10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedam ideja uz koje će dom mirisati na sve ono nabolje iz jeseni

Izvor: Youtube Screenshot

Dom i porodica

Comments 0

Sedam ideja uz koje će dom mirisati na sve ono nabolje iz jeseni

Izvor: zadovoljna.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Čula mirisa povezano je s našim sjećanjima i osjećajima. U samo jednom trenutku miris koji osjetimo može pobuditi naše emocije, vratiti nam sjećanja iz prošlosti, ali i učiniti da se osjećamo bolje.

Podsjećaju nas na određeni trenutak, osjećaj, osobu, vrijeme. Uz dolazak jeseni vezuju se i uspomene na boravak s dragim osoba u toplini svog doma, pa je zato sada pravo vrijeme da učinite svoj dom oazom mirisne jeseni.

Evo kako to možete napraviti već danas.

1. Češeri s mirisom

Češeri su besplatna dekoracija koja u dom unosi dozu elegancije i prirode, a kako ni još više mirisali na jesen, na svaki od njih dodajte kap eteričnog ulja od cimeta. Možete ih izložiti u staklenoj zdjeli ili na metalnom tanjiru.

2. Ispecite pitu od jabuka

Ništa ne šapuće „jesen“ kao domaća pita od jabuka. Sada kada je oko nas obilje jabuka, jedno veče posvetite isprobavanju recepata i osvježite svoje uspomene iz djetinjstva kada je čitava kuća mirisala na bakinu pitu.

3. Ispecite čitave jabuke s orasima

Ako niste ljubitelj pite od jabuka, posegnite za drugom idejom – izdubite unutrašnjost jabuka i u nju stavite mješavinu cimeta, meda, oraha i malo limunovog soka. Nakon što se ispeku za 20 minuta, čitav će dom mirisati na jesen.

4. Osušite voće, biljke i začine

Iako već godinama postoji potpourri u gotovo svim prodavnicama koje prodaju dekoracije za dom, onaj domaće izrade ipak ima svoju posebnost. Sami možete kontrolisati sastojke, uvjeriti se da su svježi i napraviti svoju kombinaciju. Na primjer, osušite limune, narandže, začinsko bilje, dodajte pokoji lješnik i orah.

5. Napravite garlandu

Od ostatka sušenih limuna i narandži možete napraviti garlandu koja će mirisati sedmicama. Naprosto na konac nanižite naizmjenično kriške limuna i narandže, sve dok ne budete zadovoljni veličinom garlande koja vam treba. Stavite je na vidljivo mjesto s dobrim protokom vazduha.

6. Upalite mirisne svijeće

Svijeće stvaraju posebnu atmosferu u svakom domu, a ako su pritom mirisne, i to s jesenjim mirisima poput bundeve, cimeta, priča je još potpunija. No ako imate djecu ili kućne ljubimce, pripazite. U tom slučaju posegnite za eteričnim uljima.

7. Eterično ulje na izvoru toplote

Počinje i sezona grijanja, a najjednostavniji način kako peći ili radijatore iskoristiti za prenošenje mirisa čitavim domom jest da po nekoliko kapi eteričnih ulja, poput bundeve, cimeta, kafe i ostalih po izboru nanesete na njihovu površinu. Tako će, kada radijator ili peć budu uključeni, zamirisati čitav dom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR