to što je Gorčević od njega očekivala da je zaštiti i da reaguje nakon što je Vučić rekao da je “otišla u Prištinu da se izvinjava Amerikancima”.

Milatović je odgovarao na pitanja novinara nakon otvaranja međunarodne konferencija crnogorskih menadžera bezbjednosti koja se održava u Budvi.

“Vidio sam njenu izjavu ali u takvim situacijama po protokolu reaguje Mnistarstvo vanjskih poslova jedne zemlje, zbog čega je to izostalo nijesam ja adresa. Da li je reakcija trebala da se desi, da. Da li je trebalo da reaguje predsjednik Vlade, da, ja da sam na njegovom mjestu to bih uradio. U državnom aparatu mnogi nijesu uradili ono što je trebalo da urade. Ja sam već rekao da se moramo dodatno pozitivno odnositi i afirmisati učešće žena u politici, smatram da Gorčević dobro radi svoj posao, sad imamo manje žena u Parlamentu nego ranije. Njenom izjavom sam iznenanđen ali ne bih volio da je to politička potreba da se približi predsjedniku Vlade”, rekao je Milatović.

Kako je naveo, obraćanje Vučića nije bio primjeren način komuniciranja između dvije zemlje “i koliko god da tema potput Kosova bila osjetljiva za Srbiju, kao što jeste, moramo da biramo riječi”.

“Predsjednik Vučić je morao da izabere drugačije riječi u odnosu na politički stav koji je prenio prema Crnoj Gori. Moramo sa dodatnim poštovanjem i uvažavanjem da se odnosimo prema političkim akterima u Crnoj Gori i susjednim zemljama. To je jasno. Ja stajem u zaštitu žena. Zaštitio sam i Draginju Vuksanović Stanković ali ono što je Gorčević rekla u Parlamentu je politička floskula koju ne bih dalje komentarisao”, naveo je Milatović.

Na pitanje kako komentarise posjetu predsjednika Skupštine Andrije Mandića vojnim vježbama u Srbiji, Milatović kaže da je to vidio u medijima te da nema detalje o tome ali da on treba da odgovori građanima na to legitimno pitanje.

“Na legitimno pitanje u kom kontekstu su prisustvovali vježbi. To je pitanje za njih. Gospodin Mandić je predsjednik Skupštine pa samim tim i član Savjeta za odrbranu i bezbijednost, mi smo članica NATO i da želimo najbolje odnose sa svim zemljama u oruženju uključujući i Srbiju tako da Mandić bi trebalo da građanima odgovori na to pitanje što sam siguran da će i uraditi”, naveo je Milatović.

 Novinare je interesovalo i zašto je raspisao izbore u Budvi 26. maja s obziorom na turističku sezonu.

Kazao je da sezona počinje 1. juna i da je upravo računao na to da se sve završi do početka sezone.

“Ja imam jasan ustavni rok od 60 do 100 dana kada raspisujem izbore za lokalni parlament a ja sam to uradio u najkraćem roku kako bi završili prije početka sezone sav taj proces. To je bilo jedino logično rješenje i postupio sam odgovorno i u smislu posvećenosti javnog interesa svih. Budva je pristonica turizma i vrlo je važno da se izborni proces završi što prije dobro je što idete na izbore da se riješi koplikovana situacija. Nadam se da će građani imati benefite” istakao je Milatović.

Kaže da nije razmišljao o tome koga će podržati na izborima a da postoji opcija da ne podrži nikoga.

“Ako se odlučim da bilo koga podržim jer ima još vremena, a uvijek postoji opcija da ne podržim nijednu političku partiju”, poručio je Milatović.

Na pitanje računa li da Vlada može da ispuni sve uslove za IBAR i šta ukoliko ne ispunimo optimistična očekivanja, kazao je da je to samo jedna stepenica ka uspjehu.

“IBAR je izvještaj o realizaciji priveremnih mjerila koja se tiču poglavlja 23 i 24, vladavine prava, realizovano je dvije trećine mjerila. Najteže je bilo realizovati ono što se tiče imenovanja najvažnijih funkcija u pravoduđu u okviru Parlameta, i važan je korak napravljan, optimista sam, na ruku nam ide trenutno raspoloženje u Briselu mislim da EU želi da ima uspješnu priču i da to može biti Crna Gora. Nakon trenutka kakav sad postoji u Ukrajini Brisel je shvatio da je politika proširenja važna i u kontekstu bezbjednosti evropskog kontinenta i optimista sam i Vlada radi i posvećena je tome kao što je radila i prethodna i 42. vlada”, kazao je Milatović.

Ukoliko ne dobijemo u ovom trenutku promijenjenih okolnosti IBAR, on navodi da bi to bilo kao da smo došli pred gol i promašili prazan gol.

“IBAR je samo jedna stepenica na našem EU putu a ne kraj. Kad dobijemo IBAR onda ćemo dobiti konačna, završna mjerila i tek tada predstoji težak rad. Mnoga su poglavlja spremna da budu zatvorena, neka bi mogla i ove godine da se zatvore ako dobijemo IBAR. Predstoji nam težak put. Tu i sudionici moraju da budu posvećine EU integracijama. Sve što radimo mora da korespondira porukama koje šaljemo, a čini mi se da u prethodnom periodu to u nekim slučajevima nije važilo”, zaključuje Milatović.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

Vrijeme sezone..u to vrijeme dolaze stranci-braca Serbe,,,koji imaju dvojno tmurno drzavljanstvo...

Eolf

Ti ne treba da stajes u zastitu zena, pogotovo ne pod imenom i prezimenom, a ni muskaraca. Ti treba da si na braniku drzave Crne Gore. Dok god,u strahu od Srbije, balansiras i odgovornost prenosis na druge, branis samo sebe. To pravi Predsjednik drzave ne radi. Ali ti si po svemu surogat.

Mila K

Jakov od Dakinog guvernera ne umije da stvarno odbrani čast i obraz Crne Gore.