11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mercedes traži alternativu za gas iz Rusije

Izvor: Pixabay

Auto

Comments 0

Mercedes traži alternativu za gas iz Rusije

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

„Kompanije traže način za diverzifikaciju energetskih izvora“, riječi su izvršnog direktora Mercedesa nakon što je Rusija obustavila isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj i zaprijetila da će isto uraditi i Njemačkoj.

Mercedes-Benz traži energetske alternative u slučaju da Rusija prekine isporuku gasa i u saradnji sa njemačkim vlastima traži način za obezbjeđivanje isporuke energenata.

„Svaka kompanija pokušava da nađe opcije za diverzifikaciju energetskih izvora. Još uvijek je rano da kažemo koji scenario će se desiti, ali naravno da vrlo pažljivo posmatramo situaciju“, izjavio je Ola Kallenius, izvršni direktor Mercedesa. Ruski Gazprom je nedavno obustavio isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj i zaprijetio da će se to desiti i drugim državama, na taj način povećavajući odmazdu za sankcije koje su uvedene Rusiji zbog invazije u Ukrajini.

Njemačka za sada nije ugrožena, ali žele da smanje zavisnost od Rusije što prije, pa se čak vozačima savjetuje da voze sporije i koriste alternativne vidove prevoza. Harald Wilhelm, finansijski direktor Mercedesa rekao je prošle nedjelje da njemački proizvođač koristi gasna postrojenja koja inače služe za grijanje kako bi se omogućio rad farbarama.

Drugi njemački proizvođači se takođe spremaju za mogućnost obustave isporuke ruskog gasa. Audi je saopštio da za sada imaju dovoljne količine prirodnog gasa, ali da su u kontaktu sa vlastima i dobavljačima kako bi bili spremni za buduća dešavanja. Čelnici BMW-a tvrde da pažljivo prate situaciju i da su u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvom. Bosch pokriva 20% svojih energetskih potreba prirodnim gasom, tako da im nisu potrebne velike količine, ali nekim snabdjevačima jesu, pogotovo u proizvodnji mikročipova.

Prema analizi koju je objavio Reuters, više od polovine energenata koji koriste njemački proizvođači automobila dolazi iz fosilnih goriva, a najveći dio čini upravo prirodni gas.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR