6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eplov automobil bez vozača stiže 2024. i imaće revolucionarnu bateriju

Izvor: Screenshot/Twitter

Auto

Tag Video
Comments 0

Eplov automobil bez vozača stiže 2024. i imaće revolucionarnu bateriju

Izvor: RTS, ROJTERS

Autor: Antena M

  • Viber

Tehnološki gigant ''Epl'' napreduje u razvoju autonomnih automobila i cilja 2024. kao godinu kada će predstaviti rezultat napora svog inženjerskog tima. Putničko vozilo moglo bi da bude na pogon koji uključuje revolucionarnu tehnologiju kada je riječ o baterijama.

Pod okriljem projekta ''Titan'', još od 2014., "Epl“ promjenljivom brzinom pravi potpuno svoje putničko vozilo, javlja Rojters.

U jednom momentu, kompanija je privremeno usporila kada je riječ o razvoju vozila kako bi se više radilo na unaprjeđenju softvera i redefinisali ciljevi.

Dag Fild, ''Eplov'' veteran koji je radio i u kompaniji "Tesla’’, vratio se na čelo projekta 2018. i naredne godine otpustio 190 ljudi iz razvojnog tima.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Waymo (@waymo)

Od tada, ''Epl'' je napredovao dovoljno da može da kaže da je na putu do cilja – konstrukcije vozila, navode dva izvora koja su tražila da ostanu neimenovana jer planovi kompanije još nisu objavljeni.

Za razliku od rivala konglomerata ''Alfabet'' (u čijem je sastavu "Gugl’’), koji je razvio vozilo ''Waymo" kao robotički taksi, ''Epl'' namjerava da napravi automobil za ličnu upotrebu koji će se masovno proizvoditi i prodavati.

Takođe, jedan od ''Eplovih'' aduta, prema trenutnoj strategiji, je nova baterija koja bi "radikalno’’ smanjila cijenu baterija i povećala domet ovakvih vozila.

"Epl’’ odbija da komentariše planove koji se odnose na nove proizvode.

Napraviti automobil je izuzetno veliki zalogaj, čak i za giganta koji godišnje pravi stotine miliona elektronskih uređaja u svim djelovima svijeta.

''Tesli'' je trebalo 17 godina da dosegne nivo na kojem je bilježio održivi profit praveći automobile.

''Ako postoji kompanija na planeti koja ima resurse da to uradi, to je 'Epl'. S druge strane, to ipak nije mobilni telefon'', istakao je neimenovani izvor koji je bio dio projekta ''Titan''.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR