16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta jesti kad temperature prelaze 35 stepeni?

Izvor: EPA-EFE

Dom i porodica

Comments 0

Šta jesti kad temperature prelaze 35 stepeni?

Izvor: buro

Autor: Antena M

  • Viber

Na tropskim temperaturama kakve često ljeti zadese Crnu Goru zadržavamo vodu, varimo sporije, i kardiovaskularni sistem nam je pod opterećenjem.

Pod uticajem toplote, krvni sudovi se šire i pojačava se cirkulacija, a tijelo troši više energije da održi optimalnu temperaturu i zaštiti se od pregrijavanja. Zbog toga ono “čuva energiju” tako što smanjuje dotok krvi sistemu za varenje.

Ovo je razlog zbog kog se i način na koje tijelo fukniconiše ljeti menja. Apetit se smanjuje, pokretljivost crijeva se usporava. Ovo svi osjetimo ali vrlo često ishranu ne prilagođavamo, a nekada se trudimo da stvari regulišemo tako što hranu zamjenjujemo vodom. 
 
Ipak, najbolji način da optimalno funkcionišete jeste da se pridržavate principa sezonske ishrane i promijenite način na koji jedete u skladu sa godišnjim dobom. Izuzetno je važno da osluškujete potrebe svog tijela i prilagodite svoj ljetnji meni načinu na koji ono ljeti vari hranu; dakle, kada je vrućina treba jesti manje i/ili lakšu hranu.
 
Doručak
 
Ukoliko želite da započnete dan na prvi način, učinite to uz smoothie od voća i/ili povrća, kao i laganih kaša sa bobičastim voćem. Preskočite težak doručak poput jaja sa šunkom, na primjer.
 
Ručak
 
Čak i ako vam se čini da bi na plus 30 mogli da preskočite ovaj obrok - nemojte to raditi. Ručak je obavezan ali odlučite se za laganu verziju u formi salate od kinoe, humusa sa povrćem, bruskete od integralnog hljeba sa povrćem i slično.
 
Večera
 
Proteine životinjskog porijekla je, na visokim temperaturama, najbolje jesti za večeru u ranim večernjim satima. Naravno, postoje mnoga stanja kao što je trudnoća, kada ovo pravilo ne važi. U tim slučajevima dodajte doručku ili ručku sir, ribu ili jaja. U “normalnim” okolnostima, ljeti se preporučuje bar jedan vegetarijanski dan nedjeljno.
  
Slatkiši
 
Da, čak i po najvećoj vrućini, jede nam se slatko. Neka to budu lagani voćni sorbei i sladoledi bez mlijeka i dodatih rafinisanih šećera, kao i voće.
 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR