8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fanovi se već posvađali zbog nove BMW sedmice: Ocijenite novitet

Izvor: BMW

Auto

Comments 0

Fanovi se već posvađali zbog nove BMW sedmice: Ocijenite novitet

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Svaki novi BMW je predmet žustrih rasprava na internetu jer se dizajn ovog brenda mijenja. Tako ni najnovija Serija 7 nije izbjegla taj scenario. Ukusi su različiti i o njima ne treba raspravljati, a činjenice su da je novitet zapravo najduža "sedmica" svih vremena, da prvi put dolazi sa gigantskim ekranom od čak 30 inča i da će prvi put imati i potpuno električnu varijantu naziva i7.

U pitanju je sedma i do sada najduža generacija „sedmice“ koju je moguće isporučiti samo u produženoj verziji od 5,4 metara.

Spoljašnost donosi sada već prepoznatljive BMW dizajnerske elemente – osvjetljene grilove, nove podijeljene farove (gornji dio ima funkciju dnevnog svijetla i migavca), kao i adaptivni LED sa Matrix dugim svjetlom koji dolaze u standardnoj opremi.

Kao luksuzna opcija dolaze BMW kristalni farovi, a dnevna svjetla konstruisana su u LED tehnologiji i prolaze kroz svarovski kristale koji su raspoređeni u obliku slova L. Dizajneri su se ovog puta odlučili da svijetlo na ovom modelu bude duboko uklesano u prednji branik.

Na bočnom dijelu vozila poseban vizuelni efekat stvaraju stakla sa gotovo nevidljivim zaptivkama, a gornji i donji dio razdvojeni su karakternom crtom po sredini vozila, dok duže dimenzije vrata omogućavaju olakšan ulazak i izlazak putnika. Novitet u pogledu eksterijera su i BMW Individual boje u dvije nijanse.

Vozačima koji su sportski orijentisani na raspolaganju je M paket, a u ponudi nas očekuje i novi M Sport paket Pro.

Enterijer nove BMW-ove Serije 7 putnicima nudi inovativni Entertainment system i BMW Theater Screen koji dolazi sa ekranom veličine čak 31,3 inča uz 8K rezoluciju.

Uz ove luksuzne karakteristike, zadnji dio kabine nove BMW Serije 7 lako se transformiše u privatni bioskop, gdje, pored ostalog, putnici mogu da uživaju u filmovima, serijama, omiljenoj muzici, ali i video igrama.

Sve kontrole ovog sistema su nadohvat ruke i to uz pomoć dva 5,5-inčna touch screen displeja koja su montirana u zadnjim vratima (BMW Touch Command).

Uz Bowers & Wilkins audio sistem i Executive Lounge paket zadnjih sjedišta, koja su podesiva i imaju opciju transformacije u ležaj, putnici imaju utisak kao da zaista borave u nekom od luksuznih apartmana.

Za vozače nova "sedmica" nudi novi zakrivljeni ekran i redizajnirani volan, kao i novu ručicu mjenjača. Ispred suvozača je BMW Interaction Bar koji putnicima olakšava upravljanje podešavanjima unutar vozila.

Prednja sjedišta su potpuno novog dizajna i standardno dolaze u Comfort verziji. Površine za sjedjenje su šire, a nude i širok raspon mogućnosti električnog podešavanja, grijanja, kao i lumbalne podrške.

Opcionalno, moguće je dodati i aktivnu ventilaciju sa hlađenjem, kao i funkcionalne masaže sa devet programa, dok standardna oprema podrazumijeva i četvorozonsku klimu.

I ova, sedma generacija, u standardnoj opremi ima vazdušno oslanjanje (i napred i nazad), a aktivni stabilizatori sada funkcionišu uz pomoć elektromotora koji rade na naponu od 48V. Sveukupno je povećana krutost karoserije, a prema riječima proizvođača, poboljšan je i balans komfora i poznate BMW dinamike u vožnji.

Sve navedeno predstavlja dobru pripremu za najnovije verzije pogonskih jedinica od kojih po prvi put imamo potpuno električni pogon u verziji BMW i7 xDrive60, gde uz pomoć dva elektromotora taj model raspolaže sa 400 kW/544 KS i 745 Nm. Baterija je neto kapaciteta 102 kWh i omogućava domet do 625km.

Sve verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorjevanjem su opremljene 48V MHEV sistemima koji razvijaju 13 kW/18 KS i 200 Nm.

Dvije startne verzije nose oznake 735i i 740i i imaju trolitarski šestocilindricni benzinski motor snage 200 kW/272 KS i 280 kW/ 380 KS.

Na proljeće 2023. stižu još dvije verzije, odnosno 760i xDrive sa 544 K, kao i 740d xDrive sa 300 KS.

Plug-in hibridne verzije takođe dolaze početkom naredne godine sa petom generacijom pogona i imaće očekivanu autonomiju od 80 km po WLTP ciklusu u čisto električnom modu vožnje.

Nakon toga, očekuje nas i još jača verzija BMW i7 sa oznakom M70 xDrive sa ukupnom snagom od 660 KS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR