17 °

max 18 ° / min 11 °

Srijeda

20.10.

18° / 11°

Četvrtak

21.10.

17° / 10°

Petak

22.10.

18° / 14°

Subota

23.10.

19° / 14°

Nedjelja

24.10.

14° / 7°

Ponedjeljak

25.10.

12° / 6°

Utorak

26.10.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako napraviti 'kreativnu salatu' koja će vas zasititi

Dom i porodica

Comments 0

Kako napraviti 'kreativnu salatu' koja će vas zasititi

Izvor: city magazine

Autor: Antena M

  • Viber

Obrok salate često nisu najukusnije, ali lako mogu biti. Problem je u tome što je većina njih u stvari beživotna, bez dovoljno kalorija i dobre kombinacije proteina, masti i ugljenih hidrata kako bi nas držale sitim tri ili više sati.

Za što lakše rješenje, evo kojih je to 6 načina da napravite kreativnu salatu koja će vas zasititi:

Dodajte cijela zrna

Od ugljenih hidrata u salati, ako ih i ima, najčešći je skrob na biljnoj bazi, poput kukuruza ili cvekle. To je, naravno, u redu, ali često nije dovoljno – da bi salata bila bogatija, može se ubaciti skrob na bazi cijelog zrna i, naravno, hleb. To produžava sitost, a ključ je u različitim kombinacijama sa drugačijim vrstama hljeba ili krekera kako bi se vidjelo šta kome odgovara.

Masti

Istraživanja pokazuju da se vitamini rastvorljivi u mastima (A, D, E i K) bolje apsorbuju kada se konzumiraju sa mastima, i to minimum 6g uz salatu. Bez obzira na to da li je riječ o dresingu za salatu ili ukusnim dodacima kao što su avokado, ulje ili sir, napravite mjesta za masti u salati.

Ne zaboravite na proteine

Ako se u salatu dodaje meso, živina ili riba, proteinske potrebe od 15-30g po obroku se lakše zadovoljavaju. Ukoliko je salata vegeterijanska ili veganska, potrebno je bar pola šolje pasulja da bude približno dovoljno proteina za obrok. Uz kreativna rješenja poput sjemenki, sira ili povrća poput špargle ili brokolija uz pasulj, vjerovatno ćete imati dovoljno proteina za cio obrok.

Igrajte se sa ukusima

Dodavanje ukiseljenih, slanih, pa i slatkih namirnica salati je dobra ideja, jer doprinosi ukusu. Dodatak može biti, na primjer, u formi kisjelih krastavaca, kisjelog kupusa ili ukisjeljenog luka. Još jedan način na koji se može povećati zapremina salate jeste dodavanje humusa u zelenilu.

Dodajte dresing efikasno

Posljednji savjet za odličnu salatu jeste da preliv i sastojke bacite u činiju za miješanje pomoću kuhinjskih hvataljki. To pravi veliku razliku u jelu, jer obezbjeđuje to da svi sastojci budu jednako preliveni dresingom, zbog čega će salata biti deset puta ukusnija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR