12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Katnićev slučaj pokazatelj da je spirala revanšizma pokrenuta; Zaustavimo se dok smo na vrijeme jer uskoro može biti kasno

Izvor: DPS

Politika

Comments 7

Živković: Katnićev slučaj pokazatelj da je spirala revanšizma pokrenuta; Zaustavimo se dok smo na vrijeme jer uskoro može biti kasno

Autor: Antena M

  • Viber

Pismo koje je Milivoje Katnić poslao porodici, a koje predstavlja svojevrsnu oporuku, ukazuje na njegovo alarmantno zdravstveno stanje koje može imati za posljedicu i smrtni ishod, poručio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

Čovjek koji je obavljao jednu od najvažnijih državnih funkcija i koji je decenijama bio sudija Apelacionog suda – a potom i glavni specijalni tužilac, koji je duboko u sedmoj deceniji života, nije zaslužio ovakav tretman, istakao je Živković.

Naglašava da je svjestan da Katniću neće pomoći obraćanje predsjednika, “organizovane kriminalne grupe” kako neki od njegovih progonitelja nazivaju Demokratsku partiju socijalista.

Niti očekujem da će tužilaštvo nakon ovog reagovanja odustati od očigledne namjere da Katnića pritvore pa čak i po cijenu njegovog života. Ipak, ljudska je i lična obaveza svih da podignemo glas i ukažemo na nehuman odnos i tretman koji Katnić ima dok boravi u UIKS-u. Znam da su njegovo utamničenje priželjkivali mnogi u Crnoj Gori, posebno oni koji su se tada našli na meti rada tužilaštva kojim je rukovodio, a nije ih bio mali broj. Javnost pamti da je bivši glavni specijalni tužilac vodio i niz slučajeva koji su rezultirali lišavanjem slobode brojnih funkcionera DPS. Nijesmo to nikada komentarisali – već smo kroz poštovanje pretpostavke nevinosti ostavljali institucijama da rade svoj posao. Ipak, ne možemo zaboraviti najave Katnićevog hapšenja od strane tadašnje opozicije a današnje vlasti, koji su se zaklinjali da će ga poslati u Spuž čim se domognu vlasti, rekao je on.

To je, prema njegovim riječima, očigledno cijena koju Katnić plaća danas.

Cijenu političkih promjena koja u naletu bolesnog i ostrašćenog revanšizma nastoji suditi i presuditi svima koji su bili istaknuti državni funkcioneri prije političkih promjena. U toj računici, ipak, valjalo bi da svi oni koji postupaju po ovom planu imaju na umu i kompleksnu istoriju Crne Gore koja je prepuna međusobnih namirivanja i nadgornjava i u kojoj se često postupalo po principu beskonačnog međusobnog ćeranja. A baš u takvo ćeranje bi društvo moglo zapasti nakon niza incidenata – od kojih je posljednji hapšenje direktorice ASK-a uz, kako reče jedan član Vlade, cirkus koji je taj čin pratio, budući da je postalo jasno da se tužilaštvo pretvorilo u prijeke isljednike i gospodare života i smrti, smatra Živković.

Cilj akcija je, kako je ocijenio, da se ugrozi dostojanstvo pojedinca i da se napravi spektakl koji se sprovodi u koordinaciji sa privilegovanim medijima, pod dirigentskom palicom političara koji taj čin slavodobitno pozdravljaju prije nego što se i desio, uz dramatiku kojoj treba da doprinesu namrštena lica sa fantomkama.

Stavljanjem lisica na ruke u Crnoj Gori, presuda je već ispisana, suđenje je nepotrebno, obrazloženje možemo čitati u novinskim zapisima. Tekstovi pojedinih medija i izjave političara na vlasti, crtaju metu, koju tužilaštvo instuticionalno pogađa. Spirala revanšizma je pokrenuta. Svi koji misle drugačije, imaju svoj integritet i ne podliježu pritiscima mogu očekivati isti scenario kao i oni koji su meta pravosudnog isljedništva ambicioznih karijerista. Baš kao što i nosioci ovih procesa mogu očekivati odgovor onih koji su svoje dostojanstvo spremni da brane životom – poput Milivoja Katnića - naveo je predsjednik DPS-a.

On je pozvao sve aktere da se vrate poštovanju vladavine prava i principu poštovanja dostojanstva svakog pojedinca.

Ljudski je, časno i crnogorski. Sve drugo značilo bi guranje države u dramu koja može imati nesagledive posljedice jer se u Crnoj Gori uvijek znalo da glava bez obraza ne vrijedi te da se čast i ugled brane svim sredstvima. Zaustavimo se dok smo na vrijeme jer uskoro može biti kasno,  zaključuje Živković.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Marina

@miki Ovo je nemoguce NEviđeti dragi gospodine.I ne radi se tu ni o kakvom neznanju i sljepilu.Radi se samo o tome da ONAJ KO SE PRAVI DA NE VIDI bilo negirajući ili relativizirajući stvarnost u CG jednostavno je I ISKLJUČIVO i sam dio te primitivne,okupatorske bulumente.Ni o čemu drugom tu nije rij

miki

Ko nevidi ovaj surovi-fašistički revanšizam taj je vjerovatno slijepac i treba mu oprostiti a ostali Crnogorci potonja je ura za odbranu časti, junaštva i obraza crnogorskog. Na n noge Crnogorci za odbranu nam jedine majke domovine.

marjan

Zivkovicu, mnogo rijeci, a nijedna u centar. Nijesi pomenuo gkavni motiv Katnicevog hapsenja i Čađenovicevog drzanja u zatvoru godinu i po bez podignute optuznice. Nije u pitanju "revansizam" nego osveta sto su otkrili zavjeru viji je cilj bio sprjecavanje ulaska Crne Gore u NATO. I Vase obracanje pokazuje da je uolasenost opozicije najveca snaga ovog marionetskog rezima