19 °

max 19 ° / min 9 °

Četvrtak

23.03.

19° / 9°

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

16° / 10°

Nedjelja

26.03.

17° / 10°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 7°

Utorak

28.03.

10° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Med kao zamjena za šećer: Da li je ovo pametna ideja?

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Med kao zamjena za šećer: Da li je ovo pametna ideja?

Izvor: večernji.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Konzumacija sirovog meda iz jednog cvjetnog izvora može poboljšati kontrolu šećera u krvi i može uticati na nivo holesterola, navodi studija.

"Ovi rezultati su iznenađujući jer se med sastoji od oko 80% šećera. Ne kažemo da morate uvrstiti med u ishranu ukoliko trenutno izbjegavate šećer, ovo se više odnosi na zamjenu. Ako koristite bijeli šećer, sirup ili neki drugi zaslađivač, zamjena tih šećera za med može smanjiti brojne metaboličke rizike", rekao je Tausef Kan, viši istraživač i naučni saradnik na Medicinskom fakultetu u Torontu.

"U našoj studiji kombinovali smo rezultate svih ispitivanja koja su proučavala metaboličke bolesti", rekao je Kan.

Konzumacija meda bila je povezana sa nižim iznosom šećera u krvi, nižim iznosom holesterola kao ni triglicerida. Kan je objasnio da je veličina smanjenja glukoze i holesterola bila "klinički vrlo mala".

"Međutim, to pokazuje da nema štete kada je konzumacija meda u pitanju, te da i malo smanjenje takođe može biti dugoročno korisno", pojasnio je.

Kan je primijetio da postoji razlika između prerađenog i sirovog meda u zdravstvenim prednostima, pa je objasnio da konvencionalna prerada meda uključuje cijeđenje i filtriranje, a zatim zagrijevanje u kratkom vremenskom periodu. To, kako kaže, zapravo oštećuje med, a mnoga njegova bioaktivna jedinjenja gube svoj učinak.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR