9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pušači obratite pažnju na namirnice koje čiste pluća

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Pušači obratite pažnju na namirnice koje čiste pluća

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Studije su pokazale da konzumiranje određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih supstanci u organizmu.

Namirnice koje su pokazale najbolje rezultate su: bijeli luk, đumbir i kurkuma. Saznajte na koji način one to rade.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju se mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa antikancerogenim i protivupalnim djelovanjem koji suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije su pokazale da je i efikasan pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Bijeli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela zbog čega se preporučuje bivšim i sadašnjim pušačima.

Iako ovaj korijen limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u posljednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na hrvatskom tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može da se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Dnevno se ne bi trebalo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s doktorom ili nutricionistom.

Kurkuma

U ishranu uključite i kurkumu. Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih supstanci kao posljedice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnog sistema, piše Zadovoljna.hr.

Kurkuma se tradicionalno koristi za pripremu mnogih azijskih jela. Kod nas je veoma popularna upotreba kurkume za pripremu smutija i čuvenog „zlatnog mlijeka, ali se takođe koristi i kao dodatak jelima.

Da bi uživali u protivupalnim blagodetima kurkume, pomiješajte je s biberom, tako je efikasnija.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR