3 °

max 6 ° / min -1 °

Subota

29.01.

6° / -1°

Nedjelja

30.01.

8° / -0°

Ponedjeljak

31.01.

8° / 1°

Utorak

01.02.

5° / 0°

Srijeda

02.02.

7° / -1°

Četvrtak

03.02.

9° / 2°

Petak

04.02.

9° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li znate kako je nastao čips?

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Tag Gallery
Comments 0

Da li znate kako je nastao čips?

Izvor: Smithsonian Magazine

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Kada smo zbog pandemije bili prinuđeni da provodimo većinu svog vremena u kući, mnogi od nas su utjehu pronašli u grickalicama, koje smo svaki dan tamanili, uglavnom na štetu svoje linije.

Omiljena gricklica među u svijetu, svakako je čips. Prihodi od njegove prodaje su samo u SAD skočili za 350 miliona dolara u 2020, a ne sumnjamo da je ovaj trend nastavljen i prošle godine. Da li ste se nekad zapitali odakle potiče ideja za ovu grickalicu i kada i gdje je čips prvi put spremljen?

Ocem čipsa smatra se Džordž Kram (rođen kao Džordž Spek), kuvar indijanskog i afroameričkog porijekla koji je sredinom 19. vijeka bio zaposlen u restoranu Moon’s Lake House u gradiću Saratoga Springs u američkoj državi Njujork.

Prema lokalnoj legendi, jednog lijepog dana 1953, ovaj lokal je ugostio bogatog američkog biznismena Kornelijusa Vanderbilta. On je navodno naručio pržene krompiriće, ali kada ih je dobio na tanjiru, zahtijevao je od konobara da se vrate u kuhinju, jer su bili previše debelo isječeni.

Isfrustriran njegovim gestom, Kram je za Vanderbilta isjeckao krompire na najtanje moguće komade i isrpžio ih tako da budu hrskavi, s ciljem da mu se na taj način osveti zbog toga što je poznati privrednik vratio svoj obrok.

Umjesto da ovaj potez shvati kao uvredu, što je bila Kramova namjera, Vanderbilt je bio oduševljen ukusom ovako pripremljenih krompira. Ova priča se ubrzo pročula Saratoga Springsom, pa su i drugi gosti restorana željeli da probaju Kramovo novo jelo.

Kada je tzv. Saratoga čips stekao poklonike i van okvira ovog mjestašca, njegov kreator je odlučio da otvori svoj restoran u kome se korpa sa ovom grickalicom nalazila na svakom stolu kao predjelo. 

Trideset godina kasnije, Kram je prestao da kuva i rukovodi svojim restoranom. Prije nego što se povukao, novinar lista New York Herald napisao je da je on najbolji kuvar u Americi, dok je u tekstu posvećenom njemu u magazinu American Heritage prozvan ''Edisonom masnoće.“

Čips je do 1985. bio služen isključivo u restoranima, da bi od te godine počeo da se prodaje i u prodavnicama, prije svega zahvaljujući preduzetniku Vilijamu Tependenu.

Pakovanje čipsa u papirne kese vezuje se za inovaciju Lore Skader, privrednice iz Kalifornije. Ona ne samo što je odlučila da čips prodaje u ambalaži, već je na njegovom pakovanju bilježila rok trajanja grickalice, kao i obavezan slogan proizvoda, koji je, vjerovali ili ne, glasio: ''Najglasniji čips na svijetu!“

Već naredne godine, kuvar i bivši bokser Lenard Džep počeo je da masovno proizvodi čips, ako je vjerovati glasinama, samo za jednog klijenta, Al Kaponea.

Ozgloglašeni gangster je navodno smatrao da bi oni poslužili kao odlična zakuska u njegovim nelegalnim barovima za vrijeme Prohibicije. Džep je bio odgovoran za još jednu inovaciju u vezi sa čipsom. On je, naime, prva osoba koja je došla na ideju da ovu grickalicu prži na ulju, a ne na masti.

Kompanija Lay’s postala je 1961. prvi američki brend čipsa, a nakon nje su se pojavili i drugi. Danas, naravno, police sa čipsevima raznih veličina i ukusa čine veći dio asortimana u bakalnicama i supermarketima, a ne djeluje nam da će se to uskoro promijeniti, na radost svih ljubitelja ove preukusne grickalice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR