15 °

max 15 ° / min 6 °

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studija otkrila zašto neke osobe i nakon 80-te posjeduju odlično pamćenje

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Studija otkrila zašto neke osobe i nakon 80-te posjeduju odlično pamćenje

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Osobe koje i nakon 80 godina posjeduju izvanredno pamćenje imaju i znatno duže nervne ćelije ili, kako su ih naučnici nazvali "superneurone" u određenim djelovima mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati studije objavljene prošle nedjelje u časopisu „The Journal of Neuroscience“, otkrilo je da su nervi u području mozga odgovornom za pamćenje, ili medicinskim rječnikom entorhinalnom korteksu, znatno veći kod ovih osoba u odnosu na njihove kognitivno prosječne vršnjake, piše „Independent“.

Pojasnili su da ova kategorija ljudi u zlatnim godinama sa odličnim vještinama pamćenja posjeduje neurone duže od onih kod prosječnih pojedinaca koji su 20 ili čak 30 godina mlađi od njih.

„Činjenica da ove osobe imaju mnogo duže neurone u odnosu na svoje mlađe vršnjake može da znači da su tako velike ćelije postojale od njihovog rođenja i da su se strukturalno održavale tokom života“, rekla je dr Tamar Gefen sa „Northwestern University“, koja je vodila studiju.

„Zaključujemo da su duži neuroni biološko obilježje putanje za svojevrsno „super-starenje““, rekla je dr Gefen.

U saradnji sa kolegama otkrila je da starije osobe sa oštrijim pamćenjem nemaju abnormalnu akumulaciju proteina tau u takozvanom neurofibrilarnom „klupku“, što je obilježje Alchajmerove bolesti.

Podsjetila je da se uz pomoć proteina tau može pouzdano predvidjeti mjesto buduće atrofije mozga kod oboleljih od Alchajmerove bolesti godinu dana ili čak više godina unaprijed.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR