26 °

max 29 ° / min 19 °

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

33° / 21°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

34° / 25°

Nedjelja

23.06.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DNP suspendovala podršku Vladi Spajića do ispunjenja zahtjeva, evo šta sve traže: Od srpskog jezika, zastave, rezolucije...

Izvor: DNP

Politika

Comments 16

DNP suspendovala podršku Vladi Spajića do ispunjenja zahtjeva, evo šta sve traže: Od srpskog jezika, zastave, rezolucije...

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjedništvo DNP-a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja više zahtjeva. DNP navodi da je ova odluka uslijedila zbog glasanja Vlade za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Njujorku prije dva dana.

Saopštenje DNP-a prenosimo u cjelosti:

Predsjedništvo Demokratske narodne partije najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN – a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Nelegitimna odluka Vlade bez konsultacija sa koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore.

Rezolucija o Srebrenici za koju je glasala Vlada Crne Gore u svojoj preambuli osnažuje Rezoluciju 819 Savjeta bezbjednosti UN – a od 16. aprila 1993. godine kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mjere i obaveza sprečavanja genocida uz prijetnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja Vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podjele u crnogorskom društvu.

Takođe, ovim činom Vlada Crne Gore je ozbiljno urušila koalicioni Sporazum u kojem precizno piše da će se buduća izvršna vlast i koalicioni partneri suzdržavati od svih tema koje idu u pravcu produbljivanja podjela. Kršenje Sporazuma se posebno ogleda u narušavanju odnosa sa nama najbližom Republikom Srbijom i Republikom Srpskom. A istovremeno se favorizuju i unaprjeđuju odnosi sa tzv. Kosovom i Republikom Hrvatskom, i to na dugoročnu štetu srpskog i crnogorskog naroda.

Zbog svega navednog, Predsjedništvo DNP – a je zaključilo da Vlada Milojka Spajića i kolacioni Sporazum koji smo potpisali ne mogu opstati u postojećem formatu.

Zato obavještavamo javnost da je Predsjedništvo DNP –a jednoglasno donijelo odluku o suspenziji dalje podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjena sljedećih zahtjeva:

– Preduslov da bi DNP uopšte razmatrala opciju dalje podrške Vladi Milojka Spajića je usvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna. U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute Rezolucije čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44- oj Vladi. Predsjedništvo DNP – a vjeruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine;

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, neophodno je :


– Dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa Evropa sad 2 na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredijelilo da podrži vladu Milojka Spajića;

– Pokrenuti ustavnu inicijativu o normiranju srpskog jezika kao službenog;

– U sklopu pomenute inicijative definisati i normu o nezastarijevanju krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona djela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana;

– Predložiti zakonska rešenja i međudržavne sporazume o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom ;

– Ustavom i zakonom normirati trobojku kao narodnu zastavu;

– Izvršiti smjenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima;

– Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahtjeva ;

Predsjedništvo Demokratske narodne partije obavještava javnost da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun. Iz ovog dalje proizilazi da DNP neće delegirati ni potpredsjednika Vlade, ni ministra saobraćaja u vladu Milojka Spajića, a koji su bili utvrđeni da koalicionim Sporazumom pripadaju DNP – u. Utvrđujući ovakav stav, Predsjedništvo DNP – a zaključuje da bi ulaskom njenih predstavnika u ovu vladu abolirali premijera Milojka Spajića za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici i eleminisali bi svaku mogućnost redefinicije postojećeg koalicionog Sporazuma, što bi predstavljalo izdaju birača naše koalicije, jer bi se ispostavilo da su nas sve vrijeme interesovale ministarske i druge funkcije u Vladi.

Poslanici DNP – a će nastaviti komunikaciju i saradnju sa partijama parlamentarne većine oko zakonskih predloga za koje oni budu procijenili da su u interesu građana i evropskog puta Crne Gore.

Predsjedništvo DNP – a očekuje, da ukoliko je premijeru Milojku Spajiću stalo do podrške naše partije, narednih dana inicira sastanak sa predsjednikom Milanom Kneževićem kako bi dogovorili dinamiku izmjena koalicionog Sporazuma i realizaciju ispostavljenih zahtjeva.

Svjesni činjenice da isključiva i dominantna odgovornost ne leži samo na premijeru Spajiću, već na svim subjektima koji podržavaju 44. vladu, očekujemo da se i ostali potpisnici koalicionog Sporazuma uključe u rješavanje evidentne krize nastale glasanjem vlade Crne Gore za Rezoluciju o Srebrenici.

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Bosnjak

Nas Bosnjaka ima malo manje od Srba u Crnoj Gori a sa Albancima nas ima isto koliko i Srba,gotovo 100% smo svi Muslimani i mi trazimo sve sto Srbi traze od Bosanskog jezika do Zastave i svih drugih prava.Ne moze Srbima se sve daje u CG,BiH,Kosovu a nama nista.

trtmrt

Nauci se pisati prvo. Drugo ko vam je kriv sto ste litijali.

Licina

Idite kući u Srbiju. Ostavite nas na miru već jednom posle preko 100 godina još ste odje?! Idite.